image

Column: Mumbai of Nieuwegein

zaterdag 21 maart 2009, 10:24 door Peter Rietveld, 7 reacties

Ik moet kennis inhuren voor mijn project. Het systeem dat we neerzetten zal jaren dienst doen, en mijn opdracht is niet alleen het systeem binnen de gestelde tijd op te leveren, maar ook ervoor te zorgen dat het de komende jaren goed en veilig werkt en verder uitgebouwd kan worden. De kennis over het systeem zal pas gaandeweg het project echt ontstaan en het is dan ook zeer waarschijnlijk dat ik daarbij externen ga opleiden; intern zijn er nog wat tekorten aan ICT-ers. Voor het opleiden van inhuur wil de klant – terecht – niet betalen. Investeren in een externe, waarbij de kans groot is dat hij op enig moment weer beschikbaar is, kan ik nog wel enigszins verantwoorden. Anders niet.

Je zou zeggen: een standaard probleem. In Nederland is de gevraagde kennis echter niet beschikbaar, omdat het product in kwestie hier niet gangbaar is. Een voor de hand liggende stap is de benodigde expertise dan van wat verder weg te halen. Gegeven de markt kan dit heel wel India of de Verenigde Staten worden; daar zijn kandidaten genoeg en ze willen graag deze kant opkomen om een paar maanden of een jaar te komen helpen. Probleem opgelost, toch? Nou, nee, dat niet. Ik twijfel.

Voor de kennis wil ik gevoelsmatig helemaal niet afhankelijk zijn van een specialist die we van ver weg hiernaartoe halen. Ik wil liever een aanbieder in de buurt. Dat is politiek niet correct, want protectionistisch: Nederland heeft als open economie meer te verliezen dan te winnen. De politicus die ons een vakantie in eigen land adviseerde, werd bijkans neergesabeld. En tóch twijfel ik.

Een wereldwijde markt voor specialisten werkt namelijk prijsopdrijvend. Dat is tegen de marktreligie in, die stelt dat een wereldwijde markt de prijs juist drukt. Dat is waar, zolang de vraag automatisch het bijpassende aanbod schept. Maar het is niet waar voor specialistische kennis. Schaarste creëert geen extra aanbod, maar een hogere prijs.

Specialisten groeien niet aan een boom: ze groeien doordat ze dingen doen, bóvenop de nodige opleiding en intelligentie. Kennis is geen zak nootjes die je kunt ‘overdragen’ of kopen, ook niet bij een universiteit. Neem een net afgestudeerde ‘specialist’ in de arm en je ziet wel wat ik bedoel. De economie is gebaat bij voldoende specialisten tegen een acceptabele prijs. De kenniseconomie is geen vraagmarkt, maar een aanbodmarkt. Als een paar specialisten de hele wereldvraag kunnen bedienen, ontstaat er vanzelf een soort kartel. Dan kun je beter wat overcapaciteit hebben. Scheelt je bovendien een boel zorgen om de ongezonde levensstijl, de levensovertuiging of het rijgedrag van die ene specialist.

Naast dat ik nú expertise nodig heb, wil ik dat die kennis ook daarna snel beschikbaar blijft. Dus bij een leverancier die een directe binding met mijn organisatie nastreeft. Met een aanbieder in een ander land zie ik nog niet zo snel een echt commitment ontstaan, op alleen de basis van wederzijds belang. Nu zou ik met de Indiase of Venezolaanse leverancier natuurlijk ook een contract kunnen afsluiten, zodat ik wat meer zekerheid heb. Voor een of twee specialisten is dat echter een brug te ver. Bedenk maar hoeveel van dat soort contracten je krijgt bij een beetje grote club. Als je pech hebt moet je ook nog een aanbestedingstraject in. Weer niet leuk. Bovendien, gegeven de zeer verschillende rechtsstelsels is een dergelijk contract overzee toch ook niet altijd wat het lijkt.

