image

Rechter: Virtuele diefstal is ook diefstal

woensdag 22 oktober 2008, 09:59 door Redactie, 9 reacties

Twee tieners die een 13-jarige jongen mishandelde en met geweld zijn virtuele goederen afnamen, zijn veroordeeld tot een werkstraf van 200 en 160 uur. Het slachtoffer werd vorig jaar geschopt, geslagen en met messen bedreigd en gedwongen tot het overboeken van de virtuele items die hij had gewonnen met het internetspel RuneScape. Iets wat de jongen ook deed. In deze zaak stond de vraag centraal of virtuele voorwerpen als ‘goederen’ kunnen worden beschouwd die kunnen worden ‘weggenomen’ waardoor er sprake is van diefstal.

De officier van justitie liet op 7 oktober weten dat de virtuele items van het spel Runescape, in een tijd waarin het winnen, verzamelen of verkrijgen van objecten in de virtuele wereld een steeds prominentere plaats innemen, als goederen kunnen worden beschouwd en dat het wegnemen ervan dus diefstal is. Als deze goederen daarnaast voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal. Iets waar de rechter zich in kon vinden. Het is het eerste vonnis in Nederland waarin het wegnemen van virtuele goederen als diefstal wordt gekwalificeerd.

Reacties (9)
22-10-2008, 10:10 door spatieman
virtuele rechter??
22-10-2008, 10:22 door Anoniem
Dus als ik met een rogue (warcraft) mijn pickpocket ability gebruik, ben ik dan strafbaar ?
22-10-2008, 10:47 door Anoniem
Door AnoniemDus als ik met een rogue (warcraft) mijn pickpocket ability gebruik, ben ik dan strafbaar ?
Hangt er vanaf of het door alle deelnemers geaccepteerd is als onderdeel van de activiteit.
22-10-2008, 11:34 door Anoniem
Waren de jongens dan ook veroordeeld indien er geen sprake was geweest van mishandeling en bedreiging ? Strafbare feiten die op geen enkele manier "virtueel" te noemen zijn ? Ik vraag mij af of de rechter, bij afwezigheid van deze bijkomende feiten, ook de jongens had veroordeeld.

"Hangt er vanaf of het door alle deelnemers geaccepteerd is als onderdeel van de activiteit."

Een volkomen onzin antwoord, want wat wel of niet door de deelnemers van een spel wordt geaccepteerd heeft helemaal niets van doen met wetgeving. Dergelijke zaken zou je kunnen vastleggen in een acceptable use policy, en zouden enkel moeten kunnen leiden tot tijdelijke of permanente afsluiting van het desbetreffende account.

Tenslotte kun je je afvragen bij de titel wat "virtuele diefstal" is. Immers zou je uit deze titel ook kunnen opmaken dat het juridisch erg gevaarlijk wordt om grand theft auto te spelen, aangezien je je daar aan de lopende band schuldig maakt aan virtuele diefstal, virtuele geweldsdelicten, en ga zo maar door. Virtuele diefstal kan binnen een spel dus ook een volledig legitiem en geaccepteerd fenomeen zijn ;)
22-10-2008, 16:31 door Anoniem
De key hier is waarschijnlijk: "Als deze goederen daarnaast voor de bezitter waarde hebben en de eigenaar ervan er niet meer over kan beschikken, is er sprake van diefstal."

Als je iemand pickpocket, dan steel je niet. Aangezien de persoon niets zal missen uit zijn inventory.
22-10-2008, 19:08 door Lamaar
Mijn pincode kun je ook niet beetpakken. Volgens die advocaat mag ik dus ongestraft de pincode van anderen jatten en gebruiken, want die ander blijft gewoon zijn code houden. Geldt overigens ook voor creditcardgegevens. En zo zijn er nog heel wat meer zaken te noemen.
22-10-2008, 19:42 door Anoniem
Er zijn meer misdrijven dan alleen diefstal. Het afkijken en gebruiken van andermans PIN is fraude en computervredebreuk, bijvoorbeeld.
23-10-2008, 11:03 door Anoniem
"Mijn pincode kun je ook niet beetpakken. Volgens die advocaat mag ik dus ongestraft de pincode van anderen jatten en gebruiken, want die ander blijft gewoon zijn code houden. "

Die advocaat heeft juridisch volledig gelijk. Als ik jouw pincode 'jat' en misbruik, en ik wordt daarvoor gepakt, dan zal ik niet wegens diefstal, maar eerder wegens fraude worden veroordeeld, omdat ik met behulp van deze pincode een valse identiteit aanneem. Misschien komt daarbij diefstal ook als aanklacht, maar dan eerder vanwege het geld dan vanwege het misbruik van de pincode.
11-11-2008, 15:04 door Anoniem
een virtuele werkstraf ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.