image

Nigeriaanse internetoplichters maken overuren

maandag 19 januari 2009, 10:59 door Redactie, 5 reacties

Het aantal gevallen van Nigeriaanse 419 scams is in de eerste weken van dit jaar explosief gestegen, zo blijkt uit cijfers van MessageLabs. Het bedrijf, onderdeel van Symantec, spreekt zelfs over een spectaculaire stijging van 10,2%. Ruim zeven procent meer dan in de eerste periode van vorig jaar. Bestaan de meeste "advance fee scams" uit lange verhalen over zielige weduwen en Afrikaanse generaals, dit jaar voorspelt MessageLabs dat de 419-scams korter en directer worden.

“Het nieuwe jaar betekent nieuwe kansen voor spammers”, zegt analist Paul Wood. “Gezien het huidige economische klimaat en de kredietcrisis is het enorm moeilijk om kredietlijnen te openen via officiële kanalen. Spammers rekenen er dan ook op dat ze consumenten kunnen verleiden door hen onweerstaanbare aanbiedingen op te sturen.” Vorige week werden twee verhalen bekend van mannen die 144.000 en 90.000 euro door deze vorm van oplichting waren kwijtgeraakt.

Reacties (5)
19-01-2009, 11:16 door Anoniem
Het soort scam waarbij je geld moet innen voor die lui is veel leuker. Ik heb me daar ooit eens voor opgegeven door een mailo terug te sturen en me van de domme te houden. Ik kreeg meteen US$ 4000 aan traveler cheques opgestuurd, met het verzoek die te cashen, 10% mocht ik houden en de rest moest via Western Union naar e.o.a. persoon in Nigeria opgestuurd worden. De vraag waarom ze die cheques niet direct opstuurden lag voor de hand, die kun je daar ook innen, maar ik deed net alsof die vraag niet in me opkwam.

Die cheques bleken natuurlijk vals te zijn, ik heb toen wat mailtjes teruggestuurd waarin ik me van de domme hield "er moet iets mis gegaan zijn, en de bank wil ze pas terug geven als ik aangifte doe, wat moet ik nu doen". Ze adviseerden me zelfs om aangifte te doen bij de politie, waarna ik terug schreef dat de politie zei dat bijna alle Nigerianen oplichters zijn. Daarna heb ik er niks meer van gehoord, ik zal nu wel afgeschreven zijn als potentieel slachtoffer door deze bende.

De advance-fee scams krijg ik nog steeds in grote getale binnen, maar daar ga ik niet op reageren.
19-01-2009, 11:22 door SecuriKor
Jammer dat ik nooit 419 spam krijg. Het lijkt me wel een keer leuk om op de "419eater-manier" (zie http://www.419eater.com/) deze "zakenlui" aan het lijntje te houden. De enige reden dat deze 419 scammers succes hebben is te danken aan de eindeloze geldzucht in combinatie met grenzeloze naïviteit van hun slachtoffers.
"Never underestimate the power of human stupidity" is wel een mooie uitdrukking in deze context.
19-01-2009, 12:57 door Anoniem
Door SecuriKorJammer dat ik nooit 419 spam krijg. Het lijkt me wel een keer leuk om op de "419eater-manier" (zie http://www.419eater.com/) deze "zakenlui" aan het lijntje te houden.

Spam filter wat losser zetten? Anders wil ik wel eens zo'n mail doorsturen hoor.
19-01-2009, 13:09 door Regenpak
Door AnoniemSpamfilter wat losser zetten? Anders wil ik wel eens zo'n mail doorsturen hoor.
Die dan natuurlijk prompt door het spamfilter wordt opgegeten...
19-01-2009, 22:09 door Anoniem
Ik zou niet te veel gaan 'spelen' met die mannen. In veel gevallen zijn die mensen onderdeel van een criminele organisatie en die hebben ook hun 'sales' nummers die ze moeten halen - en voor de meeste van dit soort oplichtings-zaken hebben ze locale mensen.
Als je deze mensen gaat 'sarren' dan loop je het risico dat je jou ook gaan 'sarren'. En volgens mij ga je dat niet leukvinden - natuurlijk moeten ze je eerst vinden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.