image

Belgische politie krijgt superdatabase

vrijdag 24 oktober 2008, 15:55 door Redactie, 9 reacties

De Belgische politie krijgt de beschikking over een "superdatabase" die informatie bevat over relaties, consumptiegedrag, etnische afkomst, fysieke en mentale gezondheid, politieke en religieuze overtuiging, lidmaatschap van vakbonden en politieke partijen en vermoedens van strafbare feiten. Het oprichten van de database is een koninklijk besluit, maar de politieke partijen in België zijn er niet blij mee en eisen een debat. Minister van Justitie Jo Vandeurzen liet weten dit geen probleem te vinden.

"Ik zou zelfs zeggen dat het misschien beter is om een aantal elementen omtrent het beheer van die databank in een wet te verankeren, zodat, wat de principes betreft, het parlement daar ook een plaats in kan krijgen." De minister benadrukt dat de politie niet lukraak gegevens kan gaan verzamelen en dat ook toegang tot de database geregeld moet worden.

"Dat zo'n ingrijpende maatregel bijna ongemerkt door de regering wordt beslist, is onaanvaardbaar," aldus Jos Vander Velpen van de Liga voor de Rechten van de Mens. Als het aan de organisatie ligt komt er een parlementair onderzoek en debat over de zaak. "Het gevaar is dat zachte informatie, afkomstig van informanten en andere bronnen, vaak onbetrouwbaar is en in de megadatabank wordt gecombineerd met harde informatie uit gerechtelijke dossiers," waarschuwt Vander Velpen.

Met dank aan Karl H. voor het melden van dit nieuws.

Reacties (9)
24-10-2008, 16:23 door Sheriffnl
Pfff, het begint er op te lijken dat sommige filosofen gelijk beginnen te krijgen. Ik heb toevallig vandaag een stuk zitten luisteren van één of andere Verlichtte Professor. En die vertelde dus al jaren geleden wat hier nu precies gepresenteerd word. Het is volgens mij allemaal deel van een groter geheel.


Bah... wordt er eng van....

Ik ben er dan ook fel op tegen.
24-10-2008, 16:56 door Anoniem
Wanneer deze database enkel op basis van vermoedens zal worden bijgehouden over willekeurige personen die volgens de regels in aanmerking komen dan is dit een grove schending van de rechten van de mens. De overheid, politie en justitie dienen de mensheid te dienen, niet andersom waar uit zogenaamde voorzorg maar bepaald zal worden hoe men over je wenst te denken en wat men toevallig of niet toevallig aan informatie weg weet te laten uit de database. Het gaat overheid, politie en justitie niets aan wat anderen doen als daar geen strafbaar feit of duidelijke verdachtheid aan gekoppeld zit.
24-10-2008, 21:39 door cyberpunk
De vraag is maar waar ze het allemaal gaan halen...

relaties, consumptiegedrag, etnische afkomst, fysieke en mentale gezondheid, politieke en religieuze overtuiging, lidmaatschap van vakbonden en politieke partijen en vermoedens van strafbare feiten.

Consumptiegedrag geef je vrij door toe te geven aan Happy Days kaarten van Carrefour e.d., maar gaan ze die bedrijven nu verplichten om inzage te verkrijgen in die data? En fysieke en mentale gezondheid? Moet mijn behandelend geneesheer nu aan Big Brother gaan melden welke medicatie ik neem en hoe kapot mijn rug is? :-? En lidmaatschap van vakbonden... Ik dacht de bonden in België op zo'n manier waren opgericht dat het verplicht vrijgeven van ledenbestanden niet mogelijk is. (?)

Als het zo ver komt, dan houd ik mijn hart al vast, want dan gaan we nog taferelen zoals in het VK te zien krijgen: "ongecodeerde data van 500.000 mensen op een USB-stick verloren door staatsambtenaar" of zoiets...
25-10-2008, 14:48 door spatieman
en natuurlijk niet te vergeten.
de database is over internet toegankelijk
zodat alles op straat komt te liggen.
zo van, eh buurman, waarom verdien jij 3000 euro..
25-10-2008, 19:27 door jefdom
op het nieuws van 19uur op vtm,federale politie website is zo lek als een mandje adressbestanden en andere
toestanden waren toegankelijk langst de guestlist leuk nu er een mega databank bijkomt ze moeten zelfs geen usb stick meer hebben je krijgt het zo
26-10-2008, 12:38 door Anoniem
Las ik net dat de politie in België al dit soort informatie gewoon toegankelijk op hun site hadden staan op een voor het publiek toegankelijk deel. De politie was onthutst en klaagt de hiervan melding makende krant aan. Waar zijn we in verzeild geraakt met ons allen?
27-10-2008, 00:21 door Anoniem
hoax?
27-10-2008, 12:58 door Arno Nimus
Door Anoniemhoax?
Hoax? Waarom zou het een hoax zijn? Het past precies in het straatje van primitieve machthebbers...
28-10-2008, 09:29 door Anoniem
YouTube, David Icke... Martial law, Big Brother is NOW!!!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.