Die binding met mijn organisatie is essentieel. Vanuit Mumbai is Hoevelaken echter – psychologisch - even ver als Moskou en Los Angeles, terwijl dat vanuit Rotterdam of Nieuwegein echt heel anders is. In een wereldwijde markt moet ik als afnemer op prijs kunnen concurreren met de hele wereld. Dat loopt in de papieren als de markt weer aantrekt. Wat bij lokale aanbieders een grote rol speelt is dat ze mensen hebben opgeleid die moeten renderen, topmarkt of niet. Dan heb ik dus juist kans op korting, bij gebrek aan vraag van anderen.

Lokale leveranciers zullen ook mensen aanbieden die niet over de hele wereld willen werken. En kijk om je heen: de meeste mensen werken het liefst in het moederland, hoewel een jaartje buitenland (mits zonnig en veilig) veel mensen als idee wel aanspreekt. Als het op een klus in het buitenland aankomt, blijken er opeens toch bar weinig vrijwilligers te zijn. Oftewel, statistisch gezien er is een grote kans dat ik betere mensen krijg bij de lokale leverancier. Mensen die zo goed zijn dat ze niet iedere klus in ieder pestpokkenlandje hoeven aan te nemen om te kunnen eten. Betere mensen leidt zoals bekend tot betere systemen, tegen lagere kosten.

Er is nog iets anders dat een rol speelt. Het gaat hier om een beveiligingssysteem bij een gevoelige organisatie. Diepgaande kennis van dit systeem in een land waarvan de economie nog harder getroffen wordt dan hier, en waar de sociale zekerheid voor de betreffende specialist nihil is, is dan ook een puntje van zorg. Hoe waarschijnlijk is het dat mensen letterlijk door honger gedreven zich laten verleiden tot criminele of wraakzuchtige handelingen tegen mijn systeem? En met een dader ver weg, hoe groot is de pakkans? Daar helpt geen screening tegen. Bovendien: hoe screen je iemand van ver weg? Deze overwegingen gelden bij uitstek voor beveiligingssystemen, maar spelen bij vrijwel alle ICT systemen een wezenlijke rol.

Een beroep op een van verre ingevlogen ervaren type is dus hooguit een noodoplossing. Voor een veilig systeem en een beperking van de kosten en afhankelijkheid, wil je dat de ‘vaste’ leveranciers de expertise in huis hebben. Zo niet, moeten ze deze kunnen opbouwen. Mocht de specialist vervolgens de straat oversteken om bij een concurrent te werken, kun je hem vast daar ook wel huren. Vast is dus tussen aanhalingstekens, het hoeft geen contractuele relatie te zijn. Een gezamenlijk belang met bedrijven en personen werkt ook prima, en zelfs vaak beter. Het werken met vaste leveranciers betekent, gegeven de psychologische afstand, werken met leveranciers in Nederland, alle globalistische retoriek ten spijt.

Toch nog even de andere kant: we moeten gebruik maken van de globalisering, vindt de overheid. Tegelijkertijd moeten we een kenniseconomie nastreven, anders staat ons bittere armoede te wachten. En veiligheid is ook het allerbelangrijkste. Kennelijk gaan die drie gewoon niet altijd samen. In sommige gevallen, zoals ICT-beveiliging, staan ze zelfs haaks op elkaar. Mijn conclusie is dan ook: neemt Hollandsche Inhuur! Je betaalt misschien wat meer, maar je krijgt uiteindelijk veel meer waar voor je geld.

