Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Twee of meer virus scanners op een Pc

27-11-2008, 19:26 door Anoniem, 39 reacties
Ik draai op een pc twee virus scanners opmomnet Avast free en Avira free, dacht daar heel goed aan te doen. Na wat zoek werk op internet. Ben ik helemaal de weg kwijt. Helppppp! :) Nu vind ik op verschillende site's dat 2 virusscanners elkaar in de weg zitten, of elkaar uitschakelen. Ik krijg hier geen melding van. Is dat inderdaad zo?

Er zijn ook virusscanners die elkaar in de weg zitten bij bepaalde instellingen, bijvoorbeeld Kaspersky en Avast, Kaspersky en de PCtools virusscanner en zover ik weet (proefondervindelijk in het verleden vast gesteld) Kaspersky en avg. Deze combinaties gaven al foutmeldingen met installeren, niet doen dus.

Is het nu wijs om twee of meer virusscanners op een pc te zetten?

Ik draai overigens xp.

Grt
Mrtn
Reacties (39)
28-11-2008, 13:58 door Anoniem
Hier draai ik Kaspersky en pc tools met anti virus al geruime tijd samen maar nog geen problemen ondervonden (wat niet is kan nog komen)
Maar wat de ene scanner over het hoofd ziet kan de 2de miss wel pakken.
28-11-2008, 15:19 door cryptomannetje
Ik draai de betaalde AV-dienst van ZoneAlarm en de gratis AV-dienst van Avira: geen problemen hoor.
28-11-2008, 16:56 door Anoniem
Meerdere virusscanners op één pc is in der daad niet echt verstandig. Ze kunnen elkaar in de weg zitten en het kan zijn dat je pc traag wordt of "rare" dingen gaat doen.

Daarnaast is het gewoon overbodig. Het is niet meer dat virussen via een patern file te scannen zijn. Dagelijks komen er meer dan 20.000 nieuwe virussen uit. Virusscanners moeten dus op het gedrag van zo'n virus (spyware, grayware) letten. Daardoor kan het dus ook voorkomen dat de ene virusscanner de ander als bedreiging ziet.

Kortom...., niet verstand en overbodig
28-11-2008, 19:43 door Anoniem
Geld dat ook als ik er maar een resident zet.
En de andere(n) handmatig laat scannen.

Mrtn
28-11-2008, 21:42 door chif
2 scanners idd overbodig eventueel een online scan laten doen als je niet zeker bent.
29-11-2008, 02:18 door Anoniem
Dan is er een groot verschil tussen online scanners en geinstaleerde scanner op een pc.
Wat is het wezelijke verschil tussen de twee ?

Ps. even speelde het idee over het nut van virus scanners door het hoofd, ik zou geen ps zonder virus scanner laten draaien als het aan mijn licht.

Mrtn
29-11-2008, 04:03 door ctrlaltdelete
2 on-access scanners is af te raden, dit zal je systeem ook flink vertragen. Een on-access scanner is een scanner die elk bestand controleert dat wordt aangesproken in het systeem. En dat zijn er nogal wat.

Je kunt wel 1 AV installeren met een on-access scanner en een 2e AV die alleen on-demand (op verzoek) en on-execution (bij uitvoeren) bestanden zal scannen. Zo heb ik hier een AV geïnstalleerd met on-access/on-demand/on-execution scanner én a-squared Anti-Malware 4 met een extra anti-virus scan engine van Ikarus. Deze scanner in a-squared Anti-Malware zal alleen bestanden scannen wanneer ik voor een scan kies, en bestanden die worden gestart. Wanneer ik bijvoorbeeld een trojan download zal die scanner helemaal niets doen, er is op dat moment ook geen sprake van een infectie.... maar zodra die trojan wordt gestart zal de scanner het bestand controleren en in quarantaine gooien. En wanneer ik die trojan niet zou starten en mijn schijven ga scannen of de map waar die trojan in staat zal die ook worden gevonden.

In theorie moeten 2 AV's met een on-access scanner wel op 1 systeem kunnen werken zonder problemen. Natuurlijk zal 't de boel wat extra vertragen maar het zou geen fouten moeten opleveren. Dit is dus in theorie, ervan uitgaande dat de software goed geschreven is. In de praktijk worden er vaak wat "foefjes" in de software gebruikt om bepaalde problemen op te lossen. Deze "foefjes" hebben geen negatief effect wanneer ze in 1 AV worden gebruikt op het systeem, in tegendeel. Maar ze kunnen wel conflicten geven wanneer er een 2e AV met een on-access scanner op het systeem is geïnstalleerd.
29-11-2008, 12:32 door Anoniem
2 scanners tegelijk werkt perfect... als de makers het voorzien hebben. Zelf gebruik ik G DATA en die heeft sowieso 2 scanners aan boord. En dat werkt uitstekend (zowel op XP als Vista - ik gebruik 'm op beide). Een leuke feature is dat bij de installatie andere beveiligingssoftware automatisch wordt gedetecteerd en verwijderd (als je daarmee akkoord bent natuurlijk). Kan dus een goede oplossing voor je zijn.

