image

Jacht op eerste Conficker slachtoffer geopend

vrijdag 20 maart 2009, 14:13 door Redactie, 5 reacties

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan proberen via een gigantisch netwerk van sensoren het eerste slachtoffer van de Conficker worm te achterhalen. Om "patient zero" te vinden beschikt de universiteit over darknet sensoren, die het zes jaar geleden dankzij financiering van het Ministerie van Homeland Security kon aanschaffen. De sensoren wisselen wereldwijd informatie uit. "Het doel is om zo dichtbij te komen dat je in kaart kunt brengen hoe de verspreiding begon", zegt onderzoeker Jon Oberheide.

Dat zal geen eenvoudige klus worden, aangezien de onderzoekers hiervoor meer dan 50 terabyte aan data moeten doorzoeken. Conficker verspreidt zich door netwerken op kwetsbare computers te scannen. "Het is lastig om de scans van Conficker te vinden, aangezien er veel gescand wordt." Toch is het geen onmogelijke taak. De onderzoekers wisten in 2005 ook het eerste slachtoffer van de Witty worm te vinden.

Onderzoek
Tijdens de uitbraak van de worm in oktober ontvingen de onderzoekers tot hun grote verrassing enorm veel informatie. Terwijl andere wormen de darknet IP-adressen blokkeerde, deed Conficker dit niet. "We waren door de compleet willekeurige scan verrast en dat het onze sensoren niet blackliste", gaat Oberheide verder. "Als ze iets meer onderzoek hadden gedaan, dan hadden ze ons netwerk kunnen vinden."

Reacties (5)
20-03-2009, 14:39 door Anoniem
Netwerk van sensoren? Netwerk van aftappers... Betaald door het ministerie van vrijheidsberoving dus.
Raar dat dit wordt gepresenteerd als een onderzoek van een universiteit, terwijl het daadwerkelijke doel toch beschreven wordt in het artikel: het opsporen van het eerste slachtoffer en daarmee te achterhalen waar (en het liefst wie) de eerste aanval heeft plaatsgevonden.
20-03-2009, 15:15 door Anoniem
Er worden systemen gebruikt met 130.000 + processors met >2gig Hz clocks.
Natuurlijk kunnen ze alles volgen...Wie denkt dat hij niet gevolgd kan worden in via deep packet inspection is niet up to date.
een goede tapdoos verstuurd de tap data naar zulke systemen en die tapdozen zijn dynamisch op elk moment wereldwijd op elkaar af te stemmen zodat ook elke verandering van de data wordt opgemerkt.
Droom gerust verder als je denkt dat ze je niet kunnen pakken.
Als je een gevaar bent ben je zo zonder nieuws weg van het raampje waar je zit.

Wolfenstein was een leuk spelletje ;)
20-03-2009, 21:41 door Necrowizard
@Anoniem geen zorgen, het aluminium hoedje beschermt je wel
21-03-2009, 14:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-03-2009, 10:14 door Anoniem
Door AnoniemNetwerk van sensoren? Netwerk van aftappers... Betaald door het ministerie van vrijheidsberoving dus.
Raar dat dit wordt gepresenteerd als een onderzoek van een universiteit, terwijl het daadwerkelijke doel toch beschreven wordt in het artikel: het opsporen van het eerste slachtoffer en daarmee te achterhalen waar (en het liefst wie) de eerste aanval heeft plaatsgevonden.


Amerikaanse uni's....
Gister stond er nog op /. dat ze een "master degree" voor creationisten willen! xD
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.