image

Zoekmachine voor anonieme Tor-websites

maandag 15 december 2008, 15:18 door Redactie, 7 reacties

Twee doorgewinterde programmeurs hebben een soort Google voor anonieme websites ontwikkeld. Aaron Swartz en Virgil Griffith, de maker van WikiScanner, zijn de bedenkers van "tor2web", een nieuwe dienst die gebruikers toegang geeft tot websites die anders alleen via Tor bereikbaar zijn. Deze websites zijn normaal alleen toegankelijk voor gebruikers die de Tor software gebruiken, maar Swartz wilde de inhoud voor iedereen toegankelijk maken. Tor2web fungeert daarbij als een brug tussen het publieke internet en de ontraceerbare websites. Tot nu toe kon niemand, via normale webservers op .onion domeinen komen, alleen de mensen die Tor gebruikten. Met tor2web kan iedereen verborgen .onion sites bezoeken. Gebruikers die de site bezoeken, zullen echter niet anoniem zijn zoals op de "traditionele Tor manier".

Swartz begon drie jaar geleden met het tor2web idee, toen hij een manier zocht om een webserver op het Tor netwerk te laten werken. Hij raakte verzeilt in andere dingen en zette het project op een laag pitje, totdat recentelijk Wikileaks problemen ondervond met overheden en instanties die de site dwongen om bepaalde content te verwijderen. Verborgen Tor-sites zijn nuttig voor het plaatsen van informatie buiten het bereik van een rechtszaal, maar dan is het probleem dat bijna niemand er bij kan.

Traag
"Er zijn erg veel verschillende dingen die mensen anoniem willen publiceren", meldde Swartz aan Threat Level. "De Tor tools zijn daar erg geschikt voor. Ze zijn veilig en goedgekeurd. Aangezien het installeren lastig is, krijg je niet iedereen zover de software te laten gebruiken", zegt hij. "Dus het idee was om een combinatie te maken waar mensen dingen kunnen publiceren via Tor en in een vorm gieten die iedereen op het Internet het kan lezen."

Omdat de service nieuw is, zijn er nog wel een paar haken en ogen volgens de programmeur, zoals de traagheid bij het laden van de site. "De eerste stap was het bouwen van deze tools", aldus Swartz. "Nu moeten we beginnen met betere directories maken zodat duidelijk is wat voor interessante dingen er aanwezig zijn."

Reacties (7)
15-12-2008, 15:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-12-2008, 15:47 door Eerde
Ice degene die publiceert blijft anoniem want dat is gedaan via TOR.
Wel grappig want: "Al is de censuur nog zo snel de vrijheid achterhaalt hem wel" :)

Voorbeeldje vis Toogle: http://gaddbiwdftapglkq.tor2web.com/wiki/Wikileaks
15-12-2008, 16:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-12-2008, 16:37 door wizzkizz
Door Iceyoung
Door EerdeIce degene die publiceert blijft anoniem want dat is gedaan via TOR.

Iek bekraip maar je moet het even zo zien: Nu gaat het het in het "geheim" dus niemand weet er van bevalve de "incrowd". Als het echter publiekelijk wordt dan zorgt dat aan een kant weer voor censuur (mensen zullen zich inhouden) aan de andere kant zullen de gerechtelijke instanties alert zijn.
Nu denkt men dus, alles wat ik publiceer is vertrouwelijk en van de ene op de andere dag dus niet meer.
Het heeft z'n voor en tegens.

Ik weet niet of dit nou wel een goede zaak is.

