image

Mogelijk verband Microsoft WGA en Conficker worm

donderdag 22 januari 2009, 10:00 door Redactie, 27 reacties

Zolang de tien miljoen met de Conficker worm besmette Windows systemen op een bevel van het meesterbrein wachten, houden beveiligingsonderzoekers zich voornamelijk bezig met de vraag hoe de uitbraak zulke gigantische vormen kon aannemen. Symantec ziet een mogelijk verband met de Windows Genuine Advantage kopieerbeveiliging. Op 20 oktober, drie dagen voordat Microsoft de noodpatch voor het worm-lek uitbracht, verscheen er een nieuwe WGA-versie. "Eén van de gevolgen van deze software, is dat mensen met illegale software eerder de Automatische Update van Microsoft zullen uitschakelen", zegt Symantec's Patrick Fitzgerald.

De onderzoeker haalt daarbij de gevolgen van WGA in China aan, waar miljoenen gebruikers van een illegale versie elk uur een zwarte achtergrond kregen. Het is China dat het hardst door de Conficker worm getroffen is. "Zonder Automatische Updates, is het zeer onwaarschijnlijk dat veel van deze gebruikers belangrijke updates zoals MS08-067 installeren." Ook in andere landen waar piraterij veel voorkomt, zoals India en Rusland, wist Conficker veel systemen te besmetten. "Het niet patchen vanwege piraterij draagt mogelijk bij aan het hoge aantal infecties in die landen."

Reacties (27)
22-01-2009, 10:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 10:24 door Anoniem
@ Duckman,

voor zover ik weet levert microsoft ook critical updates aan gebruikers die een illegale versie hebben via windows update.
22-01-2009, 10:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 10:30 door Anoniem
Simpel vraagje.

Waarom kiezen die gebruikers in die landen dan toch voor een illegale versie van Windows i.p.v. een legale open source OS te nemen zoals Ubuntu?

Misschien toch niet zo'n simpel vraagje? ;-)
22-01-2009, 10:52 door prikkebeen
Microsoft zou alle 'illegale' versies ook helemaal uit kunnen schakelen als ze dat willen, maar iets zegt me dat er dan teveel concurrentie komt op OS gebied met alle gevolgen van dien. MS houdt het gebruik van kopieën in stand voor het marktaandeel.
22-01-2009, 10:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 11:03 door Skizmo
Waarom kiezen die gebruikers in die landen dan toch voor een illegale versie van Windows i.p.v. een legale open source OS te nemen zoals Ubuntu?
Vanwege dezelfde reden als mensen een legale windows KOPEN ipv. Ubuntu gratis te KRIJGEN.
22-01-2009, 11:08 door Anoniem
ik kon met een legale oem versie van XP destijds ook niet meer updaten door WGA. Microsofts opslossing? "Koop het maar opnieuw" (letterlijk de woorden van de helpdesk). Dus het zou me niet verbazen als dit waar is. Maargoed dat is natuurlijk gewoon collateral damage.
22-01-2009, 11:08 door Anoniem
@Iceyoung:

1.
Wat betreft je eerste stelling zie ik geenszins waar deze op gebaseerd is. Mag ik er van uit gaan dat wanneer je dit soort uitspraken doet je tevens aanwezig bent bij de periodieke strategie meetings van het top management van MS? Zo niet, dan is je stelling uit de lucht gegrepen. Dit geld uiteraard net zo goed voor iedereen die zonder enige onderbouwing loopt te schreeuwen dat MS met opzet de beveiliging van hun Windows compromiteerd.

