image

Huisartsen bezorgd over privacy elektronisch patiëntendossier

dinsdag 4 november 2008, 12:52 door Redactie, 17 reacties

Honderden huisartsen zijn tegen het elektronisch patiëntdossier omdat de privacy van patiënten niet gewaarborgd is. "Als een patiënt naar de orthopeed moet met een knieprobleem, ziet die specialist waarschijnlijk ook dat hij pas nog bij een andere dokter was vanwege een erectiestoornis. Willen we dat?’’ vraagt huisarts Rob Schonck zich af. Volgens hem is er helemaal geen behoefte aan een landelijk systeem om de medische informatie uit te wisselen. "Er is vooral behoefte aan uitwisseling op regionaal niveau."

Brief
De brief die dit weekend over het elektronisch patiëntdossier werd gestuurd heeft inmiddels voor grote consternatie gezorgd. Een aantal mensen vond de brief bedreigend en zelfs intimiderend. "Mensen die belang hechten aan privacy doen er goed aan bezwaar te maken tegen opname in het EPD", zo gaat de Limburgse huisarts verder. Hij krijgt bijval van de Consumentenbond, een meerderheid in de Tweede Kamer en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Die zijn woedend dat ouders moeten betalen als ze niet willen dat de gegevens van hun kind in het elektronisch patiëntdossier terechtkomt. Voor elk kind moeten de ouders een recent geboorte-uittreksel van rond de twaalf euro aanvragen en naar het ministerie sturen. Het NPCF vind het onbegrijpelijk dat mensen op kosten worden gejaagd als ze niet hun medische gegevens willen laten registreren. "Het kan niet zo zijn dat er bij een nieuwe regeling voor de hele bevolking financiële drempels zijn om bezwaar te maken,’’ voegt Marcel van Beusekom van de bond daar aan toe.

Reacties (17)
04-11-2008, 13:46 door Anoniem
Behalve het feit dat ik principieel bezwaar heb tegen dit EPD, heb ik helaas moeten constateren dat het Ministerie van VWS helemaal niets op heeft met enig respect voor privacy of identiteitsfraude.
Onlangs werd nog bekend gemaakt dat in Nederland 128.000 gevallen van identiteitsfraude per jaar zijn, waar tevens Kamervragen over gesteld zijn, n.a.v. een TV uitzending van NOVA op 25-10-2008.
Wanneer je bezwaar wilt aantekenen tegen het EPD, moet je het ingevulde formulier terugsturen met bijgevoegd een kopie van een geldig legitimatiebewijs in een envelop naar een antwoordnummer.
Dit is wel een heel simpele mogelijkheid om persoonsgegevens te onderscheppen, die desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de indieners van een bezwaarschrift.

RonaldO
04-11-2008, 14:50 door Anoniem
Ja goed bezig. Ik ga ook niet aan het EPD meedoen. Dit kan nooit gezond zijn. Je krijgt namelijk straks de zelfde praktijken als met de politie. Politiemensen halen de vriendjes van hun dochter even door de database om te kijken of ie OKE is.
04-11-2008, 14:55 door RobertoG
[cynisme]
Wat klaag je nu. In Engeland liggen je gegevens op straat zonder dat je ziek wordt. Daar tel je niet mee als je gegevens niet ten minste 3 keer op een usb-stick zijn verloren geweest.
[/cynisme]
Ja, het EPD is handig als je onverwacht op de operatietafel terecht komt. Maar van dit project wordt ik echt niet blij. Bezwaar maken tegen iets dat nog niet bestaat levert gevaar op, geen bewaar maken levert ook onaangename gevaren op. Spijtig voor de ijverige minister maar hij moet zo snel mogelijk worden terug gefloten.
04-11-2008, 15:00 door Anoniem
Ehhhhhh:

http://www.infoepd.nl/informatiepunt_com/zoeken.php?zoek_op=%22%3E%3Cscript%3Ealert(%27CROSS SITE SCRIPTING%27)%3C%2Fscript%3E&zoek=Zoek

Do I need to say more????

Mijn info niet gezien in die crappy omgevingen....
04-11-2008, 15:18 door spatieman
* pakt zak chips, en hoop dat de eerste EPDs op straat komen te liggen *
hoezo veilig...
04-11-2008, 16:23 door Anoniem
Ik zeg al 'n tijdje voor de grap: de kans dat je OV-chip gegevens gejat worden zijn momenteel kleiner dan dat je epd op straat komt te liggen..
04-11-2008, 17:10 door Anoniem
De testversie bleek makkelijk te kraken, men kon zelfs gegevens aanpassen. Leuk als iemand je bloedgroep even edit en een noodarts straks blind op dat epd afgaat.