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Vorige columns van Peter


Reacties (7)
21-03-2009, 11:18 door Martijn Brinkers
Het lastige van outsourcen is dat je vaak minder grip hebt op het proces. Als het 100% duidelijk is wat je wensen zijn, bijv. het “porten” van een bestaande applicatie naar een ander platform, dan heb je meestal minder sturing nodig. Latiger wordt het als je een compleet nieuw product wil laten maken. Het is meestal onmogelijk is om alle details te specificeren. Constante bijsturing is dan nodig, wat vaak lastiger is op afstand, met als gevolg dat je uiteindelijk niet goedkoper uit bent. Een extra probleem in jouw geval is dat je de externe organisatie ook nog eens 100% moet kunnen vertrouwen. Je kan bijvoorbeeld wel een NDA laten ondertekenen maar de vraag is of je daar wat aan hebt. Ga je procederen in bijv. India?
21-03-2009, 11:26 door Anoniem
Peter, volgens mij twijfel je helemaal niet, je hebt je keuze al gemaakt voor lokaal. En terecht mijns inziens. Local for Local mag mogelijk als protectionisme gelabelled worden, onze filosofie is dat pas als je thuis basis stabiel is je globale stappen kan zetten. En de idee dat het beter is voor het meest economische aanbod te gaan, is korte termijn denken waarin tevens de veel directere effecten van investeren in je directe omgeving niet zijn meegenomen.
21-03-2009, 12:05 door spatieman
grotendeel van outsourcing gaat naar india..
en zoals we al lazen........
21-03-2009, 18:12 door Anoniem
Nederland is de gevraagde kennis echter niet beschikbaar, omdat het product in kwestie hier niet gangbaar is.

Waarom produceer je het dan hier?

Klinkt als een crappy business model.
22-03-2009, 23:56 door Anoniem
Ik heb veel in projecten gewerkt waar heel hip de boel aan India was overgelaten. Voor de financiële kant zag het er in het begin leuk uit, maar mij krijg je na de ervaring met de praktische kanten echt niet meer aan de gang met die hippe figuren. Als je bedenkt dat 90% van de projecten gewoonlijk al geen echt succes is, hoe kan je het dan in je hoofd halen om nog eens extra risico's te willen lopen door het ergens naar ver weg uit te besteden omdat het zo lekker goedkoop lijkt? Projectmanagement les: beperk je risico! Als je denkt dat je de jongens en meisjes hun accent goed kan verstaan, als je denkt dat teleconferentie en wat bestanden opsturen de ideale manier is om je doel te bereiken, als je denkt dat je project tot lopendebandwerk dient, ga dan je goddelijke gang om op het beste te hopen. Maar doe het aub niet omdat de overheid vind dat we moeten globaliseren, omdat het hip is, of omdat het je gaat om het alleen vooraf financieel rond te krijgen.
24-03-2009, 20:04 door Anoniem
In Nederland is de gevraagde kennis echter niet beschikbaar, omdat het product in kwestie hier niet gangbaar is.

Als het systeem zo belangrijk is, en je een lange historie aan onderhoud verwacht, zou ik geschikte mensen aannemen en opleiden in die specialistische kennis die hier niet gengbaar is. Er komen nu goede mensen op de markt, de grote automastiseerders ontslaan mensen. Maak er gebruik van, argumenten als baanzekerheid tellen nu even wat meer dan de vraag of je een grote of een nog grotere leasebak krijgt.

Bovendien heb je dan mensen voor het onderhoud die het systeem goed kennen, dat helpt voorkomen dat de code na 5 jaar onderhoud zo'n kapotgeprogrammeerd zooitje is dat niemand er meer wijs uit wordt.
02-04-2009, 01:01 door Anoniem
Goede mensen inhuren is uiteindelijk duurder dan nieuwe opleiden en niet vervuilen met de gedachte dat legacy software vervangen te duur is. Dat is nu namelijk niet meer te duur, in ieder geval niet duurder dan verder broddelen op oude bibliotheken die niet op veiligheid getest zijn maar waar geen foutjes over gemeld zijn en dus nog worden gebruikt. De huidige software ontwikkeling is nog steeds vervuild met experts die een totaal verkeerd concept hebben van veiligheid, integriteit en veiligheid marges.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.