2.
Dat iedereen met een illegale versie van Windows genoeg verstand zou hebben van computers om de WGA te omzeilen en toch Updates op te installeren is ronduit een absurde stelling. Ik vermoed dat je nooit in het Verre Oosten, Zuid-Oost Europa, Rusland, Zuid-Amerika of Afrika bent geweest. Zo wel, dan zou het je opgevallen kunnen zijn dat op iedere straathoek mensen CD(ROM)s staan te verkopen. Allemaal illegaale en gekraakte versies. Afgezien van West Europa en Noord Amerika is het doorgaans moeilijker om aan een legale kopie te komen dan aan een illegale. Let wel, ik ben hier geen voorstander van. Ik zou liever een wereld zonder illegale software zien (maar alleen als het niet leidt tot exorbitante rijkdommen voor een kleine groep psychopaten). Punt is wel dat de meeste mensen met een illegale versie van Windows dit niet eens weten. En als ze het al weten, zijn het echt nog geen computer experts. Hoewel het echt geen domme mensen (hoeven te) zijn, is het opleidingsniveau van de gemiddelde burger in de meeste niet-westerse landen schrikbarend laag.

3.
Je laatste zin zou relativeren kunnen werken ware het niet dat ik bol staat (met CAPS) van het cinisme. Doel gemist
22-01-2009, 11:41 door Lamaar
Door AnoniemSimpel vraagje.

Waarom kiezen die gebruikers in die landen dan toch voor een illegale versie van Windows i.p.v. een legale open source OS te nemen zoals Ubuntu?

Misschien toch niet zo'n simpel vraagje? ;-)
Wat denk je zelf? Ubuntu is - om het zacht uit te drukken - niet erg gebruikersvriendelijk. Jij mag dan misschien een computerfreak zijn, de meeste mensen willen een computer gewoon kunnen GEBRUIKEN. En zolang Linux niet echt toegankelijk is voor de gewone gebruiker, zal het nooit populair worden, wat alle Eerdes van deze wereld ook proberen.
22-01-2009, 11:43 door Lamaar
Door prikkebeenMicrosoft zou alle 'illegale' versies ook helemaal uit kunnen schakelen als ze dat willen, maar iets zegt me dat er dan teveel concurrentie komt op OS gebied met alle gevolgen van dien. MS houdt het gebruik van kopieën in stand voor het marktaandeel.
Allemachtig, alweer een nieuwe drogreden om weer eens iets negatiefs over Microsoft te kunnen zeggen. Ga alsjeblieft postzegels sparen, want dit soort gezeik zit niemand op te wachten. Althans niet de normale gebruikers.
22-01-2009, 11:53 door Marti van Lin
Door Lamaar
Door AnoniemSimpel vraagje.

Waarom kiezen die gebruikers in die landen dan toch voor een illegale versie van Windows i.p.v. een legale open source OS te nemen zoals Ubuntu?

Misschien toch niet zo'n simpel vraagje? ;-)
Wat denk je zelf? Ubuntu is - om het zacht uit te drukken - niet erg gebruikersvriendelijk. Jij mag dan misschien een computerfreak zijn, de meeste mensen willen een computer gewoon kunnen GEBRUIKEN. En zolang Linux niet echt toegankelijk is voor de gewone gebruiker, zal het nooit populair worden, wat alle Eerdes van deze wereld ook proberen.
Dit is uiteraard weer de reinste onzin. Een distributie als Ubuntu is alleen moeilijk voor mensen die Windows gewend zijn. Voor mensen die vanaf 0 beginnen en dus nog niet aan Windows verslaafd zijn, is Ubuntu een stuk gebruikersvriendelijker en eenvoudiger te leren.

Het is simpelweg een kwestie van gewenning, wat de boer niet kent, dat eet hij niet.

Ik heb zelf alle versies van MS-DOS (vanaf versie 2.11), Windows (vanaf versie 3.1 t/m Vista) en de nodige Linux distributies gebruikt. Het meest gebruikersvriendelijke en in gebruik- en beheer meest efficiënte besturingssysteem, is na mijn mening Ubuntu.
22-01-2009, 12:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 12:23 door Anoniem
@Lamaar:

Merkwaardig. In je post van 11:43 beledig je prikkebeen en beschuldig je heb van drogredenaties, terwijl jij je daar zelf schuldig aan maakt in je post van 11:41.

