Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Waarom gebruikt niemand Opera of Safari?

08-11-2008, 11:46 door Redactie, 27 reacties

De Mozilla stichting vierde deze week een feestje, want volgens cijfers van analisten was het marktaandeel van Firefox boven de twintig procent uitgekomen. Althans, dat beweren deze analisten. De verhoudingen zijn volgens Market Share als volgt: IE 71%, Firefox 20%, Safari 6,5%, Opera en Chrome allebei 0,75%. The Counter laat ongeveer dezelfde statistieken zien: IE 78%, Firefox 17%, Safari 4% en Opera 1%. Alleen w3schools geeft een heel ander beeld: IE 47%, Firefox 44%, Chrome 3%, Safari 3% en Opera 2%.

Alle statistieken laten zien dat de browser markt potdicht zit en mensen alleen IE of Firefox gebruiken. Neem bijvoorbeeld Opera en Safari, beide browsers bestaan al jaren, maar weten nauwelijks een aanzienlijk aandeel te veroveren. Chrome is nieuw, toch kende het in november alweer een kleine daling. Uiteindelijk zijn het dus IE en FF die de klok slaan, en ondanks dat beide kampen elkaar niet "mogen", gebruikt de helft van de Security.nl lezers minimaal twee browsers.

Ook op een site over beveiliging is IE trouwens de nummer één en Firefox tweede. Kijken we naar Opera, Safari en Chrome, dan zijn het ook hier de "kneusjes van het web". Vanwege alle privacy problemen met Google's Chrome is dat nog te begrijpen, maar waarom laat iedereen Opera en Safari links liggen? Met name Opera heeft aardige beveiligingsfeatures en zou vanwege het kleine marktaandeel juist onaantrekkelijk voor hackers zijn.

Reacties (27)
08-11-2008, 12:25 door Lamaar
Ongelooflijk dat de redactie zich nog afvraagt waarom Safari niet wordt gebruikt. Wel eens van ernstige lekken in Safari gehoord? Ik heb nog steeds niet gezien dat die zijn opgelost. Of gaat het er alleen maar weer om dat we kunnen kankeren op iets van Microsoft?
08-11-2008, 13:18 door slasher
Ik heb een tijdje safari gebruikt om te testen, dat loopt constant vast (xp).
Over het algemeen gebruik ik ff/opera/ie.
08-11-2008, 14:58 door Anoniem
Ik gebruik al jaren Opera en ben er erg tevreden over.
Maar ik besef ook dat de interface en functionaliteit voor veel mensen even wennen is.
En het gros van de gebruikers neemt daar niet de moeite voor en haakt te snel af.
Bovendien zijn er nog steeds veel sites waarbij de gebruiker een advies krijgt om IE of FF te downloaden als je ergens probeert in te loggen.
Dit is met name het geval op overheidssites !
Verder gebruik ik Safari uitsluitend op m'n Mac, ik kan me voorstellen dat windows-gebruikers er
1: nog nooit van hebben gehoord
2: als ze er al van hebben gehoord, dan toch voornamelijk van de gevaarlijke lekken en functionaliteit
die in OS X weliswaar niet zoveel kwaad kunnen, maar in windows wel en er dus niet aan beginnen.

Dus, ofschoon ik zelf een fervente gebruiker ben van beide niche-browsers, begrijp ik het kleine marktaandeel.

Sjaan
08-11-2008, 15:10 door Anoniem
maar waarom laat iedereen Opera en Safari links liggen?
Het niet perfect houden aan standaarden, bepaalde JS / CSS items niet geimplementeerd waardoor bepaalde zaken niet werken.

Ik heb zowel IE als Opera (VMware bak met daar XP op) als Safari in gebruik, net als lynx/links. Native zal ik er nooit over denken om ook maar IE op mijn computer te draaien, gezien dat zo goed als onmogelijk is (misschien vanuit Wine?).

Ik ben fulltime webdeveloper, en heb daarbij veel plugins in Firefox die mijn werkzaamheden als webdeveloper vereenvoudigen. Chrome gebruik ik niet ivm privacy, en de rest is puur voor "test" doeleinden. Firefox ownz the all, en dat is puur door de geweldige plugins (webdeveloper toolbar, firebug, adblock, noscript, etc).
08-11-2008, 19:08 door Anoniem
ik gebruik op mijn iMac zowel afari als Opera; over beiden ben ik zeer tevereden!
08-11-2008, 19:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-11-2008, 22:53 door Anoniem
Door K0MP0DIK gebruik geen Opera omdat het blocken van Ads en java-script niet zo goed en eenvoudig is als in Firefox met Ad-blockplus en No-script.

