image

FTC verbiedt verkoop commerciële spyware

woensdag 19 november 2008, 11:07 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft de verkoop van commerciële spyware en keylogger software verboden. Tal van bedrijfjes bieden oplossingen aan om het computergebruik van partners en kinderen stiekem te monitoren. De software gedraagt zich als echte malware, op het feit na dat het "legitiem" zou zijn. Dat is volgens de FTC niet het geval. De uitspraak tegen commerciële spyware is vooral gericht tegen het bedrijf CyberSpy Software.

De spyware-aanbieder verkocht een programma genaamd RemoteSpy, waarbij het bespioneren van andere computers kinderspel was. Via uitgebreide instructies werd uitgelegd hoe men de spyware aan een legitiem bestand kon koppelen. Als het slachtoffer het bestand zou openen, sloeg RemoteSpy alle toetsaanslagen op en maakte screenshots van alle bezochte websites. De opslagen informatie werd naar de website van CyberSpy gestuurd, waar gebruikers konden inloggen om de informatie te bekijken.

CyberSpy pronkte ermee dat de software "100% ondetecteerbaar" was en iedereen kon bespioneren. Volgens de FTC zijn de advertenties misleidend en is de software in strijd met de wet, wat ook geldt voor het stiekem opslaan van persoonlijke gegevens van iemand anders. Het bedrijf mag de software niet meer verkopen, moet hun servers met opgeslagen informatie van het internet halen en al het geld dat ze met de spyware verdienden afstaan.

Reacties (6)
19-11-2008, 11:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 11:38 door Anoniem
Iceyoung: hoe zou jij het vinden als een gezinslid of kennis jouw inlog- en/of pin-codes zou kennen?
Die dooddoener als laatste regel geeft m.i. aan dat je het niet serieus neemt. Ik ben blij dat de FTC deze stap heeft genomen, al is het een beetje laat.

frans
19-11-2008, 12:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 13:18 door Eerde
hmmm, alsof dat verbod ook maar iets zal helpen. Het enige dat verboten kan worden is het illegale gebruik ervan, maar ja dat verbod is er al. ;)
19-11-2008, 13:47 door Necrowizard
Tja, Iceyoung, maar met een mes of een auto kan je nog andere dingen ook doen behalve mensen lastig vallen

Die programma's zijn specifiek om informatie van mensen (zonder hun weten) te 'stelen'. Als het echt alleen voor je partner of werknemers bv is (wat volgens mij ook illegaal is, zonder toestemming) , staan de computers al in het netwerk / je huis / kantoor, dus hoef je het de client ook niet te binden aan andere programma's, maar kan je het normaal installeren...
dan wordt het al een stuk lastiger om het als spyware te verspreiden
19-11-2008, 14:11 door Anoniem
Kijk als ouders een monitor programma met een installatiewizardje op de computer van hun kinderen installeren oke. Maar dit zijn vast van die programma's die hun gebruikers een .exe file ervoor laten maken, een mooi plaatje als icoontje instellen en het fotos.exe noemen om zo iemand het te laten openen en dan van buitenaf te monitoren. Daar maken alleen oplichters gebruik van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.