Hoewel ik ook denk dat MS illegale versies niet in stand houdt vanwege het marktaandeel, wijzen alle aanwijzingen er wel op dat MS dezelfe stategie heeft toegepast als WordPerfect destijds om een marktaandeel te verkrijgen. Dat ze nu niet al te veel tegen illegale versies ondernemen heeft eerder te maken met dat MS niet in de situatie terecht wil komen waarin ze grote delen van de niet-Westerse burgerbevolking tegen ze in het harnas wil jagen. Zouden ze dat wel doen, dan zouden ze ook hun kontrakten met vele overheden over de hele wereld op het spel zetten, want burgers in niet-Westerse landen denken doorgaans eerder pragmatisch dan idealistich over software piraterij en zullen hun overheden onder druk zetten als ze zich "genaaid" voelen door MS.

Wat bestreft Ubuntu, of iedere andere Linux distro, het heeft niets met gebruikersvriendelijkheid te maken. Als je denkt dat het daar wel mee te maken heeft, weet je waarschijnlijk niet eens wat gebruikersvriendelijkheid is! Waar het wel mee te maken heeft is dat mensen gewend zijn aan de interface van MS Windows. En hoewel er door de verschillende versies van Windows heen verschillen bestaan, is er in grote lijnen niet veel veranderd aan deze interface. Dit is overigens ookeen van de problemen waarmee MS worstelt. Als ze hun interface ingrijpend veranderen zullen ze op veel weerstand stuiten (aldus tevens reeds geschiedde).

Wat veel mensen vaak vergeten is dat het voor de gemiddelde gebruiker ook vele jaren heeft geduurd voordat ze de interface van MS Windows goed onder de knie hadden. En als ze niet overal om hen heen met computer met Windows waren geconfronteerd zouden ze misschien niet eens de moeite genomen hebben, want voor velen ging het niet zonder slag of stoot.

Dat j zegt dat Ubuntu of Linux niet aanslaat omdat het niet gebruikersvriendelijk is, maakt wel duidelijk dat je misschien een prima techneuk zal zijn, maar niet veel begrijpt van hoe software op niet-technische personen overkomt.

Of Linux een beter OS is dan Windows, is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden valt en erg af hangt van zijn doel en de gebruiker. Je moet ook geen VCR gebruiken om brood te roosteren, terwijl het toch een prima (en tegenwoordig gebruiksvriendelijk) apparaat is.
22-01-2009, 13:16 door Anoniem
Ik vind heel normaal om illegaal software te gebruiken op mijn pc. Als je een toshiba notebook koop in
de winkel en je krijgt een legaal Windows XP Home Edition versie er bij, wanner je deze zou willen
installeren op een tweede pc dan ben ik niet illegaal bezig, het is mijn cd! Microsoft blijft maar vol
houden bij hoog en laag met WGA dat ze slachtoffer zijn van piraterij. Ik hoop dat spammers de
Windows Genuine Advantage logo gaan misbruiken voor virus, spam en spyware zodat niemand
meer duurft klik op zo'n WGA banner.
22-01-2009, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem@Iceyoung:

1.
Wat betreft je eerste stelling zie ik geenszins waar deze op gebaseerd is. Mag ik er van uit gaan dat wanneer je dit soort uitspraken doet je tevens aanwezig bent bij de periodieke strategie meetings van het top management van MS? Zo niet, dan is je stelling uit de lucht gegrepen. Dit geld uiteraard net zo goed voor iedereen die zonder enige onderbouwing loopt te schreeuwen dat MS met opzet de beveiliging van hun Windows compromiteerd.