Zodra Opera dat goed geregeld heeft ben ik meteen over.

Ik vind dat Opera dat juist goed geregeld heeft.
Je kunt in Opera per site gemakkelijk aanpassen wat je wil, rechtsklik op de pagina en kies "sitevoorkeuren bewerken", vervolgens kun je onder meer popups, java, javascript, cookies, plugins, , etc instellen.

In firefox moet je daarvoor toch eerst een aantal extensies installeren...
08-11-2008, 23:03 door Anoniem
Je kan ook ads en scripts blokkeren, als je weet hoe in Opera.

Ik denk dat het weer een geval is van meelopen met de rest, hij gebruikt Firefox? Oh dan is het ook wel wat voor mij. Terwijl er hele goede alternatieven zijn.
08-11-2008, 23:05 door Anoniem
Door LamaarOngelooflijk dat de redactie zich nog afvraagt waarom Safari niet wordt gebruikt. Wel eens van ernstige lekken in Safari gehoord? Ik heb nog steeds niet gezien dat die zijn opgelost. Of gaat het er alleen maar weer om dat we kunnen kankeren op iets van Microsoft?

Ja ja, roep maar weer wat, zoals altijd. Trol!
08-11-2008, 23:42 door Anoniem
De door K0MP0D genoemde tekortkomingen zijn ook voor mij een van de redenen om toch maar Firefox te gebruiken.
Maar hierbij wil ik toch zeker ook noemen dat IEtab van FF een gemis is in Opera. Bij Opera moet ik steeds weer handmatig IE openen indien een pagina niet goed wordt weergegeven. In IEtab kun je instellen dat zo'n pagina automatisch in IE wordt geopend in hetzelfde venster, dus handiger, sneller en minder frustrerend. Geen vereiste maar wel erg handig is de McAfee siteadvisor in FF.
Overigens vind ik voor de rest dat Opera een prettigere browser is waar ik met liefde weer zo spoedig mogelijk naar terug zou gaan.
09-11-2008, 08:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-11-2008, 10:29 door Warrior of the Wasteland
Ik gebruik al vanaf het begin dat het bestaat Opera, en ik zou niet anders willen.
Heel zelden gebruik ik IE, FF of Chrome, want ik geef alternatieven altijd een kans, maar geen enkele browser biedt het gebruiks gemak van Opera.
Het is de snelste en veiligste browser die heel goed onderhouden wordt en snel geupdate bij geconstateerde beveiligings issues. Two thumbs up voor die Noren!
09-11-2008, 11:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-11-2008, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem
Door K0MP0DIK gebruik geen Opera omdat het blocken van Ads en java-script niet zo goed en eenvoudig is als in Firefox met Ad-blockplus en No-script.

Zodra Opera dat goed geregeld heeft ben ik meteen over.

Ik vind dat Opera dat juist goed geregeld heeft.
Je kunt in Opera per site gemakkelijk aanpassen wat je wil, rechtsklik op de pagina en kies "sitevoorkeuren bewerken", vervolgens kun je onder meer popups, java, javascript, cookies, plugins, , etc instellen.

In firefox moet je daarvoor toch eerst een aantal extensies installeren...

Inderdaad, extensies die je moet installeren geven altijd weer een beveiligingsrisico. Bij bekende add-ons als Add-block en No-script lijkt mij dit risico echter nihil.

Ik heb zeker twee jaar vnl. Opera gebruikt doordat deze zo snel was en zeker ook omdat deze zo prettig was om mee te werken. Nu met FF3 is de snelheidswinst te verwaarlozen en ga ik op kleinere dingen letten.
Ik vind dat de blokkering van reclames bij FF beter geregeld is met minder (terugkerende) moeite.
En het verschil met de scriptblokker is dat in FF per script geregeld kan worden.
Om dit te verduidelijken: op deze pagina draaien 3 scripts.
security.nl
google-analytics.com
bittads.com
Opera blokkeert ze alle 3 of geen. In FF kan ik b.v. alleen security.nl toelaten.
En zoals eerder gemeld door mij in dit forum vind ik het gemak van IEtab uitblinken t.o.v. de knoppen "in IE" of "view in IE" van Opera.

