image

Arts "hackt" patiëntendossier Britse premier

dinsdag 3 maart 2009, 11:52 door Redactie, 7 reacties

De elektronische patiëntendossiers van de Britse premier Gordon Brown en andere bekendheden zijn een arts "gehackt" en gestolen. De man had toegang tot de nationale database die de gegevens van 2,5 miljoen mensen bevat. Het gaat om namen, geboortedata, beroep, medicatie, allergieën en andere medische informatie van de patiënten. Naast de gegevens van Gordon Brown wist de arts ook de data van BBC nieuwslezeres Jackie Bird, voormalige Labour politicus Jack McConnell en de Schotse premier Alex Salmond buit te maken. De arts moest in december voorkomen en verschijnt later dit jaar weer voor de rechter.

De bestanden waren onderdeel van de Emergency Care Summary database, die drie jaar geleden werd opgezet. Volgens de National Health Service (NHS), de Britse gezondheidsdienst, waren de gegevens door de "beste beveiligingstandaarden" beschermd. Betrokken ambtenaren denken dat het de "hackende" arts alleen om de profielen van beroemdheden te doen was en gaat het waarschijnlijk niet om een financieel gemotiveerde aanval. Hoewel tabloids ongetwijfeld goed geld voor de gestolen informatie zullen betalen.

Update: Hacker is arts

Reacties (7)
03-03-2009, 12:14 door Anoniem
Ben ik nou paranoide of is mijn idee terecht : Wanneer je iemands zwakke plekken (letterlijk) kent kun je meer bereiken wanneer je hem/haar dwars wilt zitten. En daarnaast, het wordt nóg gevaarlijker als de hacker de informatie manipuleert en weet terug te plaatsen... denk maar eens aan het wegpoetsen van allergie-informatie.
Conclusie: EPD's zijn slecht voor de gezondheid! Er moet eigenlijk een bijsluiter bij het EPD, "Gebruik met mate" en "Kan ernstige lichamelijke schade veroorzaken", dan ben je als "patient" gewaarschuwd.
03-03-2009, 12:36 door Anoniem
Door AnoniemBen ik nou paranoide of is mijn idee terecht : Wanneer je iemands zwakke plekken (letterlijk) kent kun je meer bereiken wanneer je hem/haar dwars wilt zitten. En daarnaast, het wordt nóg gevaarlijker als de hacker de informatie manipuleert en weet terug te plaatsen... denk maar eens aan het wegpoetsen van allergie-informatie.
Conclusie: EPD's zijn slecht voor de gezondheid! Er moet eigenlijk een bijsluiter bij het EPD, "Gebruik met mate" en "Kan ernstige lichamelijke schade veroorzaken", dan ben je als "patient" gewaarschuwd.


Gewoon de standaard waarschuwingen, die praktisch voor ieder facet van onze huidige samenleving gelden; "EPD gebruikers sterven jonger", "EPD gebruik is dodelijk", "Vraag uw arts hoe u kunt stoppen met EPD", "EPD gebruik tijdens uw zwangerschap kan de ongeboren vrucht beschadigen" en natuurlijk 'last but not least', "Het EPD kan de kwaliteit van uw sperma nadelig beïnvloeden".

;)
03-03-2009, 13:00 door Night
@ Jan Peter Balkenende:
Slaapt u maar rustig hoor. Dit kan bij ons niet gebeuren. Ligt u toch wakker dan neemt u gewoon een Rohypnolletje, niemand die er ooit achter komt toch?
03-03-2009, 13:31 door Anoniem
@Night
Laat hem inderdaad maar rustig doorslapen. Er komt een tijd dat Jan Peter's voet preventief wordt geamputeerd om zo toekomstige bacteriologische infectie permanent een halt toe te roepen. Misschien zelfs beide voeten. Alhoewel hij voor controle ging, zorgde puberale Jaapie in klas 5 van de scholengemeenschap "'van recalcitrant naar bajesklant" voor een algehele narcose en een stukje ingekorte Jan Peter.
03-03-2009, 14:53 door Night
Het EPD kan de lengte van uw onderdanen nadelig beïnvloeden.
03-03-2009, 16:08 door Anoniem
Zou het iemand verbazen als hier in Nederland geen van de ministers, staatssecretarissen en hoge ambtenaren hier mee wensen te doen met het EPD, maar het systeem wel adverteren naar het volk?
03-03-2009, 18:28 door spatieman
waarschuwing: als het EPD op straat komt te liggen, verstrekt de overheid gratis strignine...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.