Aan de ene kant ben ik het met je eens, er kan een neiging zijn van mensen om minder te publiceren omdat "het grote publiek" er ook achter kan komen. Aan de andere kant is het gebruik van Tor als publicatieplatform dermate anoniem dat het praktisch onmogelijk is (lekken in de implementatie daargelaten) om hoster of poster van de content te achterhalen. Het vergt wel vertrouwen in de techniek om dat te geloven, mensen die echt te vrezen hebben voor zeer zware straffen (doodstraf, levenslange gevangenisstraffen) zullen wel argwanender zijn. (Ik ook btw, ik vertrouw geen enkele applicatie 100%. Ik maak gebruik van encryptietools om te voorkomen dat onbevoegden gemakkelijk bij de inhoud van mijn computer kunnen komen mocht die toevallig gestolen worden, niet zozeer om de NSA/AIVD te slim af te zijn.)

Ik weet sowieso niet goed wat ik van Tor moet denken. Aan de ene kant juich ik het vrijwel zeker anoniem kunnen surfen en publiceren toe omdat het niemand wat aangaat wat iemand anders op internet doet, aan de andere kant denk ik dat op hetzelfde moment de drempel om dingen te doen "die echt niet kunnen" (subjectief, maar ik praat hier over het lekken van documenten die ondubbelzinnig de nationale veiligheid in gevaar brengen, zware criminaliteit etc.) stukken lager komt te liggen.

Een laatste gedachte: misschien moeten we gewoon accepteren dat die dingen gebeuren en dat de techniek ons een meer realistisch beeld van de mensheid geeft. Want er gebeuren heel veel gruwelijke dingen die andere mensen nooit te weten komen, simpelweg omdat deze heel in het geheim plaatsvinden, mensen niet durven te praten uit vrees voor vergelding of er geen betrokkenen meer in leven zijn die kunnen getuigen. Misschien helpt het juist wel om het struisvogelgedrag dat overal volop aanwezig is te bestrijden.
15-12-2008, 17:51 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-12-2008, 18:56 door Anoniem
Ik heb het idee dat mensen de essentie en werking van TOR niet kennen die hier reageren.
Tor is een systeem wat opgezet is zoals de maffia eigenlijk, ik weet zo snel geen betere vergelijking.

-godfather
geeft een opdracht (schrijft een tekst, of publiceert iets dat hij wil publiceren met de garantie niet te vinden te zijn
in plaats van 1 rechterhand, word dit bericht naar een X aantal rechterhanden gestuurd. Maar niet in zijn geheel.
Van daaruit komt het net als een torrent in de 'seeds' terecht. Uiteindelijk wil persoontje X die informatie opvragen en al die seeds bieden hun deeltje aan. (op meerdere pc's staan dezelfde stukjes, maar nooit het geheel, opgeslagen voor de continuieteit).

De privacy van een poster komt zelfs met deze zoekmachine niet in het geding, sterker nog, TOR beschikt zelf ook over een index. Wat nieuw is, is dat deze informatie nu gewoon vertaald en beschikbaar is gemaakt in html via het normale 'internet'. De informatie ansich was al in http, maar niet in te zien zonder tor te installeren. Al met al is dit dus heel goed voor gemiddelde tor-gebruiker. Want alleen al het gegeven dat je TOR gebruikt op je pc, kan in sommige landen genoeg zijn om je heel lang op te sluiten. Degene die er informatie opzet word hierdoor niet benadeeld. En als je informatie voor slechts 1 persoon beschikbaar wilde maken zou je sowieso al geen TOR gebruiken. Het is gewoon versleuteld internet dat zijn gegevens in stukjes kapt en via meerdere hubs doorgeeft aan degene die het opvraagt. Met als logisch gevolg dat degene die de informatie opvraagt nooit 100% zeker weet van wie de informatie komt en feitelijk wel zeker weet dat de informatie niet komt van degene waar hij het IP van ziet. Zie het als een reeks open proxys.
16-12-2008, 12:14 door Anoniem
Aan de andere kant is het gebruik van Tor als publicatieplatform dermate anoniem dat het praktisch onmogelijk is (lekken in de implementatie daargelaten)

Gevaarlijker dan dat zijn loggende exit nodes die door roverheden opgezet worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.