Je vindt gratis trial-versies op hun website www.gdata.nl
01-12-2008, 17:50 door Anoniem
Ik gebruik NOD32 al enkele jaren en tot grote tevredenheid. Het is inderdaad niet verstandig om twee av programma's op je pc te installeren. Na eerst een herstelpunt te hebben gemaakt.:-)
AV programma hebben het nadeel dat ze niet direct een signature updaten.
Derhalve heb ik de gratis PCTools ThreatFire, http://www.threatfire.com/, geïnstalleerd die elke ongewenste beweging op je PC registreert en daar melding van maakt. ThreathFire kan zonder enige bezwaar naast een av programma draaien omdat de werkwijze verschillend is.
01-12-2008, 23:13 door Anoniem
Een ieder alvast bedankt voor de reacties.
Ik heb begrepen dat ik met Avast en Avira (hiernaast Spybot sd en Pctools firewall) nog niet zo verkeerd bezig ben.
Avira ziet in een gebruikers map temp\avast wel een worm maar deze is niet schadelijk, neem ik aan en ga ik van uit.
Later bij gelegenheid zal ik kijken/proberen G data en Threatfire. Heb helaas de tijd nu niet (werken en andere dingen naast de pc). Persoonlijk was ben ik ook tevreden met Kasperskey draai deze op moment niet. Omdat ik freeware versie's test voor een pc voor familie.

Voor verdere op en aan merkingen, informatie sta ik open.

Mrtn
01-01-2009, 23:54 door Anoniem
Beste allemaal,

Ik twijfel nu of ik er 2 neem. Ik had Kaspersky staan maar die heb ik verwijderd omdat het irritant was om steeds nieuwe keys te zoeken. Nu wilde ik AVG nemen, maar die geeft bij de setup aan dat er toch nog een andere virusscan aanwezig is. Ik kan Kaspersky ook nergens meer vinden dus ik twijfel nu of ik de waarschuwing niet gewoon moet negeren.

De vraag is nu dus kan ik avg gewoon installeren of heeft er iemand een idee over hoe ik kan checken wat die zogenaamde andere antivirus scan is en waar die zit?

groeten,
i.
02-01-2009, 16:32 door Anoniem
Wederom de vraag ""WAAROM?!?!"

Je bent echt niet beter beveiligd en heeft totaal geen zin
02-01-2009, 23:06 door Anoniem
Door AnoniemWederom de vraag ""WAAROM?!?!"

Je bent echt niet beter beveiligd en heeft totaal geen zin

Ja dat heb ik nu begrepen haha, maar zoals ik al eerder zei, vroeg ik me dus af of iemand weet hoe ik erachter kan komen welke av scanner er nog op mn computer staat. Ik wil avg installeren maar die geeft aan dat er al een andere av scanner is....

Iemand een oplossing?

groeten,
i.
03-01-2009, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem
Door AnoniemWederom de vraag ""WAAROM?!?!"

Je bent echt niet beter beveiligd en heeft totaal geen zin

Ja dat heb ik nu begrepen haha, maar zoals ik al eerder zei, vroeg ik me dus af of iemand weet hoe ik erachter kan komen welke av scanner er nog op mn computer staat. Ik wil avg installeren maar die geeft aan dat er al een andere av scanner is....

Iemand een oplossing?

groeten,
i.
dat avg al een andere antivirus vind moet niet uitmaken, ik krijg die waarschuwing ook maar kan daarna gewoon verder gaan met de installatie zonder problemen, en het werkt ook prima naast elkaar, het enige nadeel wat ik tot nu toe tegengekomen ben dat het wel eens kan gebeuren dat beide av-programma's tegelijk iets vinden, maar ook dat levert verder geen echte problemen op...

mijn mening ben je wel degelijk beter beveiligd, gewoon al simpel door het feit dat 2 altijd meer zien dan 1, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik wel degelijk meegemaakt heb dat antivirus prog 2 iets wel herkende wat av-prog 1 niet vond, had ik dus alleen antiviruspakket 1 gehad dan had ik die besmetting dus niet of pas bij een latere update gevonden...