MAAAAAR: zo snel deze issues verholpen zijn of iemand mij kan uitleggen dat Opera dit allang geregeld heeft, ben ik een van de eersten die weer terug gaat naar Opera.
Niet dat FF zo slecht is maar meer omdat Opera zo verdomd lekker aanvoelt en altijd voorop loopt met nieuwe ontwikkelingen.
09-11-2008, 13:14 door Anoniem
Ik ben Opera gaan gebruiken, toen er zelfs nog een reclame banner bovenin zat, omdat het licht genoeg was voor het systeem wat ik toen gebruikte. Als Opera niet werkt gebruik ik voor die site eventjes Internet Explorer (bijvoorbeeld de nieuwe planet.nl site van KPN), maar de meeste sites werken goed met Opera. Waaronder deze. Ik ben vanaf het begin al een fan geweest van het principe 'best viewed with any browser'! Daar is het W3C immers voor.

De overstap van Netscape naar Firefox heb ik nooit gemaakt. Ik vond de browser nogal log in het begin (gevoelsmatig). Voor mij is Firefox de Internet Explorer van Linux! Niet dat dat iets slechts is overigens.
09-11-2008, 13:50 door Anoniem
Ik gebruik zelf vooral firefox en internet explorer gebruik ik alleen in nood. Zoals als er iets van silverlight komt. Maargoed, ik vind het jammer dat opera maar zo'n klein marktdeel weet te veroveren. Veel mensen kiezen opera al niet vanwege de interface (die te veranderen is) maar dat weten veel mensen niet.

Het gaat nu meer om design dan om veiligheid en daar staat opera toch nog wel op een laag niveau. Jammer, jammer, beter. Want ik kan me voorstellen als opera een groot marktaandeel gaat veroveren dat het voor hackers ook aantrekkelijk word om de lekken op te sporen. De vraag is of Opera die druk kan weerstaan.

We zullen het misschien nooit weten.
09-11-2008, 19:22 door Lamaar
Door AnoniemDe door K0MP0D genoemde tekortkomingen zijn ook voor mij een van de redenen om toch maar Firefox te gebruiken.
Maar hierbij wil ik toch zeker ook noemen dat IEtab van FF een gemis is in Opera. Bij Opera moet ik steeds weer handmatig IE openen indien een pagina niet goed wordt weergegeven. In IEtab kun je instellen dat zo'n pagina automatisch in IE wordt geopend in hetzelfde venster, dus handiger, sneller en minder frustrerend. Geen vereiste maar wel erg handig is de McAfee siteadvisor in FF.
Overigens vind ik voor de rest dat Opera een prettigere browser is waar ik met liefde weer zo spoedig mogelijk naar terug zou gaan.
Kijk, dit snap ik dus niet: Opera heeft kennelijk tekortkomingen, waardoor je regelmatig naar IE moet gaan. Dat vind ik dus niet zo positief. Hetzelfde met die IE-knop in FF. Dat is toch vreemd? En ga nou niet roepen dat het aan die websites of aan wat anders zou liggen, want ik heb die sites eens bekeken en laten testen door W3C. Geen fouten, dus waarom dan niet gewoon weergegeven in Opera of FF? Als de website aan de voorschriften voldoet, dan is een foute weergave in IE of Opera duidelijk een probleem van FF of Opera en verder niks.
09-11-2008, 21:39 door RobertoG
Ik gebruik al tijden Opera (meestal) maar wordt door sommige sites aanbevolen om over te stappen naar een bekende browser zoals IE6 of Netscape.
Kijk voor dergelijke sites heeft Opera weer de handige optie dat je kunt laten zeggen IE of FF te gebruiken. En plotseling gaat gaat alles een stuk beter ;-)

Wat ik van Opera vooral handig vind is dat m'n favoriete links worden gesynchroniseerd tussen al m'n computers (inclusief m'n mobieltje met Opera)

