image

Belgische hackers wilden 245 miljoen euro van bank stelen

donderdag 22 januari 2009, 11:08 door Redactie, 10 reacties

Het plan had zo uit de Hollywoodfilm Swordfish kunnen komen, in de overval op de Sumitomo Mitsui Banking Corporation speelde echter twee Belgische hackers en een corrupte beveiligingsbeambte de hoofdrol. De internationale bende wilde via een goed geplande aanval 245 miljoen euro van de Japanse bank stelen. Een corrupte beveiligingschef smokkelde twee Belgische hackers in het Londense kantoor naar binnen, waarbij hij deed alsof het vrienden waren die voor een potje poker langs kwamen.

In werkelijkheid installeerden de twee hackers spyware om de gebruikersnamen en wachtwoorden van bankmedewerkers op te slaan. Toen het personeel op maandag terugkwam ontdekten ze dat er met hun computers was geknoeid, zo waren onder andere de netwerkkabels eruit getrokken. Inmiddels had een ander bendelid geprobeerd om geld naar rekeningen in Spanje, Dubai, Hong Kong en Singapore over te maken. Het plan mislukte omdat de hackers een invoerveld in het Swift systeem voor de geldtransacties waren vergeten in te vullen.

Bewakingscamera
Zowel de 32-jarige Jan Van Osselaer en de 34-jarige Gilles Poelvoorde hebben allebei schuld bekend aan de aanval die in oktober 2004 plaatsvond. Op dezelfde dag dat men de aanval ontdekte werd ook de corrupte beveiligingsmedewerker gearresteerd. De man had geprobeerd om de videobeelden te verwijderen waarop de hackers te zien waren. maar had niet alles vernietigd. Een aantal beelden bleven onaangetast en lieten zien hoe hij het tweetal naar binnenliet. Deze week vindt de rechtszaak tegen de bendeleden plaats.

Reacties (10)
22-01-2009, 11:25 door Anoniem
Hmm, begint toch de aandrang om de albekende Belgische moppenkast open te trekken weer op te spelen...

Echter, wat een stelletje prutsers. Van inbraak hadden ze duidelijk niet veel verstand. Althans niet van het deel dat je nooit sporen achter moet laten (zoals loshangende kabels, ough!!!). En van hacken en snuggere software schrijven duidelijk evenmin. Klinkt als een stel dertigers met de fantasie van tieners die dachten een leuk plan te hebben na het zien van SwordFish.

Maar waarom komt dit "nieuws" vier jaar na dato pas naar buiten???
22-01-2009, 11:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 11:37 door Redactie
Door Anoniem
Maar waarom komt dit "nieuws" vier jaar na dato pas naar buiten???
Zoals de ene link laat zien zijn ze redelijk snel in de kraag gegrepen, maar vindt deze week de rechtszaak plaats.
22-01-2009, 11:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-01-2009, 12:40 door Anoniem
Ik denk dat de kans groot dat dit truukje(goed uitgevoerd) al eens gelukt is met meerdere banken, alleen weet niemand het nog of wordt het niet bekend gemaakt.
22-01-2009, 14:32 door Anoniem
Door IceyoungJammer dat het mislukt is want ik had graag gezien hoe ver ze er mee waren gekomen.

Als je leest welke fouten ze gemaakt hebben verbaast het me niet dat het Belgen waren hahahahaha

het is niet dat er een paar belgen zo dom zijn dat wij, alle belgen, zo dom zijn hé...
je moet niet beginne veralgemenen...
22-01-2009, 14:38 door DarkieDuck
In werkelijkheid installeerden de twee hackers spyware om de gebruikersnamen en wachtwoorden van bankmedewerkers op te slaan. Toen het personeel op maandag terugkwam ontdekten ze dat er met hun computers was geknoeid, zo waren onder andere de netwerkkabels eruit getrokken.

Hahaha dat meen je toch niet joh , netwerkkabels eruit trekken??
En vergeten een veldje in te vullen , ge-wel-dig :D
22-01-2009, 17:36 door spatieman
ik laat de moppentrommel wel dicht...
22-01-2009, 19:21 door Anoniem
Goed! Want ze zijn waarschijnlijk toch maar zwak. :P
27-01-2009, 12:39 door Anoniem
Alleh zeg! Stelletje prutsers. Geen verstand van zaken. Leer toch eerst hoe de ''finance'' betalingssystemen functioneren en maak zeker geen sporen achter te laten. Beter nog don't do the crime!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.