2.
Dat iedereen met een illegale versie van Windows genoeg verstand zou hebben van computers om de WGA te omzeilen en toch Updates op te installeren is ronduit een absurde stelling. Ik vermoed dat je nooit in het Verre Oosten, Zuid-Oost Europa, Rusland, Zuid-Amerika of Afrika bent geweest. Zo wel, dan zou het je opgevallen kunnen zijn dat op iedere straathoek mensen CD(ROM)s staan te verkopen. Allemaal illegaale en gekraakte versies. Afgezien van West Europa en Noord Amerika is het doorgaans moeilijker om aan een legale kopie te komen dan aan een illegale. Let wel, ik ben hier geen voorstander van. Ik zou liever een wereld zonder illegale software zien (maar alleen als het niet leidt tot exorbitante rijkdommen voor een kleine groep psychopaten). Punt is wel dat de meeste mensen met een illegale versie van Windows dit niet eens weten. En als ze het al weten, zijn het echt nog geen computer experts. Hoewel het echt geen domme mensen (hoeven te) zijn, is het opleidingsniveau van de gemiddelde burger in de meeste niet-westerse landen schrikbarend laag.

3.
Je laatste zin zou relativeren kunnen werken ware het niet dat ik bol staat (met CAPS) van het cinisme. Doel gemist


1.
Mijn stelling is gebasseerd uit significante bewijzen uit het verleden. MS, dat zich in het verleden als onbehouden Marketing Kanon manifesteerde en elke concurrentie met behulp van advocaten, een pak geld en een hoop bombarie
van "het speelbord" veegde, is na veel kritiek met de jaren wat softer geworden. Omdat de concurrentie steeds meer en betere producten ontwikkeld die vooral ook laagdrempeliger worden voor de niet "IT minded" eindgebruikers, zijn ze bij Microsoft wel een beetje terug gekomen van hun oude beleid. In de afgelopen jaren heeft men ook kunnen bewijzen dat MS producten gevoelig zijn voor security issues, let wel andere ook maar MS staat natuurlijk vreselijk in de picture. Je ziet nu dat MS er veel aan doet om zich van deze slechte naam te zuiveren.(hier gaan sommige mensen dus lachen) Het zou dus op dit ogenblik niet slim zijn om een maatregel in het leven te roepen waardoor hun producten nog makkelijker ten prooi vallen aan Malware om de verkoopresultaten marginaal te vergroten.
Hiervoor hoef je dus niet bij hun meetings te zitten dit kun je ook deduceren door goed na te denken maar daar moet je wel het benodigde greedschap voor hebben ;-)

Er staat ook duidelijk dat "IK" deze reden in twijfel trek en dat "IK DENK" dat het anders is. (zie hierboven de uitleg)

2.
Overal ter wereld, want ook al ben ik persoonlijk niet in alle landen geweest, ik communiceer met veel personen in net zoveel landen, worden illegale versies van alle producten gebruikt. Via P2P netwerken maar ook even een CD lenen van een kennis en op het internet Googlen naar een Product key, een kind kan dat, jij ook wel denk ik. Ga maar naar een willekeurig forum en vraag waar de mensen vandaan komen en of ze iemand in hun buurt kennen die illegale software gebruikt.

Wat betreft de laatste zin met CAPS:

De laatste zin is bedoeld voor Lamaar en dat is iets dat jij dus kennelijk niet begrijpt.

Verder zou ik als ik jou was even werken aan mijn werkwoord verbuigingen- stam +t bij derde persoon enkelfout en voltooid deelwoorden.
22-01-2009, 13:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 13:55 door Anoniem
@Iceyoung@13:24:

1.
Kijk, dat noem ik een redelijke onderbouwing. Ben het er ook nog eens met je eens, hoewel dat geenszins van enig belang is. Kleine aanvulling: MS doet er heel veel aan om hun naam te zuiveren, en ze gooien daar ook zeker smakken met geld tegenaan. Probleem blijft wel dat de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn bij MS zich min of meer constant in a-state-of-war bevinden met de mensen van de oude garde die nog steeds erg veel macht hebben binnen MS. Het resultaat is dat de "naamszuivering" zich helaas vooral beperkt tot marketting campagnes.