maar het verhaal heeft 2 kanten, ik heb ook wel degelijk met andere virusscanner meegemaakt dat die absoluut niet naast elkaar konden werken, dus het hangt ook heel erg van de gebruikte software af. in het ene geval zal het prima werken, in een ander geval kan het niet, vroegah moest je bv nooit norton en mcafee naast elkaar installeren, want dan was je windows naar de knoppen...

om je andere/oude antivirusprogramma terug te vinden zou je normaal eerst in het configuratiescherm en dan software moeten zijn, staan ie daar niet (meer) tussen dan kan je bv eens in de map program files gaan kijken of daar iets tussen staat, weet je welke AV het is dan kan je voor heel veel programma's een removaltool van de website halen, oa norton, nod23, norman enz bieden daar removaltools voor aan (meestal als noodoplossing maar werkt wel prima)

bied dat ook geen oplossingen dan kan je nog eens een uninstaller programma van het internet vissen, die eigenlijk hetzelfde doet als je software optie in het configuratiescherm, maar dan veel uitgebreider en grondiger, zelfs al is het uninstal bestand verdwenen dan nog kan je de meeste programma's op die manier nog correct verwijderen, werkt dat ook allemaal niet dan zal je zelf het registry in moeten duiken, denk ik ;)
03-01-2009, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem
Door Anoniem
Door AnoniemWederom de vraag ""WAAROM?!?!"

Je bent echt niet beter beveiligd en heeft totaal geen zin

Ja dat heb ik nu begrepen haha, maar zoals ik al eerder zei, vroeg ik me dus af of iemand weet hoe ik erachter kan komen welke av scanner er nog op mn computer staat. Ik wil avg installeren maar die geeft aan dat er al een andere av scanner is....

Iemand een oplossing?

groeten,
i.
dat avg al een andere antivirus vind moet niet uitmaken, ik krijg die waarschuwing ook maar kan daarna gewoon verder gaan met de installatie zonder problemen, en het werkt ook prima naast elkaar, het enige nadeel wat ik tot nu toe tegengekomen ben dat het wel eens kan gebeuren dat beide av-programma's tegelijk iets vinden, maar ook dat levert verder geen echte problemen op...

mijn mening ben je wel degelijk beter beveiligd, gewoon al simpel door het feit dat 2 altijd meer zien dan 1, en ik kan niet anders zeggen dan dat ik wel degelijk meegemaakt heb dat antivirus prog 2 iets wel herkende wat av-prog 1 niet vond, had ik dus alleen antiviruspakket 1 gehad dan had ik die besmetting dus niet of pas bij een latere update gevonden...

maar het verhaal heeft 2 kanten, ik heb ook wel degelijk met andere virusscanner meegemaakt dat die absoluut niet naast elkaar konden werken, dus het hangt ook heel erg van de gebruikte software af. in het ene geval zal het prima werken, in een ander geval kan het niet, vroegah moest je bv nooit norton en mcafee naast elkaar installeren, want dan was je windows naar de knoppen...

om je andere/oude antivirusprogramma terug te vinden zou je normaal eerst in het configuratiescherm en dan software moeten zijn, staan ie daar niet (meer) tussen dan kan je bv eens in de map program files gaan kijken of daar iets tussen staat, weet je welke AV het is dan kan je voor heel veel programma's een removaltool van de website halen, oa norton, nod23, norman enz bieden daar removaltools voor aan (meestal als noodoplossing maar werkt wel prima)

bied dat ook geen oplossingen dan kan je nog eens een uninstaller programma van het internet vissen, die eigenlijk hetzelfde doet als je software optie in het configuratiescherm, maar dan veel uitgebreider en grondiger, zelfs al is het uninstal bestand verdwenen dan nog kan je de meeste programma's op die manier nog correct verwijderen, werkt dat ook allemaal niet dan zal je zelf het registry in moeten duiken, denk ik ;)

