image

Om eist werkstraf tegen Limburgse "Quake" hacker

dinsdag 10 maart 2009, 22:17 door Redactie, 4 reacties

het Openbaar Ministerie heeft vandaag een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een werkstraf van 240 uur tegen een 21-jarige Maastrichtenaar geëist wegens het inbreken bij twee Amerikaanse spelontwikkelaars. De man, bekend onder het alias ‘MaddoxX’, zou zichzelf toegang tot de computernetwerken van Activision en ‘Valve Software Corporation’ hebben verschaft en haalde illegaal informatie van de servers. Zo zou hij in 2006 van de server van Activision een kopie hebben gestolen van het computerspel ‘Enemy Territory: Quake War’. Het spel was toen nog in ontwikkeling.

Wanneer de verdachte het spel illegaal op de markt had gebracht, had Activision een schade van 40 miljoen dollar kunnen lijden, zo stelt het OM. Van het computernetwerk van Valve Software Corporation zou de hacker in 2007 klantinformatie en creditcardgegevens hebben gedownload.

Stickers
De bewijzen van zijn inbraken plaatste Maddox publiekelijk op internet. Hij chanteerde de bedrijven vervolgens en vertelde dat ze met ‘iets goed moesten komen’ om verdere openbaarmaking te voorkomen. De verdachte probeerde zo aan stickers, T-shirts en andere ‘gadgets’ te komen. Uit het onderzoek door het Team High Tech Crime van de dienst Nationale Recherche van het KLPD blijkt verder dat de verdachte daarnaast nog beschikte over de creditcardgegevens van een ticketbedrijf in Engeland. Daarmee plaatste hij bestellingen voor laptops, beeldschermen en MP3-spelers op internet. Op 27 juni vorig jaar arresteerde de Nationale Recherche hem.

De officier van justitie noemt het hacken van computers van bedrijven een ‘ernstige inbreuk op de rechten van derden’: “Dat hij dat kon doen vanuit zijn woning in Maastricht en hij dus niet in woningen of bedrijven hoefde in te breken, maakt het niet minder groot” stelt de officier van justitie: “Met de dreigingen die door de verdachte zijn geuit, wordt grote inbreuk gemaakt op het nog steeds toenemende economische belang van de informatie- en communicatietechnologie”. Daarnaast vindt de officier dat door het overnemen van creditcardgegevens, het betalingsverkeer via internet wordt ondermijnd. Ze stelt dat dankzij tijdig ingrijpen van politie en justitie de schade nog relatief beperkt is gebleven.

Gevangenisstraf
Vorig jaar hielden we een onderzoek onder meer dan duizend lezers van Security.nl. Daaruit kwam naar voren dat 36% een gevangenisstraf terecht vond, terwijl elf procent zich in de eis van het OM kan vinden. Twaalf procent voelt meer voor een computerverbod en 9% vindt een boete op zijn plaats. TBS (5%) en huisarrest (3%) waren de minst populairste strafmaten.

Reacties (4)
11-03-2009, 09:03 door DarkieDuck
Heeft ie mazzel mee dan,

Beetje Creditcards misbruiken en gewoon maar 240uur krijgen.
In mijn geval was het 4 maanden terwijl er helemaal niks misbruikt was , en ik nooit creditcards of iets dergelijks had.

Uitspraak zou wel conform the eis zijn , hoop het iig wel voor hem :P
11-03-2009, 09:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-03-2009, 09:22 door Anoniem
"De verdachte probeerde zo aan stickers, T-shirts en andere ‘gadgets’ te komen. "

ja stuur maar op met de post mijn adres is.... :P
12-03-2009, 10:31 door Anoniem
Door NielsTIk denk niet dat Valve het daarbij laat, die gaan vast nog wel een civiele zaak aanspannen nadat er een veroordeling is. Dat gaat hem vast nog wel wat euro's kosten.

Zolang hij wegblijft uit de USA zal er voor hem weinig aan de hand zijn, civiele veroordeling of niet.

Wanneer de verdachte het spel illegaal op de markt had gebracht, had Activision een schade van 40 miljoen dollar kunnen lijden, zo stelt het OM

Wanneer ik iemand overhoop gestoken zou hebben zou die persoon dood kunnen gaan. Als we mensen al gaan veroordelen op grond van "als hij zus of zo gedaan had" redeneringen kun je iedereen wel opsluiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.