image

Politie: BlackBerry encryptie populair bij criminelen

donderdag 26 maart 2009, 14:22 door Redactie, 7 reacties

Volgens de Canadese politie zijn criminelen dol op de BlackBerry, omdat verstuurde berichten niet zijn af te luisteren. "Het beperkt onze mogelijkheden om af te tappen, wat weer onze mogelijkheden beperkt om misdaad te voorkomen", zegt Superintendent Pat Fogerty. Naast de encryptie die de Blackberry biedt, gebruiken criminelen ook aanvullende lagen van encryptie en andere software, waardoor de versleuteling het niveau van "military grade" bereikt. "Ze weten heel goed dat deze technologie in hun voordeel werkt. En ze zullen het blijven gebruiken totdat er een nieuwe technologie verschijnt die nog veiliger is."

Aftappen verplicht
Liberaal parlementslid Marlene Jennings laat weten dat de politie al jaren om wetgeving vraagt om wireless- en internetaanbieders te verplichten om aftapbare technologie te gebruiken. "Justitie heeft het nodig, Canadezen hebben het nodig; het is een essentieel gereedschap in de strijd tegen criminaliteit." Vanwege de kosten voor het aftappen staan Canadese internetproviders niet om het plan te springen, maar volgens Jennings zou de overheid de kosten kunnen vergoeden.

Noodzaak
Rechtenprofessor Michael Geist merkt op dat politie altijd zegt dat ze sneller toegang tot versleutelde informatie nodig hebben, het liefst zonder gerechtelijk bevel. Maar tot nu toe heeft justitie geen enkel bewijs kunnen leveren dat het vanwege het ontbreken van die gewenste snelheid bij bepaalde onderzoeken gehinderd is. Geist is dan ook voorstander om een balans te vinden tussen het recht op privacy van burgers en de onderzoeksbehoeften van justitie.

Reacties (7)
26-03-2009, 14:44 door SirDice
Liberaal parlementslid Marlene Jennings laat weten dat de politie al jaren om wetgeving vraagt om wireless- en internetaanbieders te verplichten om aftapbare technologie te gebruiken.
En hoeveel zin heeft dit als criminelen toch al "military grade" encryptie gebruiken?

Oh wacht.. Da's natuurlijk het volgende wat verboden wordt voor ons gewone stervelingen...
26-03-2009, 16:37 door Eerde
BlackBerry encryptie populair bij criminelen 2009
Encryptie populair bij criminelen 2000
Geheimschrift populair bij criminelen <2000

Tsja het is natuurlijk van alle tijden dat crimi's niet willen dat hun communicatie(s) opgevangen - afgeluisterd - onderschept kunnen worden door de tegenpartij: de plisie ;)

Laten we gewoon alle vormen van communicatie als pogingen van terrorisme althans de eerste stappen daartoe kwalificeren.
Weg met geletterdheid, spraak, hoor en wederhoor. Afschaffen, werken zal je kreng en je bek houden...

En Balkie liet het regeren verder maar over aan Mw. A. Jongerius.
27-03-2009, 11:26 door Anoniem
Wat een nieuws. Al jaren worden normale stervelingen de dupe van deze (non-existente?) 'dreiging'. En al jaren weet iedereen donders goed dat de echte 'terroristen' niet zo idioot zouden zijn om zonder encryptie informatie uit te wisselen. Blijf van mijn privacy af!
27-03-2009, 11:33 door KwukDuck
Chodverdomme! Gelijk verbieden die encryptie!

Sorry hoor, ik ben toe aan weekend ik wordt hier gewoon depressief van.
27-03-2009, 18:29 door Anoniem
interessant, vooral gezien het feit dat op advies van haar veiligheidsdienst de Franse overheid (overigens evenals enkele andere overheden en grote bedrijven) al in 2007 de Blackberry in de ban heeft gedaan voor al haar ambtenaren omdat ze vreest dat er een back-door in zit ... Hoe zit het daar dan mee? Is het Canadese bericht soms desinformatie?
30-03-2009, 09:03 door Korund
Het is gewoon wachten op een wettelijk verbod op het gebruik van encryptie door gewone burgers zoals ik, zoals pgp, GNU Privacy Guard (gpg), SSH en Openssl die nu standaard in iedere browser en Linux-systeem worden meegeleverd.
In het geval van end-to-end-encryptie met ssh KAN de internetprovider geeneens aftapbare technologie aanbieden.
17-04-2009, 18:40 door DD21
Oh wat fijn. De hele wereld mag onze telefoons afluisteren, als de politie maar een paar criminelen kan traceren. Hopelijk hebben we in Nederland ook zo'n fantastische overheid...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.