image

"Microsoft anti-virus helemaal niet gratis"

donderdag 9 april 2009, 14:03 door Redactie, 14 reacties

Als dominante IT-onderneming heb je twee keuzes, of je innoveert en lanceert nieuwe producten, of je vindt een manier om je klanten iets te verkopen dat ze al hebben. Eén techniek om dit te bereiken is het weggeven van een gratis functionaliteit, waardoor je de concurrentie een hak zet en vervolgens geld weet te verdienen door support, uitbreidingen en updates te verkopen. "Je zou verwachten dat na al die tijd bedrijven voorzichtig zijn geworden om hun IT infrastructuur in de monocultuur van Microsoft onder te brengen, maar ik denk dat het mooie van een monopolie is, dat bedrijven zich geen zorgen meer maken dat ze aan één vendor vastzitten", aldus security expert Richard Stiennon.

Monocultuur
Hij merkt op dat IBM zo'n periode heeft meegemaakt en het nu de beurt aan Microsoft is. Onlangs verrichtte Stiennon onderzoek naar de Microsoft Forefront Security Suite en de benodigde licenties voor een client, een volgens Stiennon "geestdodend" complexe opdracht. Bedrijven moeten voor alle desktop producten licenties kopen, gevolgd door een verzameling Client Access licenties voor elke server die voor zaken als Exchange, SharePoint etc, gebruikt worden. "Het is niet zo vreemd dat opensource zo snel aanslaat. Als je e-mail wilt installeer je gewoon Thunderbird en draai je een mailserver op een Linux box. Natuurlijk niet gratis, maar vanuit een licentie perspectief gezien veel eenvoudiger te beheren."

Verborgen kosten
Voor bedrijven is er de Enterprise en Core Client Access License (ECAL), die 69 dollar boven op de Core Access License kost. Forefront Security For Clients en Servers is onderdeel van ECAL. "Als je ECAL hebt aangeschaft, kun je dus gratis ForeFront gebruiken. Althans, dat beweert Microsoft, maar klopt dit wel?" Volgens Stiennon van niet. Hij berekende dat een bedrijf met 35.000 ECAL licenties over een periode van drie jaar 600.000 dollar extra kwijt is voor het gebruik van Forefront. Er blijken verschillende verborgen kostenposten te zijn. Wenst een bedrijf alleen ondersteuning voor ForeFront, dan moet het ondersteuning voor alle ECAL onderdelen aanschaffen.

Reacties (14)
09-04-2009, 14:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-04-2009, 15:10 door meinonA
Door Duckman: Is het correct om te zeggen dat als je wat bij MS koopt

Je 'koopt' niets bij MS, je neemt een licentie voor gebruik af. Die kan ook ingetrokken worden door MS zelf, waardoor je weer helemaal niets hebt. ;)
09-04-2009, 15:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-04-2009, 15:38 door Van Hoorne
Je kunt de grootste onzin hier beweren, en het wordt zonder meer geloofd als het maar tegen Microsoft is. En ga eens kijken wat je dan bij anderen "koopt". Zijn daar de criteria dan anders? Nee, maar dát mag natuurlijk.
09-04-2009, 15:52 door Kukel
Door Van Hoorne: Je kunt de grootste onzin hier beweren, en het wordt zonder meer geloofd als het maar tegen Microsoft is. En ga eens kijken wat je dan bij anderen "koopt". Zijn daar de criteria dan anders? Nee, maar dát mag natuurlijk.

Ik ben niet voor of tegen Microsoft, hoewel ik zelf wel de keuze heb gemaakt het zo min mogelijk te gebruiken, voornamelijk om geen gedoe te hebben met licenties en dergelijke en ik openheid een warm hart toedraag.

De inhoud vind ik niet helemaal onzin. Het is een beschrijving (waar een redelijk gedegen onderzoek achter lijkt te zitten) van hoe onduidelijk licentievormen en de betalingen ervoor in elkaar zitten. Vanuit mijn werk heb ik redelijk recent met een aantal verschillende licentievormen te maken gehad en helaas zijn de criteria wel degelijk verschillend en complexer in vergelijking tot wat ik bij andere bedrijven heb gezien.

