image

Banken aangespoord tot meer openheid over fraude

dinsdag 20 januari 2009, 16:03 door Redactie, 9 reacties

Deze week kwam het internationale rechechebureau Ultrascan groot in het nieuws met berichtgeving over grootschalige internet- en pinpasfraude. Security.nl besteedde er zelf ook aandacht aan, maar wat is Ultrascan en waar komen de cijfers vandaan? Betalingsverwerker Currence is niet over de uitspraken en cijfers van het recherchebureau te spreken. "Het is een dubieuze zaak en verwerpelijk dat de pers dit zonder de cijfers te controleren overneemt", zegt Currence woordvoerder Bob Goulooze tegenover Security.nl.

Currence gaat bij de banken aandringen om een tipje van de sluier op te lichten en kerncijfers te verstrekken. Op dit moment is het nog onbekend hoe groot de schade door pinpasfraude en fraude met internetbankieren is, omdat de banken hier geen uitspraken over doen. Currence zal daarom een nota versturen waarin het banken oproept om de schade op jaarbasis en het aantal schadegevallen te melden aan de pers, wat voor het eerst zou zijn.

Charlatan
Wat betreft contact met Ultrascan ziet Currence hier geen heil in. "We weten niet eens waar ze zitten. De cijfers zijn waarschijnlijk gebaseerd op een educated guess." Goulooze noemt het dan ook geen solide partij om zaken mee te doen en verwacht dat het bedrijf vroeger of later door het ijs zal zakken. De banken nemen de berichten van Ultrascan dan ook voor kennisgeving aan en laten het maar praten. "Het is de verwachting dat door het zelf publiceren van cijfers de wind uit de zeilen van dit soort charlatans genomen kan worden", aldus Goulooze.

Frank Engelsman van Ultrascan is niet onder de indruk van de beweringen van Currence, dat toezichthouder op het eigen product is. Volgens Engelsman is het recherchebureau in 69 landen actief en heeft het 3200 werknemers. Het werkt in die landen samen met justitie en banken, ook in Nederland. Ultrascan werkt niet samen met Currence omdat die economisch belang bij het pinnen hebben en niet geschikt zouden zijn om skimmen te bestrijden

Cijfers
Mochten de banken cijfers publiceren, dan verwacht Engelsman dat die veel hoger zullen uitvallen dan wat Ultrascan publiceert. Hij ziet graag dat de banken de feitelijke schade gaan publiceren en het aantal burgers dat hier mee te maken krijgt. Wat betreft de eigen cijfers maakt het recherchebureau onder andere gebruik van infiltranten. Het neemt zelfs journalisten mee naar de wijken waar skimmers wonen. "Alle cijfers die wij publiceren zijn dan ook aan de lage kant, aangezien die uit eigen onderzoek komen", gaat Engelsman verder.

Volgens hem zorgt de cultuur er binnen banken voor dat niet alle afdelingen over de relevante informatie beschikken. Zo liet de Postbank weten dat er tientallen mensen dupe van een Trojaans paard waren geworden, terwijl Ultrascan informatie over honderden gevallen had. Het probleem is dat de banktop dit nooit te horen krijgt omdat andere afdelingen dit stilhouden. De informatie wordt dan afgeschermd en afgezwakt. Wat de discussie duidelijk maakt is dat het de hoogste tijd is dat de banken informatie gaan publiceren.

Reacties (9)
20-01-2009, 16:12 door Anoniem
Nee Utrascan fraudeert zelf op grote schaal! De hele kredietcrisis komt door Ultrascan!!! Ik kan het weten want ik lees dagelijks de beurskoersen, dan heb je toch niet meer bewijs nodig! Of bevestig ik hiermee een charlatan te zijn ......!?
20-01-2009, 17:04 door Anoniem
Hilarisch wat deze 'multinational' Ultrascan weer beweert: Currence is niet geschikt om het skimmen te bestrijden, "aangezien dat bedrijf economisch belang heeft bij het pinnen". Dat is toch juist dé partij die erbij gebaat is dat skimmen bestreden wordt; als het vertrouwen in elektronisch betalen afneemt, is juist Currence één van de partijen die getroffen wordt (en als we de waarschuwingen van de 3200 werknemers van Ultrascan serieus nemen, zou dat maar zo kunnen gebeuren).
Maar goed, laat ik maar op mijn woorden passen want misschien zit er wel een infiltrant van Ultrascan in de buurt ;-)
20-01-2009, 18:26 door Anoniem
Juist in een tijd waarin het vertrouwen in de banken is teruggelopen is transparantie het antwoord. Prima dat Frank dit punt aanstipt. De rol van Currence is wat preventie en onderzoek op dit gebied een partij die niet uitblinkt door inzicht en informatie. Ik vraag me dan ook af of de heer Goulooze c.s. ooit wel eens skimmingapparatuur gezien heeft. Als Currence nu eens vaart zou maken met de invoering van EMV i.p.v. zich druk te maken over onderzoek dat zij blijkbaar niet (gedegen) verrichten, dan schiet heel consumerend Nederland er iets mee op!
21-01-2009, 08:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2009, 09:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2009, 09:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2009, 12:20 door Eerde
De Nederlandse Bank zal deze cijfers toch wel hebben ?
Ik mag toch hopen dat fraudegevallen gemeld moeten worden bij vrind Wellink... en als dat niet zo is dan wordt dat hoog tijd.
Verder kunnen die cijfers zonder specifieke banken te noemen best openbaar gemaakt worden en dan zal je zien dat Charlatan International Holdings BV(io)-Ltd, maar wat roept met zijn "tienduizenden overgenomen rekeningen" door de Russische maffia.

Volgens Engelsman is het recherchebureau in 69 landen actief en heeft het 3200 werknemers. Het werkt in die landen samen met justitie en banken, ook in Nederland.
Kan de belastinginspecteur even een fikse aanslag sturen ? En wat te denken van de samenwerking met justitie, terwijl:
"OM betwijfelt bestaan onderzoeksbureau"
http://www.trouw.nl/nieuws/laatstenieuws/article1756607.ece
21-01-2009, 14:32 door Anoniem
ff gebeld naar hun nummer, eigenlijk al 12keer gebeld. steeds bezet toon.
21-03-2009, 23:19 door monica8
Skimmen dupeert duizenden AD.nl
Vorig jaar zijn rond de 27.000 Nederlanders slachtoffer geworden van pinpasfraude. Dat zijn er bijna 75 per dag. Zij zijn beroofd doordat de gegevens van hun bankpas zijn gekopieerd en misbruikt.
Dat blijkt uit een publicatie van De Nederlandsche Bank, die meldt dat een op de 450 Nederlanders in 2008 slachtoffer is geworden van pinpasfraude. DNB maakte de schatting naar aanleiding van eigen cijfers en cijfers van Currence, eigenaar van het merk PIN.
http://www.ad.nl/binnenland/3085230/Skimmen_dupeert_duizenden.html
----
wat feitelijk in het maart 2009 kwartaal bericht van de DNB staat, niet de feiten bloot legt, maar slechts "uit schattingen blijkt" en "DNB maakte de schatting naar aanleiding van eigen cijfers en cijfers van Currence, eigenaar van het merk PIN"
Vreemd dat de toezichthouder (nota bene DNB de enige betrouwbare toezichthouder) kennelijk ook met schattingen moet werken. Zijn ze vergeten hoe je moet optellen, Of hebben ze geen controle over de banken. Kennelijk weten ze van misstanden in het betalingsverkeer maar vragen ze alleen naar de business case van de banken, en vergeten ze de maatschappelijke business case en die van criminelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.