image

IE8 blokkeert 10 miljoen malware-aanvallen

donderdag 26 maart 2009, 15:07 door Redactie, 13 reacties

Het SmartScreen filter van Internet Explorer 8 heeft de afgelopen zes maanden 10 miljoen keer alarm geslagen omdat gebruikers een kwaadaardige website bezochten of malware wilden downloaden. Volgens Microsoft is één op de tweehonderd downloads kwaadaardig. "Dit zijn enorme cijfers, elke geblokkeerde kwaadaardige download voorkomt dat die computer besmet raakt", zegt Program Manager Eric Lawrence. SmartScreen richt zich op websites die malware verspreiden. Doordat het een op reputatie gebaseerde dienst is, kan het ook dreigingen van bestaande malware-sites blokkeren die virusscanners nog niet herkennen.

Volgens Lawrence is het filter dan ook een uitstekende aanvulling op traditionele anti-virus software, die gebruikers ondanks IE8 nog steeds moeten installeren. De softwaregigant omschrijft SmartScreen als een slim filter dat afhankelijk van de situatie ingrijpt. Zo kan het complete sites blokkeren, maar ook bepaalde delen van een pagina of specifieke downloads.

Verminderde rechten
Om het effect van SmartScreen te bewijzen sponsorde Microsoft een onderzoek dat de effectiviteit van verschillende browsers onderzocht in het blokkeren van malware. Internet Explorer 8 stak met kop en schouders boven de rest uit, maar volgens beveiligingsexperts rammelt het onderzoek aan alle kanten. "De belangrijkste les uit dit onderzoek is dat zelfs de beste cijfers van IE8 nog laag zijn. Dit soort bescherming is een goede "defense-in-depth" maatregel, maar geen vervanging voor een goede virusscanner en andere maatregelen, zoals een account met verminderde rechten", zegt Larry Seltzer.

Beveiligingsonderzoeker Dancho Danchev is minder genadig in zijn kritiek. "Als het rapport van NSS relevant in een real-life aanvalsscenario zou zijn, maakt het dan uit dat IE8 de rest van de browsers achter zich laat, in tijden dat IE8 gebruikers naar IE7 downgraden? Dezelfde IE7 die volgens het onderzoek praktisch geen bescherming tegen malware biedt?" Hij adviseert mensen dan ook om het rapport met een zoutstrooier in de hand te lezen.

Reacties (13)
26-03-2009, 15:22 door Willem 2
Wat een stommelingen zijn het toch bij Microsoft. Zelfs de meest voor de hand liggende argumenten kunnen ze niet zelf bedenken. Het zijn allemaal koekenbakkers.

Ach, ach, wat zijn we toch weer op zoek geweest naar criticasters. Ik adviseer om deze kritiek met tien zoutstrooiers in de hand te lezen. Ga nou gewoon even nadenken: zouden er allemaal mensen werken met een verstandelijke beperking? En zou de meerderheid van de wereld die wel met dit soort producten werken, ook verstandelijk beperkt zijn?

Hoe dom kun je zijn om niet in de gaten te hebben dat dit soort kritieken te belachelijk voor woorden zijn.
26-03-2009, 15:43 door beuvih
Nou ben ik geen MS Basher maar in eerste instantie denk ik dat dit wel leuk is, inderdaad, voor de minder techies onder ons. Zakelijk gezien hebben we geheel andere maatregelen genomen om dit op te lossen en dat moet echt niet op werkstation nivo want dan is het al te ver in de organisatie.

Anderszijds, bij mij thuis, als ik een Browser zou hebben die complete websites blokkeert of half laat zien zou ik het subiet niet meer gebruiken omdat ik thuis andere methodieken gebruik om indringers buiten de deur te houden.

M.a.w. Smartscreen lijkt mij (dus voor MIJ) een overbodige toevoeging aan het product.

Dit staat los van de getallen propaganda die genoemd wordt in het artikel.
26-03-2009, 16:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-03-2009, 17:03 door prikkebeen
"Het SmartScreen filter van Internet Explorer 8 heeft de afgelopen zes maanden 10 miljoen keer alarm geslagen omdat gebruikers een kwaadaardige website bezochten of malware wilden downloaden."

Dus het was 10 miljoen keer alarm. Het kan dan ook net zo goed gaan om maar een paar verschillende malware programma's.
De MS propaganda machine maakt weer overuren dus. WC eend verhaal.

