image

Anti-virusbedrijf belooft detectie van politie spyware

dinsdag 6 januari 2009, 14:33 door Redactie, 10 reacties

De aankondiging van de Britse regering dat de politie voortaan zonder gerechtelijk bevel de computers van verdachten mag hacken, heeft voor een storm van protest gezorgd. Het uit Groot-Brittannië afkomstig zijnde anti-virusbedrijf Sophos heeft inmiddels beloofd om eventuele politie spyware aan te pakken. "Eén ding kan ik je beloven: Als we door de politie geschreven malware ontdekken, zullen we het niet niet negeren, maar detecteren", zegt Graham Cluley.

Hij merkt op dat criminelen steeds vaker "high-tech" gaan, waardoor de politie niet kan achterblijven. "Dit is een enorme uitdaging voor de politie, wat het gebruik van spyware en hardware keyloggers aantrekkelijk maakt." Er moeten echter nog wel richtlijnen en onafhankelijk goedkeuring zijn, voordat dit soort surveillance kan plaatsvinden, gaat Cluley verder.

Gevaarlijk
Volgens de virusbestrijder kunnen ook andere anti-virusbedrijven politie spyware niet negeren. Mocht men de malware door willen laten, dan zal men eerst van de politie een exemplaar moeten ontvangen, iets wat zeer onwaarschijnlijk is. Daardoor is het onduidelijk welke spyware door de politie is gemaakt en welke van echte virusschrijvers afkomstig is. Daarnaast is het mogelijk dat criminelen de politie spyware voor hun eigen doeleinden gaan gebruiken, waardoor het niet meer duidelijk is wie wie bespioneert. "Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat de politie het slachtoffer van de eigen code wordt."

Reacties (10)
06-01-2009, 15:13 door Anoniem
Britse politie malware kan ook tegen buitenlandse doelen gebruikt worden. Je zou zoiets wereldwijd moeten aanpakken. Bijvoorbeeld via de Amerikaanse inlichtingendiensten (herinnert iemand zich de _NSAkey nog?).

Maar wie wil zulke software op zijn computer hebben staan? Ik denk dat Linux dan opeens heel populair gaat worden!
06-01-2009, 16:12 door Anoniem
Men kan beter software bedenken die belletjes doet rinkelen wanneer er weer een lading persoonlijke gegevens verdwijnt. Want dat gebeurt wekelijks. Heel wat vaker dan grote malware-uitbraken. De strijd tegen malware beschouw ik als een verloren zaak. Neem de testuitslagen die vaak aantonen dat anti-malware de helft mist. En tel daarbij op de enorme toename in unieke malware-exemplaren.
Hoeveel van die malware is werkelijk in omloop eigenlijk?
Wanneer men weer eens malware voor OS/X vindt, blijkt die malware meestal alleen in de labs van de zogenaamde beveiligings-bedrijven voor te komen. Dus voor hoeveel nieuw ontdekte Windows-malware zou dat dan ook kunnen gelden?
En tegen politie-spyware bestaat maar een remedie: denk eens na wanneer u stemt.
06-01-2009, 17:37 door spatieman
en hoe zit het met de duitste STASI spyware???
moet doe niet gededectyeerd worden..
06-01-2009, 23:07 door Eerde
Balkie overlegt al met Hirsi-Balletje over een NL versie...
Laat ze maar komen, gaat nooit niet lukken ;)
07-01-2009, 10:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-01-2009, 10:50 door H.King
als je het niet op kwaliteit kan winnen dan maar op publiciteit moet sophos denken.Beetje jammer dit bedrijf
07-01-2009, 14:22 door Anoniem
Alsof deze malware een header krijgt met Cyber Cop erop (erop rijmt beter dan erin)
07-01-2009, 20:04 door Anoniem
McAfee zal het iig niet zijn die laat dat gewoon door daar kun je donder op zeggen
10-01-2009, 19:23 door Anoniem
Wellicht dat andere anti-malware ontwikkelaars het ook op gaan pakken? Er zal er allicht eentje tussenzitten waar we iets aan hebben?
26-05-2009, 07:36 door Anoniem
H. King

Beetje jammer jouw reactie! We worden dagelijks in onze privacy aangetast als burger. Ik kan er nog niet aan denken dat de politie zich bezig houdt met criminele zaken als keyloggers! Stelletje aso's!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.