image

Haagse Politie arresteert zes pinpasfraudeurs

maandag 12 januari 2009, 12:23 door Redactie, 9 reacties

De Politie Haaglanden heeft de laatste vier maanden van vorig jaar in totaal zes mensen wegens pinpasfraude aangehouden. Uit cijfers van de politie blijkt dat de skimmers meer dan 40 keer in de Haagse regio toesloegen. De zes pinpasfraudeurs waren allen afkomstig uit Oost-Europa en tussen de 20 en 25 jaar. Het succes van de arrestaties zou aan "zeer alert" optreden van agenten te danken zijn. Die werden door burgers ingelicht die de skimapparatuur hadden aangetroffen. De agenten reden niet direct naar de bank, station of winkel maar hebben in de omgeving onderzoek gedaan naar verdachte personen die op hun beurt van een afstandje “hun” apparatuur in de gaten hielden.

Skimmers kunnen met het kopiëren van de pinpassen zeer veel geld verdienen. Een Hagenaar die kort geleden bij toeval werd aangehouden was in het bezit van twintig duizend euro. De man maakte tijdens het pinnen gebruik van zogenaamde White plastics: passen die geen enkel uiterlijk kenmerk van een bestaande debit- of credit card hebben, maar waarop wel een magneetstrip is aangebracht die overeenkomt met de strip op de geskimde pas.

Preventieve maatregelen
De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak ‘merken’ zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een boekenwinkel in Den Haag heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd.

De politie geeft de volgende tips om veilig te pinnen:
• Ziet je vaste pinautomaat er anders uit ? Gebruik hem dan niet.
• Dek met je hand de pincode af. Meelezers maken zo geen kans.
• Doe zo snel mogelijk melding bij je bank.
• Doe aangifte bij de politie. Bij sommige banken is dat nodig om het geld terug te krijgen.

Reacties (9)
12-01-2009, 12:53 door Anoniem
De magneet strip was al in 1990 gekraakt door Hack-Tic http://www.hacktic.nl/magazine/1124.htm. Het is een wonder dat we die bijna twintig jaar later nog steeds gebruiken voor het beveiligen van onze financiële transacties!
12-01-2009, 13:34 door Anoniem
Die tips helpen alleen bij amateurskimmers. De grote jongens plaatsen een heel front, niet van echt te onderscheiden, en lezen de pincode uit via het toetsenbord. Daar zijn de banken machteloos tegen. Sommigen zien heil in een pas met chip. Maar er zijn in Roemenië ook al proefopstellingen gezien om die chip uit te lezen. Voeg daar de onuitroeibare straatroof bij, en langzaamaan komen we terecht in een situatie die in een groot deel van de wereld bestaat: een deel van je geld is bij voorbaat bestemd voor criminelen.
12-01-2009, 13:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-01-2009, 13:41 door TD-er
Ik zag van de week op DealExtreme een aantal 3-sporen kaartlezer/schrijvers en lege kaarten staan en zat me af te vragen hoeveel mensen op deze "skim-hype" mee zouden gaan varen door bekenden in het buitenland hun eigen pas te laten "skimmen" en op die manier zelf hun krediet-limiet wat op willen rekken.
Ik ga er tenminste vanuit dat je je eigen pas moet kunnen laten zien op de bank om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding als gevolg van skimmen.
Lijkt me dat banken dat soort dingen ook wel in het achterhoofd moeten houden, wanneer er weinig overlappende pinautomaten zijn, vergeleken met andere slachtoffers.
12-01-2009, 14:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-01-2009, 15:26 door Anoniem
Door Iceyoung
Zeer alerte agenten, ja, ja, maar zelf de skimapparatuur ontdekken konden deze Willie Wortels niet daar hadden ze de burgers voor nodig.
Goedkoop hoor....
12-01-2009, 15:27 door RichieB

Ik ga er tenminste vanuit dat je je eigen pas moet kunnen laten zien op de bank om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding als gevolg van skimmen.
Lijkt me dat banken dat soort dingen ook wel in het achterhoofd moeten houden, wanneer er weinig overlappende pinautomaten zijn, vergeleken met andere slachtoffers.[/quote]
Dat lijkt me ook. De banken hebben vrij snel door bij welke automaat is geskimd en gaan dan preventief passen blokkeren. Ook de opnames vallen binnen een patroon (meestal 1 of 2 steden ver buiten Nederland). Heb je niet bij de geskimde automaat gepind, en/of val je niet in het opname patroon, maar claim je toch dat je slachtoffer bent van skimming, dan heb je gewoon een probleem lijkt me.
12-01-2009, 15:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-01-2009, 00:14 door Anoniem
Die agenten heb vast iets beters te doen dan wat banken, winkeliers en gebruikers simpel konden voorkomen.
Gebruikers kunnen hun pincode afschermen, dat scheelt 90%.
Want de meeste skimapparaten maken gebruik van usb camera's met infraroodverlichting.
Winkeliers kunnen 's avonds hun inapparaat opbergen en overdag vastzetten en voorzien van een beveiligingslabel (waver).

Politie kan wel een quickscan van geldautomaten bij banken doen met een fotocamera:
de infraroodverlichting wordt dan op ruime afstand zichtbaar.
Zodra dit wordt opgemerkt hoeven zij niet langs de automaat te gaan waardoor ze gespot zijn door de 'Roemenen'.
Maar eenoudig op afstand afwachten totdat de Roemenen de apparatuur komen ophalen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.