image

"Face to face veiligste manier van communiceren"

dinsdag 10 maart 2009, 16:13 door Redactie, 5 reacties

Om burgers beter te informeren over en te wapenen tegen Big Brother, heeft de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) een aantal tips online gezet. De Surveillance Self-Defense site "geeft praktisch advies" om spionage door de overheid tegen te gaan. Verschillende onderwerpen passeren de revue, zoals wie de vijand is, welke rechten de overheid heeft en op welke manier je veilig kunt communiceren. De EFF adviseert om SMS-berichten te allen tijde te vermijden, omdat die eenvoudig te onderscheppen zijn. Het gebruik van een mobiele telefoon is toch al niet verstandig, aangezien de overheid de locatie van de eigenaar eenvoudig kan bepalen, ook al staat de telefoon uit. Het verwijderen van de batterij of het mobieltje thuislaten is volgens het EFF de enige oplossing.

Wat betreft het gebruik van VoIP is het mogelijk om gesprekken te versleutelen, toch is er geen ideale oplossing. "Helaas is er op het moment geen enkele effectieve en te vertrouwen optie voor het versleutelen van VoIP die wij kunnen aanraden." De burgerrechtenbeweging raadt burgers wel aan om waar mogelijk hun communicatie te versleutelen. "Het incidentele ongemak van sommige encryptie-systemen wordt gecompenseerd door het feit dat encryptie je tegen meer dan alleen overijverige wetshandhavers beschermt."

Telefoon
Hoewel statistisch gezien de kans groter is dat de overheid je telefoongesprek in plaats van je internetverkeer aftapt, loop je met de telefoon toch minder risico dan bij een onversleutelde internetverbinding. De belangrijkste reden is dat je telefoongesprek geen kopieën van je communicatie achterlaat. Als je klaar bent met bellen, verdwijnt het gesprek voor altijd. Traditionele telefoongesprekken zouden ook een betere juridische bescherming genieten. Wie op "safe" wil spelen doet er wel verstandig aan om met een andere landlijn te bellen en mobiele telefoons te vermijden.

Verborgen microfoon
De telefoon is echter niet de veiligste manier van communiceren, dat is nog altijd iemand "face to face" spreken. De Amerikaanse overheid gebruikte in 2007 slechts in 20 gevallen een verborgen microfoon om gesprekken af te luisteren, in tegenstelling tot de bijna 2000 taps die het plaatste. De kans dat Big Brother een mondeling gesprek tapt is niet alleen kleiner, wettelijk genieten ze dezelfde bescherming als bijvoorbeeld telefoongesprekken. Daarnaast mogen opgevangen gesprekken die in strijd met de aftapwetgeving zijn, niet als bewijs dienen, wat niet geldt voor illegaal afgetapt internetverkeer. "Daarom zijn face to face gesprekken de veiligste manier van communiceren", zo stelt de EFF.

Reacties (5)
10-03-2009, 16:51 door Anoniem
In Amerika en zelfs ook in Nederland als ik me niet vergis zijn er telecommunicatie-providers die contracten hebben afgesloten om informatie over telefoongesprekken door te spelen aan de overheid, als zij daarom vragen.
10-03-2009, 17:36 door Anoniem
Een uitgeschakelde telefoon zendt toch hopelijk geen signalen uit. Als dat niet het geval is, dan zou dat ongewild storingen kunnen veroorzaken in gevoelige (medische) apparatuur. Een waarschuwing zou dan wel op zijn plaats zijn!

Waarschijnlijk wordt bedoeld dat een mobiele telefoon ook te traceren is als je er geen gesprekken mee voert.
10-03-2009, 18:52 door Anoniem
Ik denk dat bedoeld wordt dat sommige telefoons niet uitgezet kunnen worden.
Die van mij zoekt altijd contact met het netwerk na het aanzetten dus ik vermoed dat ik een telefoon heb die wel echt uit kan.
10-03-2009, 19:03 door spatieman
ik zie het al voor me.
99% van de US burgers aangeklaagt als krimineel..
gezien alle gevangeninsen vol zitten, hebben ze de US maar tot een grote gevangenis gemaakt...

big negro bro is watching you, yo !!
16-03-2009, 15:12 door Anoniem
Wanneer een mobiele telefoon is uitgeschakeld maar de batterij zit er nog in dan kun je nog steeds worden afgeluisterd of gestraceerd. Ze kunnen eenvoudig de microfoon 'aanzetten' en alles meeluisteren, ook al denkje dat de telefoon uit staat. De enige manier om dit te verkomen is door de batterij er uit te halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.