Bedankt voor de reactie. Ja ik heb alles wat je noemde al eerder geprobeerd maar avg setup blijft zeggen dat er nog een andere av scanner bestaat...maar ik begrijp dus dat het niet heel veel zal uitmaken als ik dat negeer en gewoon toch avg installeer? Als het echt niet gaat dan gooi ik avg er later alsnog af denk ik...
04-01-2009, 21:03 door Anoniem
Het is idd niet verstandig om twee virusscanners te hebben. Wat je zeker wel kan doen is PC Tools Threathfire te installeren.. Laatsgenoemde speurt niet naar de signatures maar na installatie speurt hij de hele pc af en vervolgens elke verdachte beweging wordt door Threathfire geconstateerd en geeft je de keuze wel of niet verder te gaan. Een keer was Threathfire eerder met de sinalereing dan mijn NOD32, Lees de pagina over ThreathFire, http://www.threatfire.com/ en je bent overtuigd.
08-01-2009, 23:49 door Anoniem
Als je een degelijk product gebruikt zoals GDATA, Norton, Bitdefender, Kaspersky, F-Secure ... heb je die ThreatFire niet echt nodig m.i. en onnodig. Ik persoonlijk gebruikte Panda, maar die rommel hoef ik echt niet meer en heb ik dan ook snel vervangen door GDATA, geen problemen, wel zeer streng = in te stellen en persoonlijke keuze, prijs/kwaliteit/veiligheid zijn er weinigen die beter doen, als die er al zijn :-) Toch wil ik F-Secure IS 2009 eens testen op mijn laptop, gezien erg possitieve commentaren her en der. Zij werken net zoals GDATA trouwens ook met meerdere geoptimaliseerde engines en beloven tevens een veel minder systeem belastende beveiliging, dus ideaal om eens te testen op een laptop nl. de Sony Vaio Intel T5800 - 3GB ram. Als ie het daar goed doet, doet ie het op de moderne PC ook wel lekker! Gratis kan leuk zijn maar je PC's een aantal dagen moeten missen dat is het me echt niet waard! En duur is relatief, je kan zo'n pakket vaak op meerdere PC's installeren, lekker veilig en voordelig! ISP's durven weleens duurdere formules aanbieden ...
03-04-2010, 18:15 door Anoniem
ik draai op 7 en ik heb norton virusscanner 2010 en microsoft security essentials
dus..?
04-04-2010, 13:16 door Anoniem
Als je wilt weten of je on-access scanner iets niet gezien heeft kun je ook regelmatig met Hitman Pro 3.5 scannen (on-demand).

Daar zitten 6 scanners in (G Data met Avast + BitDefender, NOD32, Emsi met a-squared + Ikarus en Prevx. Al deze scanners worden via internet geraadpleegd waardoor ze niet conflicteren met je on-access product en je computer wordt ook niet wordt belast met het scan werk. Een volledige scan duur tussen de 2 en 3 minuten.
04-04-2010, 18:14 door spatieman
dus je gaat vrijwillig van een P4 een P1 maken ??
ruig...
04-04-2010, 19:53 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2010, 14:30 door Anoniem
ik draai
kaspersky 2010
microsoft security essentials
ad aware
zonder problemen
27-02-2011, 21:34 door dennis0000
kan ik 3 AV naast elkaar draaien?
Tegelijk Mcfee, comodo en microsoft essentials?
En welke firewall kunnen jullie adviseren?
28-02-2011, 07:32 door Anoniem
2 scanners is in het algemeen af te raden.
Ware het niet dat Avira (en ClamAV) probleemloos als 2de scanner (2nd opinion) naast 1 van de meer bekendere scanners geinstalleerd kunnen worden.
28-02-2011, 10:44 door peanuty
Waarom komen die oude topics weer boven..

Jongens.... deze is van 2008!!
28-02-2011, 11:27 door Spiff has left the building
Door peanuty: Waarom komen die oude topics weer boven..

Jongens.... deze is van 2008!!
Inderdaad.
Oude threads zijn om nog eens na te kunnen lezen, niet om je eigen vraag aan vast te plakken.
Post veel liever zelf je vraag op het forum.
28-02-2011, 11:37 door Anoniem
Beter twee anti-virus scanner dan geen een.
in preciep ben ik niet voor Microsoft,
Microsoft die je verplicht een anti virus scanner te installeren,
gelukkig is er ook nog altijd ubunut!
gelukkig is er nog altijd Ubunt
Maar aan jou de keus welk je er af moet knikkeren.
ik zou zegen , verwijder ze aller bij ,dat maakt je pc een stuk sneller.

Je kan ook Microsoft Security Essentials installeren, dat is ook een redelijk goed virusscanner.
22-09-2011, 14:56 door Anoniem
Ahum om er toch maar even op te komen:

Avast! Free + Panda cloud Free (vraagt xtreem weinig van je pc) draai ik op pc's (pentium 4, 4 core amd en een 1.5 duo core laptop) en ik heb, sinds en jaar, sinds ik deze combo gebruik, geen problemen gehad op alle drie.

