image

Wikileaks kraakt NAVO encryptiesleutel

dinsdag 10 maart 2009, 10:44 door Redactie, 9 reacties

Klokkenluidersite Wikileaks is erin geslaagd de encryptiesleutel van een belangrijk NAVO document te kraken, dat gevoelige details over de oorlog in Afghanistan bevat. Het document, genaamd "NATO in Afghanistan: Master Narrative", stond op de website van het Pentagon Central Command en onthult onder andere dat Jordanië wel degelijk een lid is van de Amerikaanse bezettingsmacht. Ook staat erin dat Amerika de deelname van Jordanië, dat zich officieel in 2001 terugtrok en niet op de lijst van ISAF-landen staat, geheim houdt. Verder bevat het document informatie over wat woordvoerders wel en niet tegen de pers mogen zeggen.

Het ontcijferen van de encryptiesleutel kostte Wikileaks niet zoveel moeite, het bleek namelijk "progress" te zijn. Naast de informatie werd er ook een foto van een Amerikaanse soldaat, knielend naast een dode Afghaan, gevonden. In totaal waren vier geheime documenten met het wachtwoord beveiligd.

Reacties (9)
10-03-2009, 10:54 door Paultje
Dat is echt geen nieuws meer hoor. Dit item staat al dagen lang op de site van Wikileaks.
10-03-2009, 11:03 door Anoniem
Misschien niet echt nieuw, maar wel interessant.
niet iedereen heeft de tijd om alle sites dagelijks in de gaten te houden. Goed dat security.nl dit soort berichten verzameld en meldt, ook al zit er wat vertraging op.
10-03-2009, 12:03 door Anoniem
Paultje, ik wist het nog niet, dus redactie: bedankt voor de info.
10-03-2009, 12:59 door Paultje
Door AnoniemPaultje, ik wist het nog niet, dus redactie: bedankt voor de info.

Erger vind ik het bericht hieonder

http://www.wikileaks.org/wiki/Murder_in_Nairobi:_Wikileaks_related_human_rights_lawyers_assassinated

Je kunt maar beter niet aan de grote klok hangen dat je iets met Wikileaks te maken hebt.
10-03-2009, 13:00 door Kukel
geldt ook voor mij... dank
10-03-2009, 13:24 door Anoniem
Zullen we de berichtgeving dan iets minder tendentieus maken, redactie? Encryptiesleutel... lijkt me niet. Zeg maar gewoon dat ze de password-beveiliging van een Word-document achterhaald hebben, want meer is het echt niet.
10-03-2009, 13:55 door Anoniem
Bovendien, als het gaat om een document dat restricted is, dan loopt het allemaal zo´n vaart niet, en dan verklaart dat ook waarom dat document op de website van het pentagon kan staan.
12-03-2009, 00:09 door Anoniem
Pfff... altijd die betweters met die bijdehante opmerkingen over de artikelen. Wat voor de één waardeloos is, is mogelijk voor de ander zeer interessant.

Als je niet tevreden bent over de redactie, laat dat dan weten via redactie@security.nl en probeer niet popie jopie te doen door hier een ongezouten reactie te plaatsen. Overigens heb ik hier een ander, supersnelle oplossing voor. Gewoon lekker oprotten en dat gezeik achterwegen laten! Get a life!
12-03-2009, 11:01 door Anoniem
Door AnoniemPfff... altijd die betweters met die bijdehante opmerkingen over de artikelen. Wat voor de één waardeloos is, is mogelijk voor de ander zeer interessant.

Als je niet tevreden bent over de redactie, laat dat dan weten via redactie@security.nl en probeer niet popie jopie te doen door hier een ongezouten reactie te plaatsen. Overigens heb ik hier een ander, supersnelle oplossing voor. Gewoon lekker oprotten en dat gezeik achterwegen laten! Get a life!
Het artikel bevat feitelijke onjuistheden en bevat een buitengewoon sensationele kop. Ik spreek de redactie op een publiek foum aan op hun journalistieke verantwoordelijkheden. Blijkbaar vind jij dat ofwel de redactie niet publiek aangesproken mag worden op de verantwoordelijkheidheid verantwoorde journalistiek te bedrijven, ofwel jij bent van mening dat ik een waardeloos artikel niet alszodanig mag benoemen.
Ik wil graag achtergronden zien, relevantie. Waarom is dit document belangrijk en waarom zijn de details gevoelig? Dat jij geen vragen wenst te stellen wil niet zeggen dat die vragen niet gesteld hoeven te worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.