En het opvragen van gegevens zal ook vast snel genoeg verruimd worden. De verzekeraars staan vast al in de rij om ongebreideld toegang te krijgen.
04-11-2008, 17:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-11-2008, 20:12 door Anoniem
Huisartsen misleiden hun patiënten! Patiënten worden door huisartsen onnodig ongerust gemaakt over privacy in verband met het EPD, aldus de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF)
zie: http://tinyurl.com/5kecuz
04-11-2008, 22:24 door Anoniem
allemaal waar, maar toch he... dat epd komt er, zeker weten.
zo gaat het gewoon tegenwoordig :(

Sjaan
04-11-2008, 23:25 door Anoniem
Het is nog wel een decentrale opslag. Maar ik vind het wel belangrijk dat ik als particulier goed wordt [bold] geïnformeerd [/bold] over wie er mijn gegevens waar waarom en hoe etc. heeft geraadpleegd. Dat een (nood)arts er bij moest vind ik prima, maar ik wil het OP Z'N MINST, achteraf weten.

En ja, ik ben ook bang voor identiteitsfraude, dus een goede hacker en een systeembeheerder op de juiste plaats kan ook het bericht achteraf wel omzeilen. Om maar te zwijgen van ontwikkelaars die met "testdata" aan de gang gaan.

Henk
05-11-2008, 10:45 door Anoniem
Ik heb die hele brief niet ontvangen, en anderen in mijn omgeving evenmin! Ik denk dat dit tijd gaat worden voor de ombudsman. Het schijnt dat die brief ook verstuurd is als "aan de bewoners van...".
05-11-2008, 11:17 door Anoniem
Die ongelofelijke incapabele idioten die bij dat Volksgezondheid, Welzijn en Sport ministerie de organisatie over de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders willen opdringen maken voor mij vandaag in een klap duidelijk waarom dit systeem er niet moet komen:

Ten eerste hebben ze die brief duidelijk niet goed verzonden want ik heb al heel veel personen gehoord dat ze die brief niet eens ontvangen hebben. Wie er vervolgens niets vanaf weet zit er dus verplicht en onbewust aan vast dat derden met je zeer persoonlijke gegevens kunnen spelen.

En als klap op de vuurpijl: die knakkers halen het in hun botte hersenen om ieder die zelf alsnog zo pienter is om te bedenken dat die brief alsnog gelezen moet worden een formulier voor te schotelen waar je persoonlijke gegevens moet gaan invullen en opsturen via een ONBEVEILIGDE verbinding. (of je betaald maar even een duur nummer in de hoop dat je binnen een half uur een van die knuppels van het ministerie aan de lijn hebt).

En dan durven ze op die site ook nog te zeggen dat het veilig en betrouwbaar is! Zelfs als je zo slim bent om de link maar met https te gebruiken dan is het certificaat niet passend. (http://www.infoepd.nl/informatiepunt_com/informatiepakket_aanvragen.php)

Die overheid is een grote incapabele zooi die geen barst verstand heeft van beveiliging en privacy, maar daar wel dictatoriaal voor het volk over beslist. Ze leren het niet, ze willen het niet leren en je zit er mee opgescheept omdat ze de macht hebben zo met jou en je gegevens om te gaan. Ik vind het meer dan schandalig, het is een complete aanfluiting.
05-11-2008, 20:34 door Anoniem
Nog erger is het feit dat dit een van de laatste stappen is ter voorbereiding voor de invoering van de rfid-chip.
We leven in een zeer gevaarlijke tijd.

Pas op je tellen mensen Surf op internet en verzamel zo veel mogelijk kennis want zeer binnenkort gaat er iets heel leuks gebeuren in dit land.
Ons leven en onze privacy is in gevaar. Onderschat het niet.
Lees a.u.b. eens fragmenten van Marcel Messing en je begint het hele zooitje beter in zijn context te plaatsen
06-11-2008, 14:10 door Anoniem
@Anoniem van 20:34: Marcel Messing? Krijgen ufo's ook een EPD?
06-11-2008, 19:34 door Anoniem
Door AnoniemIk heb die hele brief niet ontvangen, en anderen in mijn omgeving evenmin! Ik denk dat dit tijd gaat worden voor de ombudsman. Het schijnt dat die brief ook verstuurd is als "aan de bewoners van...".

Join the club :-)
08-11-2008, 22:11 door Anoniem
Door Anoniem
Door AnoniemIk heb die hele brief niet ontvangen, en anderen in mijn omgeving evenmin! Ik denk dat dit tijd gaat worden voor de ombudsman. Het schijnt dat die brief ook verstuurd is als "aan de bewoners van...".

Join the club :-)

Hier nog iemand die hem niet ontvangen heeft maar zeker wel bezwaar wil maken. Hebben deze mensen bepaalde overeenkomsten dat ze die brief niet krijgen en we niet op tijd bezwaar kunnen maken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.