image

Google Steet View tast privacy niet aan

maandag 13 april 2009, 12:23 door Redactie, 6 reacties

Google Street View vormt geen bedreiging voor de persoonlijke privacy, zo heeft de Britse information commissioner geoordeeld. Honderden mensen hadden over de nieuwe Google-dienst geklaagd, waaronder Privacy International. Hoewel Google gezichten en nummerborden onherkenbaar maakt, is het volgens critici voyeuristisch en een hulpmiddel voor inbrekers. Net als in Nederland zijn de afgelopen dagen verschillende gevoelige foto's van Street View verwijderd, zoals een man die uit een sexshop komt lopen.

Privacy International had een formele klacht bij de information commissioner ingediend en is van mening dat Google de toestemming van alle mensen moet hebben die het fotografeert. De Britse privacywaakhond was het niet met die opvatting eens. "Als toestemming wettelijk vereist zou zijn, dan zouden de producenten van bijvoorbeeld Match of the Day, ook de toestemming moeten hebben van iedereen die uitgezonden voetbalwedstrijden bezoekt."

De burgerrechtenbeweging is in de uitspraak teleurgesteld, en vindt dat die de benodigde maatregelen mist om Groot-Brittannië tegen de oprukkende surveillance maatschappij te beschermen. Google liet van tevoren al weten dat het zich aan de privacywetgeving hield en vreesde dus niet voor de uitkomst. Toch staat het open voor commentaar. "We kijken uit naar een constructieve dialoog met Privacy International en andere privacyvoorvechters", aldus een woordvoerder van de zoekgigant.

Reacties (6)
13-04-2009, 12:51 door SirDice
Ik begrijp werkelijk niets van al die ophef over streetview.

WTF is het probleem nou eigenlijk? Je ziet exact hetzelfde als je persoonlijk met je auto door zo'n straat rijdt. Sterker nog, je ziet zelfs meer want gezichten en kentekens zijn dan wel herkenbaar?

En hoezo "surveillance maatschappij"? Sinds wanneer geeft street view real time beeld? Ik maak me meer zorgen over die honderden "beveiligingscamara's" die overal te pas en te onpas worden opgehangen.
13-04-2009, 13:00 door palahala
Je ziet exact hetzelfde als je persoonlijk met je auto door zo'n straat rijdt.
Kom op, je kunt het overdreven vinden of niet, prima. Maar je snapt toch wel het verschil tussen ergens langslopen en iets dat door iedereen jarenlang op internet te vinden is? Appels en peren wat mij betreft.

Ik deel je bezorgdheid over die beveiligingscamera's, maar dat statement gaat, vind ik, nogal verloren als je doet alsof Google Street View hetzelfde is als ergens zélf langsrijden.
13-04-2009, 16:06 door Anoniem
@sirDice

Jouw geheugen mag dan een zeef zijn maar dat van google is solid state en opvraagbaar.
Het geheugen van jouw is alleen door jezelf en ook nog heel slecht benaderbaar.
En je weet dat een mens alleen verschillen in bekende beelden ziet.
Dat van google is perfect en dat kun je dagen lang bestuderen.
Je eigen geheugen is , zelfs al heb je een fotografies geheugen niet te vergelijken.
Als ik jou over 10 jaar vraag om even een beeld te geven van straat xyz kun je dat niet.
Google wel.
Daarom is er ophef.......
En het is niet het enige project om alles in een database te zetten...
Duizenden zijn er al mee bezig en ik hoop dat ze geen verkeerde conclusies trekken van de over jouw gevonden gegevens.
14-04-2009, 00:39 door spatieman
google maps, a burglers best friend
14-04-2009, 09:41 door Anoniem
Als Google nou eens een snapshot zou maken van alle belangrijke uitspraken van alle politici en hoger management. Dan hadden we nog wat aan die zooi.
14-04-2009, 13:36 door SirDice
Door palahala:
Je ziet exact hetzelfde als je persoonlijk met je auto door zo'n straat rijdt.
Kom op, je kunt het overdreven vinden of niet, prima. Maar je snapt toch wel het verschil tussen ergens langslopen en iets dat door iedereen jarenlang op internet te vinden is?
Door AnoniemJouw geheugen mag dan een zeef zijn maar dat van google is solid state en opvraagbaar.
Jarenlang exact hetzelfde beeld... Zoals de dakpannen die scheef liggen op m'n huis en de straat die open ligt voor de deur. Dat is al maanden geleden opgelost...

Door palahala: Ik deel je bezorgdheid over die beveiligingscamera's, maar dat statement gaat, vind ik, nogal verloren als je doet alsof Google Street View hetzelfde is als ergens zélf langsrijden.
Zoals ik al zei... Google street view is niet real time, hetzelfde beeld staat er jaren op.. Als street view real time die beelden doorgeeft DAN ga ik me pas zorgen maken over privacy. Die beveiligscamara's geven WEL real time beeld.

Door spatieman: google maps, a burglers best friend
Onzin.. Een echte inbreker gaat ter plekke polshoogte nemen... Juist omdat er op street view de straat open ligt en nu niet meer...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.