2.
Op dit punt blijf ik er bij dat je de gemiddelde computergebruiker ernstig overschat. Ook al spreek je veel mensen over de hele wereld, er van uit gaat dat deze mensen een doorsnee vormen van de gebruikers van Windows kon wel eens onjuist blijken. De gemiddelde Windows gebruiker is (helaas) niet eens in staat te chatten. Ik kom zelf erg veel in Zuid-Oost Europa (Balkan), maar heb ook ervaringen met het oplossen van computer(gebruikers)problemen in India en Afrika. Ik kan je garanderen dat het vaak onvoorstelbaar is hoe minimalistisch de kennis van de meeste gebruikers buiten Westerse landen is. Het Googlen naar en Product key gaat deze mensen zeker boven hun pet. De meeste illegale software wordt daar overigens niet uitgewisseld door P2P of geleende CD's, maar door een tech-savvy "bekende" geinstalleerd. Het zelf installeren van software gaat de veel mensen al ver boven hun pet. Echt waar, het gaat er wat dat aan gaat iets anders aan toe in de rest van de wereld, als je de technisch onderbouwde gebruikers even buiten beschouwing laat.

3.
Sorry, my bad understanding... mijn excuses.

4.
Ik ben helaas woordblind en heb hier geen Nederlandse spellingscontrole voorhanden. Dat ik op een waardeloze basischool heb gezeten hielp ook niet echt, vandaar dat verbuigingen niet mijn sterkste kant zijn (of had ik dat op het voortgezet onderwijs moeten leren?). Ik doe mijn best om het een en ander leesbaar te houden. Mijn excuses omtrend ergernissen betreffende de leerbaar van mijn berichten.
22-01-2009, 14:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 14:30 door Eerde
Windows Genuine Advantage :)
Hahaha, het is iedere dag weer lachu hiero met dat M$ spul !
Nou maak er maar: Windows Genuine Disadvantage van.
22-01-2009, 15:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 16:09 door Eerde
Yep Ice, ik heb ooit eens gratis een XP gekregen van mijn dealer.............. PC dealer ;)
Ook mijn zoon heeft ooit XP gehad op een HDD, een jeugdzonde die ik hem zal vergeven als liefhebbende vader, hij speelde toen zpellutjes of zoiets. Die HDD heb ik voor junk probeersels in mijn PC zitten, een afdankertje dus.
22-01-2009, 17:33 door spatieman
wij van microsoft, adviseren, ubuntu..
23-01-2009, 09:57 door Anoniem
Door AnoniemSimpel vraagje.

Waarom kiezen die gebruikers in die landen dan toch voor een illegale versie van Windows i.p.v. een legale open source OS te nemen zoals Ubuntu?

Misschien toch niet zo'n simpel vraagje? ;-)

Mensen in ontwikkelingslanden hebben niet een T1 verbinding waar je even met torrent een DVD over het net trekt.
24-01-2009, 00:23 door Anoniem
Wel eens geprobeerd een populair spel, werkend te installeren in linux? als het gebruik maakt van opengl, wil het nog wel eens lukken, want dat is open. maar veel games draaien op directx en dat is gesloten.

Nogal wat gamers draaien ,ook, illegale games, vanwege het ontbreken van buiten proportionele beveiligings mechanismen, alswel het ontbreken van het nodige geld om, al die games, te kopen. ze wisselen vaak games aan elkaar uit en ook windows versies. Als je dan de wga niet kunt fixen, zet je de auto-update uit. en heb je een risico-windows. die je overigens zo weer kunt vervangen, door een andere risico-windows. En verse installaties zul je bij gamers vaker zien. vanwege de veelvuldigheid, van systeem vertragende leftovers.
Windows krijgt namelijk nog steeds niet een schoonheidsprijs, als het gaat om het volledig verwijderen van een applicatie. en bij gamen telt elke fps. en is een resourcehog als een meegeleverde vista ook niet altijd een optie. evenals het beperkte aantal aktivaties die een legale windows kent. even de com en lpt poorten uitzetten in je bios ten gunste van wat irq's kost je al een aktivatie. en als je het in 2x hebt gedaan 2 aktivaties.
Dus zullen altijd mensen het risico van een risico-windows nemen, en hopen dat het hen niet overkomt. of dat ze het tijdig merken. dat hun backups op orde waren. en dat alternatieve software hen beschermt.
Was 10 jaar geleden 60% van de in NL gebruikte software illegaal. ik verwacht eigenlijk niet, dat het zo heel erg veel minder is nu. tja, je kunt smullen van die enorme berg poen die een marktaandeel van 60% zou vertegenwoordigen, en deze proberen tot de laatste penny te incasseren. Wat overigens je goed recht is. maar het overgrote gedeelte van dat geld is een zeepbel, want op het moment dat het daadwerkelijk geld kost, wordt het vanwege de prijs niet, of veel minder afgenomen.