Daarentegen merk ik steeds vaker dat 'voorstanders' van Microsoft niet meer inhoudelijk reageren en voornamelijk met opmerkingen als 'maar de anderen dan' of 'zie je wel, iedereen tegen microsoft'. Als er met een tegenvoorbeeld gekomen kan worden van andere bedrijven die er een vergelijkbare licentiepolitiek op nahouden dan zal ik de eerste zijn om dat te lezen.
09-04-2009, 20:00 door spatieman
tuurlijk waarom niet.
de virus scanner zegt dat je systeem infected is.
Maar om het te verwijderen, mag je een dure licentie kopen.
die ook maar weer voor een jaar geldig is..
10-04-2009, 00:36 door Anoniem
Ik vraag mij af waarom deze amateurjournalisten genaamd "Redactie" niet netjes doen wat een professionele journalist ook doet. Inderdaad onderzoek doen en dan gewoon bij de fabrikant aankloppen en hen om commentaar vragen. Hoor en wederhoor heet zoiets. Dat doe je toch bij iedere leverancier, waarom dan niet bij Microsoft? Lijkt mij wat zinniger dan de eenzijdige stemmingmakerij. Tja, je loopt dan natuurlijk wel de kans om de juiste uitleg te krijgen, daar moet je dan wat mee.
10-04-2009, 08:50 door Rene V
Door Van Hoorne: Je kunt de grootste onzin hier beweren, en het wordt zonder meer geloofd als het maar tegen Microsoft is. En ga eens kijken wat je dan bij anderen "koopt". Zijn daar de criteria dan anders? Nee, maar dát mag natuurlijk.

LOL! Wordt je nou nooit eens moe van jezelf M$ fanboy? En ja ik schrijf het met een $, heeft niets te maken met kinderachtig zijn maar gewoon om jou te zieken. Je loopt constant te kankeren op alles wat niet M$ is en op alles wat er maar enigszins over M$ wordt gezegd. Indien ik echt zoals jij daar een hekel aan zou hebben dan zou ik hier niet eens meer komen en zeker niet allerlei zielige pogingen ondernemen om een x aantal aliassen aan te maken en onder elke alias wel een keer te kankeren, zodat het lijkt alsof er meer M$ fanboys zijn die jouw meningen ondersteunen. Ik bedoel, hoe zielig ben je dan eigenlijk? Maar goed, dat zul je ongetwijfeld zelf ook wel weten, zoniet ben je nog dommer dan ik dacht. Ik gebruik zowel Linux als Windows. En Windows heeft bepaalde voordelen t.o.v. Linux (gamen bijvoorbeeld) en ik zorg ervoor dat mijn beveiliging in orde is, maar indien er hier iets wordt geplaatst over M$ ga ik niet de fanboy uithangen.
En leg nu eens uit wat er precies onzin is? Datgene wat de gebruikers hier vermelden of datgene wat Stiennon beweert. Jij weet het kennelijk dan beter dan Stiennon, dus komop, leg nu eens uit. En ga nu niet wederom lopen zeiken over Google, want ja iedereen weet dat Google het niet nauw neemt met de privacy en ook een miljarden onderneming is. Boeiuh!
Geef eens gewoon een constructief antwoord op de beweringen en bewijs het tegendeel nou eens i.p.v. te raaskallen als een ongestelde melkmeid. Laat eens zien uit wat voor hout je werkelijk gesneden bent en geef eens een volwassen antwoord. Je loopt constant te kankeren en te schelden en zegt dan dat andere schelden op M$. Ehm.. pot verwijt ketel?
Wil je iets veranderen, dan zul je eerst eens bij jezelf moeten beginnen.
10-04-2009, 08:57 door Anoniem
De $600.000 extra kosten komen bovenop een bedrag van $1.341.412,- voor een omgeving van 35.000 Windows-systemen. De helft extra aan verborgen kosten! Microsoft-licenties zijn altijd al ondoorzichtig geweest voor server-omgevingen maar dat het zo erg is zou m.i. betekenen dat het bedrijf klanten misleidt.
Inmiddels is ook wel aangetoond dat het malware-probleem een specifiek Microsoft-probleem is, dat vooral zo groot kon worden door onveilige uit-de-doos-instellingen van diverse producten. Instellingen waardoor ook allerlei ongewenste software wel heel eenvoudig tot uitvoering kan komen. Deze bescherming zou dus eigenlijk niet eens nodig zijn maar nu moet men ook daar nog voor betalen en niet zo weinig ook!
Ik sluit me overigens aan bij Kukel. Elke nitwit kan makkelijk van iets te beweren dat het onzin is, maar zolang er geen inhoudelijke argumenten komen, blijft het een loze bewering.
10-04-2009, 09:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-04-2009, 15:43 door Rene V
Daar zal hij niet op reageren Duck, het enige wat hij kan is ouwehoeren en kankeren op mensen die iets over M$ zeggen.
Je hebt gelijk, het haalt niets uit. Misschien beter om 'm gewoon te negeren. Weinig aandacht aan zijn zielige pogingen geven zal uiteindelijk de lol van het trollen er wel uit halen ;-)
10-04-2009, 20:19 door Marti van Lin
@ Duckman en René V: Ik ben het volledig met jullie beide eens. Het gedrag dat het sok poppetje Van Hoorne vertoont is echter zeer normaal voor Microsoft Evangelisten. Microsoft geeft er zelfs cursussen voor:

Just keep rubbing it in, via the press, analysts, newsgroups, whatever. Make the complete failure of the competitions technology part of the mythology of the computer industry.

James Plamondon, Lead Microsoft Evangelist

Om te voorkomen dat de $hill me wederom van leugens en gebrek aan onderbouwing gaat zitten beschuldigen:

http://boycottnovell.com/2008/12/27/microsoft-shills-aka-te-secrets/

Gedocumenteerd in: http://www.groklaw.net/pdf/Comes-3096.pdf (PDF)

Wellicht is in deze ook hoofdstuk 7, "Anti-Linux Propagandists and Trolls" van de COLA. FAQ and Primer interessant leesvoer:

http://www.faqs.org/faqs/linux/advocacy/faq-and-primer/

Met name de secties 7.6 en 7.7. geven een goed inzicht in de Microsoft Astroturfer's "trukendoos".

Hoewel het zich in dit stuk beperkt tot Anti-Linux propaganda, zal het voor lezers die enthousiast over elk ander product, behalve een Microsoft product, herkenbaar zijn.

Verder zou ik me er niet meer zo aan storen, waant eerlijk gezegd vind ik zijn schrijfsels zeer lachwekkend. Ik trek hier soms helemaal krom van het lachen.

Keep on smyling ;-)
11-04-2009, 00:50 door Rene V
Hahaha... leuk leesvoer Marti. Geeft inderdaad een leuk inzicht in dit personage genaamd Nomen/Van Hoorne/Lamaar etc etc. Hij is een M$ Jehova getuige dus feitelijk :-)
Is eigenlijk best wel zielig dan dat soort mensen. Nu ja, die moeten er ook zijn, want waar moeten we anders om lachen? :-P
12-04-2009, 14:46 door Anoniem
Door René V: Hahaha... leuk leesvoer Marti. Geeft inderdaad een leuk inzicht in dit personage genaamd Nomen/Van Hoorne/Lamaar etc etc. Hij is een M$ Jehova getuige dus feitelijk :-)
Is eigenlijk best wel zielig dan dat soort mensen. Nu ja, die moeten er ook zijn, want waar moeten we anders om lachen? :-P
ja, dat soort lui kom je overal tegen, maar vooral in gevallen waarbij een klein bedrijf of stichting tegenover een grote reus staat als microsoft, of nonprofit tegenover profit, burgers tegenover regering enz enz...

zo nu en dan zou je bijna gaan denken dat de echte fanatiekelingen er zelfs voor betaald krijgen, want ze hebben er zeer zeker een volledige dagtaak aan, dat is zeker :D
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.