image

Sollicitanten makkelijk doelwit identiteitsdieven

woensdag 22 oktober 2008, 15:50 door Redactie, 3 reacties

Sollicitanten zijn gewaarschuwd, want wie zijn CV opstuurt naar potentiële werkgevers of detacheringsbureau's, loopt de kans de dupe van identiteitsdiefstal te worden. Een experiment met een door de politie opgezette nep-website, lokte 107 mensen om hun CV op te sturen. Alle ingestuurde documenten bevatte informatie waarmee identiteitsdiefstal mogelijk was en in 61 gevallen was er voldoende aanwezig voor het plegen van creditcardfraude.

De politie, Information Assurance Advisory Council (IAAC) en online CV provider iProfile zette de nep-website online, genaamd Denis Atlas. Dit niet-bestaande bedrijf plaatste een vacature voor afdelingsmanager in een landelijk dagblad. Het nodigde mensen uit op basis van hun ingestuurde CV. In totaal liepen 107 mensen in de val, maar een snelle blik op de site verraadde dat het hier niet om een echt bedrijf ging.

"Veel mensen sturen graag hun CV op zonder aan de gevolgen te denken wanneer hun informatie in de verkeerde handen valt", meldde de IAAC aan de BBC. De ingestuurde CV's gaven gemiddeld acht verschillende delen informatie bloot die wellicht interessant voor identiteitsdieven zijn. De meest voorkomende informatie waren adressen en geboortedata. Één CV gaf zelfs een paspoort- en nationaal verzekeringsnummer prijs.

Wie de site van Denis Atlas bezocht kreeg de volgende waarschuwing te zien: "Als u deze website bezoekt, bent u waarschijnlijk op zoek naar een vacature die we hebben geplaatst voor het bedrijf Denis Atlas. Allereerst moeten wij u mededelen dat zowel het bedrijf als de advertentie niet bestaan. We wilden uitzoeken hoeveel mensen op de vacature reageren zonder eerst uit te zoeken om wat voor soort bedrijf het gaat. Daarom hebben wij deze vacature geplaatst en ontdekt dat mensen klakkeloos hun CV opsturen - u bent één van de mensen die duidelijk wel eerst wil weten met wat voor bedrijf ze te maken hebben, goed gedaan!"

Reacties (3)
22-10-2008, 17:08 door Stephan078
Goed artikel! ;-) Hopelijk zet het mensen aan het denken en voorkomen ze hier veel meer ID-thefts mee. Je kan ook eerst bellen met het desbetreffende bedrijf en daarna pas je CV opsturen. Dan heb je al een beter idee over het bedrijf waar je solliciteert.
23-10-2008, 10:32 door Jan-Hein
Waarom accepteren mensen dat je met de gegevens uit een CV identiteitsfraude kan plegen?
Niet het CV (met openbare informatie) is het probleem, maar de credit card issuer die op basis daarvan iemand denkt te hebben "geindentificeerd".
Geheimzinnig doen gaat daar niet tegen helpen.
23-10-2008, 10:53 door Anoniem
Zo en wat doet de politie met die gegevens nu? Uitprinten en dan vergeten bij de printer..of hoppa de vuilnisbak in?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.