Ik vind, dat in een maatschappij warin een bepaald OS een monopolie positie heeft kunnen verwerven, zowel in de geldende bedrijfs als onderwijs-cultuur. dat de maker van zo'n OS ook een verantwoordelijkheid heeft. En als ze die niet neemt, dat dan tenminste haar monopolie positie zal moeten worden geevalueerd. tenslotte kunnen ongepatchte systemen van prive personen wel gevaren opleveren voor systemen in de buitenwereld warmee zij in aanraking komen.
Als een bepaald marktaandeel van je OS een illegale versie is, in hoeverre wil je dan omwille van het geld de mogelijkheid lopen, dat een deel van dit marktaandeel je overige versies compromiteert. hetzij door directe infecties, of door botnet aanvallen.
20-03-2009, 20:47 door Anoniem
Door Lamaar
Door AnoniemSimpel vraagje.

Waarom kiezen die gebruikers in die landen dan toch voor een illegale versie van Windows i.p.v. een legale open source OS te nemen zoals Ubuntu?

Misschien toch niet zo'n simpel vraagje? ;-)
Wat denk je zelf? Ubuntu is - om het zacht uit te drukken - niet erg gebruikersvriendelijk. Jij mag dan misschien een computerfreak zijn, de meeste mensen willen een computer gewoon kunnen GEBRUIKEN. En zolang Linux niet echt toegankelijk is voor de gewone gebruiker, zal het nooit populair worden, wat alle Eerdes van deze wereld ook proberen.

Beste Lamaar.. heb je Ubuntu eigenlijk al eens geprobeerd? Met een Live-CD bijvoorbeeld? Moet je echt eens doen. Het is echt veel gebruikersvriendelijker dan Windows. En weet je wat?? Geen antivirusscanners, geen malware, geen spyware. En je kunt een Ubuntu computer veel beter "gewoon gebruiken" dan wat dan ook.
21-03-2009, 21:50 door Anoniem
Door DuckmanSimpel vraagje.
Illegaal copieren mag niet. Maar schaad een software bedrijf niet de veiligheid van legale gebruikers door illegale gebruiker uit te sluiten van updates?
Als meer systemen up to date zijn krijgt een worm virus malware minder gelegenheid om zich snel te verspreiden en hebben legale gebruikers met een trage update minder kans op een besmetting. Het wordt ook minder lucratief om wormen etc te schrijven voor bekende lekken.
Natuurlijk kan je altijd kiezen voor software die geen onderscheid maakt tussen betalende of niet betalende gebruikers, zo als OpenSource en in mindere mate Freeware. Toch gratis niet illegaal

misschien is het gewoon een slimme zet van microsoft om door het opkomen van deze worm gelijk een patch op te zetten die illegale windows gebruiker niet kunnen downloaden.
waarschijnlijk al een stukje software wat ze hebben overgenomen van sp2, want als ze zoveel mensen kunnen pakken op illegaal software gebruik ,, waarom niet?
en het gaat er eigenlijk om dat de freeware uitgevers niet veel tijd besteden aan hun software omdat het toch gratis is.
daarom zou er met gratis software mischien een keer in de week een update ontvangen neem een gratis virusscan hierbij als voorbeeld.
maar als je bijvoorbeeld een betaalde zou nemen krijg je dagelijks wel een update.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.