image

Trojaans paard verspreidt zich via kopieerbeveiliging

woensdag 19 november 2008, 10:12 door Redactie, 6 reacties

Digital rights management (DRM) is niet alleen een oplossing om bestanden tegen piraterij te beschermen, het biedt virusschrijvers ook een mogelijkheid om systemen te infecteren. Beveiligingsonderzoekers hebben namelijk een Trojaans paard ontdekt dat zich via DRM verspreidt. De infectie vindt plaats wanneer een gebruiker via een P2P-netwerk een film downloadt. Bij het openen van het met DRM-beveiligde bestand probeert de mediaspeler de bijbehorende licentie te downloaden en opent dan een nepsite, die weer een executable downloadt. Dit bestand lijkt op een licentie, maar is in werkelijkheid een Trojaans paard.

De beveiliging van de filmbestanden wordt verzorgd door Vidlock.com, een DRM-aanbieder die mensen gratis hun bestanden laat beveiligen. De dienst is nu ook in trek bij virusschrijvers. Is de Trojan actief op het systeem, dan downloadt het meer malware, die onder andere de DNS aanpast, en plaatst het op elke schijf een autorun.inf bestand. "Het gebruik van DRM om bestanden te beschermen is vanwege ideologische problemen al jaren een verhit onderwerp, en nu kan het ook nog eens een echt probleem worden doordat het als doorgeefluik voor malware is te gebruiken", zegt Marco Giuliani van Prevx.

Reacties (6)
19-11-2008, 11:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 12:07 door spatieman
DRM maar snell verbieden dus,hehe..
19-11-2008, 12:29 door Anoniem
Dit is absoluut niets nieuws...
Get an update Prevx!

B.
19-11-2008, 12:32 door Anoniem
Zeer oude truc, dat bestaat al jaren. Ik krijg heel soms wel eens een film binnen die tijdens het afspelen zegt dat ik e.o.a. codec moet downloaden. Zoiets flikker ik direct weg. Wel een beetje oppassen als je met p2p apps iets binnenhaalt.
19-11-2008, 13:04 door Eerde
Gelukkig heb ik het niet zo op DRM, boycot het ook, en daarnaast..... wat is dat een Trojaans paard ?
19-11-2008, 19:24 door Anoniem
Door Eerdeen daarnaast..... wat is dat een Trojaans paard ?


zoiets als dit: ? http://www.emsisoft.nl/asquared/index.htm

Seven of Nine
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.