Als MS een onderzoek laat uitvoeren kopen ze de uitslag er meteen bij. Simpel toch?
26-03-2009, 19:02 door Anoniem
Door prikkebeenAls MS een onderzoek laat uitvoeren kopen ze de uitslag er meteen bij. Simpel toch?
...geldt voor elk gesponsort onderzoek, dus ook onderzoeken van Firefox, Opera, OSS, Linux, Apple, Croma, Pepsi, AH, etc. Je punt is?!?
26-03-2009, 19:33 door Anoniem
Microsoft profileert zich zelf als de grote held die de wereld van het malware-probleem verlost. Maar ga nou gewoon even nadenken: het malware-probleem kon alleen maar zo groot worden door hun eigen software en de manier waarop die aan domme gebruikers aangeboden wordt. Je moet toch wel enige beperkingen hebben om zo iets simpels niet in te zien.
Ik hoop maar dat Microsoft zo snel mogelijk met een linux-versie van IE8 komt, en graag met SmartScreen Filter tegen al die gevaarlijke downloads. Dan kan ik mezelf tenminste weer veilig voelen achter mijn linux-doos.
Je blijft toch lachen met Windows! :)
27-03-2009, 01:43 door Anoniem
De vergelijking wordt gemaakt met 'traditionele anti-virus software', maar welke *beveiligings pakket* bestaat tegenwoordig nog alleen uit een traditionele virusscanner? Zelfs de google toolbar kan dit (geloof ik) al voor je....

Wederom dus iets dat ze niet zelf verzonnen hebben en achter de rest aanlopen....
27-03-2009, 06:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-03-2009, 07:47 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-03-2009, 08:00 door prikkebeen
Door Anoniem
Door prikkebeenAls MS een onderzoek laat uitvoeren kopen ze de uitslag er meteen bij. Simpel toch?
...geldt voor elk gesponsort onderzoek, dus ook onderzoeken van Firefox, Opera, OSS, Linux, Apple, Croma, Pepsi, AH, etc. Je punt is?!?

Nou, dat weet ik ook wel maar dit is toevallig een MS topic. Als ik het op jouw manier post dwaal ik volgens sommigen af. Jouw punt is? Misschien eerst even het artikel lezen? Dat was een tip.
27-03-2009, 08:49 door Anoniem
Door DraconianWat een raar kritiek weer op Microsoft.
Als IE8 nu gewoon voor veel mensen beter werkt als de rest van de browsers, so what?
Ieder heeft zijn voorkeur.
Als er een positief bericht over Firefox komt wordt deze de hemel ingeprezen.
Dit is meer een persoonlijk iets geworden voor de Microsoft bashers.

Raar kritiek punt?

"Als het rapport van NSS relevant in een real-life aanvalsscenario zou zijn, maakt het dan uit dat IE8 de rest van de browsers achter zich laat, in tijden dat IE8 gebruikers naar IE7 downgraden? Dezelfde IE7 die volgens het onderzoek praktisch geen bescherming tegen malware biedt?"

Heb je het verhaal wel gelezen?

EJ
27-03-2009, 13:08 door Anoniem
Door Willem 2Wat een stommelingen zijn het toch bij Microsoft. Zelfs de meest voor de hand liggende argumenten kunnen ze niet zelf bedenken. Het zijn allemaal koekenbakkers.

Ach, ach, wat zijn we toch weer op zoek geweest naar criticasters. Ik adviseer om deze kritiek met tien zoutstrooiers in de hand te lezen. Ga nou gewoon even nadenken: zouden er allemaal mensen werken met een verstandelijke beperking? En zou de meerderheid van de wereld die wel met dit soort producten werken, ook verstandelijk beperkt zijn?

Hoe dom kun je zijn om niet in de gaten te hebben dat dit soort kritieken te belachelijk voor woorden zijn.


Ik geloof inderdaad niet dat er allemaal stommelingen bij MS werken maar wel dat stommelingen (Balmer cs) de dienst uitmaken bij deze onderneming. Zodra een marketingafdeling (lees: propaganda-afdeling) de dienst uit maakt binnen een onderneming gaat het fout. Dom in dat verband is om al dan niet openlijk een onderzoek te sponsoren waarbij je eigen product in het geding is.
02-07-2009, 21:03 door Anoniem
Microsoft kan bij sommige mensen niets meer goed doen. Bij veel mensen wel hoor en die zijn ook kritisch.

Jan Z.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.