Safari had geen toegevoegde waarde, Chrome is heerlijk snel maar niet veilig/prive. FF ook leuk, maar ik vind de mogelijkheden van Opera meer bij mijn bezigheden passen.
10-11-2008, 11:22 door Anoniem
Een gedeelte van de dominantie van IE komt volgens mij omdat een heleboel mensen browsen ( juist ook naar sites als deze ) vanaf hun werkplek, waar meestal alleen IE geinstalleerd is. Als beheerder heb ik zelf de mogelijkheid om voor mij zelf FF te installeren, maar veruit de meeste gebruikers hebben die mogelijkheden niet.
10-11-2008, 13:32 door Jozo
Ja inderdaad ik kan vanuit mijn werk ook alleen maar browsen vanuit IE of FF. Zelf gebruik ik (al jaren) thuis meestal Opera onder Linux. Heb er zelfs nog voor betaald toen dit nog mogelijk was om de reclame banner niet te hoeven zien. Als ik iets goed vind werken dan heb ik er absoluut geen moeite mee om er (vrijwillig) geld voor te geven.
Ik moet zeggen dat ik FF erg handig vindt mbt. de plugins maar Opera geniet nog altijd mijn voorkeur, vnl. vanwege de sync-mogelijkheden en ik ben Opera na al die jaren natuurlijk gewend.
10-11-2008, 14:04 door Ed Dekker
Door Lamaar
Kijk, dit snap ik dus niet: Opera heeft kennelijk tekortkomingen, waardoor je regelmatig naar IE moet gaan. Dat vind ik dus niet zo positief. Hetzelfde met die IE-knop in FF. Dat is toch vreemd? En ga nou niet roepen dat het aan die websites of aan wat anders zou liggen, want ik heb die sites eens bekeken en laten testen door W3C. Geen fouten, dus waarom dan niet gewoon weergegeven in Opera of FF? Als de website aan de voorschriften voldoet, dan is een foute weergave in IE of Opera duidelijk een probleem van FF of Opera en verder niks.

Elke browser heeft zo z'n eigen tekortkomingen en sterke punten. Het is maar wie je bent, wat je wilt/doet en waarop je let waardoor de ene browser of de andere de voorkeur heeft. Voorbeelden genoeg, ook in de reacties hier.

Overigens dekken de W3C-testen niet alles, waardoor je zowel compliant kunt zijn en toch verschillende resultaten in verschillende browsers kunt hebben. Daarin ligt althans voor mij de reden om sporadisch naar IE te grijpen.
10-11-2008, 14:18 door Anoniem
Opera is prima. Ik draai Opera op suse 11 en snel en goed.
Zelfs beter dan firefox. Maar firefox heeft wat meer mogelijkheden.
Opera is zeer snel en is wat beter als er websites zijn die met microsoft's spullen gegenereerd zijn.
10-11-2008, 15:26 door Anoniem
Ik blijf gewoon bij IE

Al die andere zie ik het voordeel niet van in.

Wel moeten alle browsers hun eens aan alle standaarden houden.

Zowel aan windows als aan de linux kant.

Je moet alles gewoon met 1 browser kunnen doen.
10-11-2008, 18:47 door Anoniem
Ik gebruik Firefox en Seamonkey (beide uit de mozilla stal) op GNU/Linux. Reden waarom ik de anderen niet gebruik is het ontbreken van een versie voor mijn OS en/of dat ze geen Free Software (volgens http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html ) zijn.
11-11-2008, 14:30 door Anoniem
Percentage Safari gebruikers is me te hoog, Ik gebruik overigens 4 verschillende: Opera, IE8, Firefix (no typo) & k-meleon
11-11-2008, 16:21 door Anoniem
@ Lamaar :

"Ongelooflijk dat de redactie zich nog afvraagt waarom Safari niet wordt gebruikt. Wel eens van ernstige lekken in Safari gehoord? Ik heb nog steeds niet gezien dat die zijn opgelost. Of gaat het er alleen maar weer om dat we kunnen kankeren op iets van Microsoft?"

Er staat in het hele artikel geen kwaad woord over Microsoft, en ook wordt gesteld dat IE wat betreft beveiliging nummer 1 is, terwijl Opera, Safari en Chrome als 'kneusjes' worden bestempeld. Hoezo kankeren op Microsoft ?
11-11-2008, 16:59 door SirDice
Door AnoniemEr staat in het hele artikel geen kwaad woord over Microsoft, en ook wordt gesteld dat IE wat betreft beveiliging nummer 1 is, terwijl Opera, Safari en Chrome als 'kneusjes' worden bestempeld. Hoezo kankeren op Microsoft ?
Nee, er staat dat, zelfs op een site OVER beveiliging, de meeste gebruikers surfen met IE. Het 'kneusjes' slaat op het lage aandeel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.