^ Gratis super beveiligd en als je Malwarebytes free erbij gooit ben je van top tot teen verzekerd ;)
22-09-2011, 19:06 door Anoniem
Gewoon Avast pro + Malwarebytes pro. Of Superantispyware pro, of Emsisoft Anti-Malware,
En meer heb je niet nodig, 2 virusscanners draaien op je pc/laptop word zeer afgeraden.
2 virusscanners op 1 OS word al jaren afgeraden door Av bedrijven.
27-09-2011, 09:37 door Anoniem
Het is niet verstandig om meerdere virusscanners op één PC te installeren.
De bekende virussen worden meestal door alle bekende virusscanner gezien, de onbekende virussen worden door geen virusscanner gezien. Je moet gewoon rekening houden met wat je download en voor de zekerheid een hashcheck doen.

Ook is het raar dat ik mensen hoor dat mensen hoor dat betaalde virusscanners beter zouden scannen als gratis virusscanners. Negen van de tien keer krijg je alleen meer opties bij een betaalde virusscanner zodat je het beter naar je persoonlijke wensen kan instellen. Ik gebruik zelf Avast free en de scan wordt heus niet beter als ik ervoor betaal.
27-09-2011, 12:20 door Anoniem
Avast deinstalleren ..aan Avira heb je de beste.
27-09-2011, 13:29 door Anoniem
Ik draai Microsoft Security Essentials + Avast Home, alles gratis en meer dan genoeg. Bezoek geen pr0n sites en download geen illegalle sh!t en je in principe zit je dan safe.
28-09-2011, 07:22 door Anoniem
Gebruik gewoon maar 1 scanner en daarnaast een second opinion scanner, bijvoorbeeld Hitman Pro. De eerste beschermt je PC live, de tweede draait in de cloud. Ze kunnen elkaar dus nooit in de weg zitten en je hebt toch de opinie van meerdere security bedrijven.
01-04-2012, 21:46 door Anoniem
2 virusscanners worden de pc's hun dood ik heb hier een laptop staan van een kameraad zijn moeder en er staan 7 virusscanners op de pc daarnaast ook nog een paar anderen dacht bij mezelf wtf 7-8 virusscanners ben je gek? irritante er van is dat de pc nu virussen ziet die er niet zijn en de echte virussen negeert maar ja is nog erger met internet aansluiting lol hele computer gaat spullen afsluiten explorer laten crashen duurt bijna een kwartier om naar andere liedje te gaan spelen soms sluit hij gewoon alles waar je mee bezig bent en laatst ging de pc uit zonder ik dat wilde wtf! nouja ik heb een document gemaakt op de pc moet zijn moeder maar effe lezen want terug gaan naar 1 virusscanner kan niet meer want hij is zo onstabiel dat hij naar de ziekenhuis een medicijn moet gaan halen want hij red het mischien nog maar een paar maand ouders ook van vandaag weten niet de verschil tussen een typemachine of een pc slaan ze straks nog de scherm van de tafel af zoals die reclame stukje^^

conclusie : wilt u je pc kapot hebben zeg ja(instaleer de pc vol met virusscanners) zeg nee(als je niet met je pc naar het ziekenhuis wilt) maar als je wilt kun je ook een hammer gebruiken werkt vaak bij mijn oom^^
02-04-2012, 10:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-04-2012, 12:44 door LightFrame
astip,

Programma's als Emsisoft Anti-Malware en Malwarebytes' Anti-Malware kunnen prima gebruikt worden als extra realtime bescherming van het systeem. Malwarebytes' Anti-Malware is ontwikkeld als een extra bescherming naast je andere realtime bescherming. Emsisoft Anti-Malware is op zichzelf al beter dan de bekende antivirus programma's maar kan ook tegelijkertijd worden gebruikt met je favoriete antivirus.

Als je alleen maar achteraf gaat controleren wat je realtime antivirus heeft gemist, dan is het kwaad in veel gevallen al geschied. Het maakt dan niets meer uit of je op dat moment die banking trojan weer netjes kan verwijderen.
02-04-2012, 14:35 door Mysterio
Ik denk dat de TS-er na ruim 3 jaar het antwoord wel weet.
03-04-2012, 00:49 door LightFrame
Door Mysterio: Ik denk dat de TS-er na ruim 3 jaar het antwoord wel weet.

Dat denk ik ook, maar het is niet alleen de TS-er die dit topic leest...
03-04-2012, 14:33 door Riviera
Ik maak gebruik van de volgende combinatie en voorlopig komt niks hier doorheen

- Virusscanner
- SuperAntiSpyware
- Threatfire
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.