image

AIVD waarschuwt voor Chinese hackers

dinsdag 21 april 2009, 12:51 door Redactie, 11 reacties

Volgens De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn Nederlanders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico’s van spionage en beïnvloeding door andere landen, zo laat het in het jaarverslag van 2008 weten. De dreiging van van "heimelijke inlichtingenactiviteiten" wordt als groot en divers omschreven. De AIVD noemt met name China, Rusland en Marokko. De Russen zijn uit op informatie uit de technisch-wetenschappelijke sector, de defensie-industrie en de energiesector. De Marokkaanse inlichtingendienst probeerde een nformantennetwerk op te bouwen en toegang te krijgen tot besloten gegevensbestanden.

De Chinese overheid is vooral actief binnen delen van de Chinese migrantengemeenschap. Daarnaast probeert het invloed uit te oefenen op (politieke) besluitvorming binnen verschillende sectoren in Nederland. Ook zou het achter verschillende digitale aanvallen op computernetwerken van de overheid en bedrijven zitten. Net als in 2007, stelde de AIVD in 2008 vast dat er concrete dreiging bestaat van aanvallen door hackers op overheid en bedrijfsleven in Nederland die vanuit China worden geregisseerd. De AIVD heeft geconstateerd dat Chinese hackactiviteiten in Nederland zich richten op – maar mogelijk niet beperken tot – departementen en hightechbedrijven.

Aantrekkelijk doelwit
Nederland en Nederlandse burgers zijn om verschillende redenen een ‘aantrekkelijk doelwit’ voor buitenlandse inlichtingendiensten. Nederlands lidmaatschap van belangrijke internationale samenwerkingsverbanden zoals de Europese Unie en de NAVO, en de vestiging in Nederland van een groot aantal internationale organisaties geven hiertoe aanleiding. Daarnaast heeft Nederland een hoogontwikkelde kenniseconomie, waar voortdurend technologische innovatie plaatsvindt.

De open economie en de Nederlandse handelsgeest vormen voor buitenlandse inlichtingendiensten gunstige randvoorwaarden bij het vervullen van hun operationele agenda. Verder trekt de aanwezigheid van grote groepen migranten "ongewenste buitenlandse inlichtingenactiviteit" aan. Migranten kunnen worden beïnvloed of gecontroleerd door het land van herkomst. Ook kan een beroep gedaan worden op migranten om medewerking te verlenen aan ongeoorloofde inlichtingenactiviteiten.

Weerbaarder
De AIVD hoopt met het jaarverslag het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse samenleving te vergroten en "niet om mensen angst aan te jagen, maar om Nederland weerbaarder te maken tegen deze dreigingen."

Reacties (11)
21-04-2009, 13:03 door n1elson
Helemaal mee eens. Niemand is zich bewust van de risico's van spionage.
Heb hier laatst nog een item over bekeken bij eenvandaag.
21-04-2009, 13:07 door Anoniem
Waarom kan men dat niet voorkomen dat een bepaald telecombedrijf producten van Huawei afneemt? Of zou dit al grondig gescreend zijn??
21-04-2009, 13:39 door carolined
Nog eens een extra reden voor de bescherming van je privacy. Voor je het weet misbruiken ze persoonlijke gegevens.
21-04-2009, 13:52 door Anoniem
Ze hebben ook de jsf tekeningen al.
21-04-2009, 15:13 door Anoniem
Hoe is het eigenlijk met de Europese lidstaten onderling gesteld? Je bent meestal geneigd om 'buitenland' als 'land niet behorend tot de Europese Unie' te lezen, in hoeverre is dat juist?
21-04-2009, 19:48 door Anoniem
Als Europa nou een groot beveiliging systeem zou aanschaffen waardoor de overige lander geen informatie van Europa kunnen stelen?
21-04-2009, 21:22 door Anoniem
Waarom kan men dat niet voorkomen dat een bepaald telecombedrijf producten van Huawei afneemt? Of zou dit al grondig gescreend zijn??

- We leveren niet in een dictatuur.
- We kunnen Chinese producten uitsluiten, maar het absoluut niet ondenkbaar dat Amerikaanse producten achterdeuren hebben. (van Israelische weten we het vrijwel zeker).
- Al zou je het afdwingen, zodra je over de wereld gaat communiceren heb je niet mer één maar met vele telecombedrijven te maken.

Het enige wat je kan doen is in het eigen domein maatregelen treffen. Eigenlijk kan je alleen van ge-reviewde open source oplossingen uitgaan (alleen haalbaar als je een enorm budget hebt). En vergeet de hardware niet. In hardware kunnen immers ook nog achterdeuren ontworpen worden (eigenlijk ook software, maar dan in ingebakken en verborgen ROM).
22-04-2009, 10:44 door Anoniem
Kom maar op, allemaal chinees leren mooie taal! =D
22-04-2009, 13:24 door spatieman
wow
de AIVD wordt wakker
zijn ze soms gehackt worden ,dat ze nu op eens alarm slaan..
04-05-2009, 10:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ze hebben ook de jsf tekeningen al.
en ... ze weten wat de jsf uiteindelijk gaat kosten....

... even zonder gekheid, als een twijfelachtig regime als in Israël of China zou willen kunnen spioneren in buitenlandse bedrijven en overheden, en in dat bedrijf zit een fabrikant die (belangrijke onderdelen voor ) netwerkapparatuur zoals firewalls maakt. dan zou het bijzonder dom zijn als ze geen gebruik zouden maken van deze kans. doordat het gebruikte besturingssysteem op dit soort apparatuur closed source is, kan een verborgen ingang lang onontdekt blijven voor pentesters.

lees voor de grap eens het boek "de macht van meneer miller" van charles den tex, waarbij een dergelijk scenario is uitgewerkt.
12-05-2010, 11:22 door Anoniem
Hou de software sterk in de gaten die wij hier in Nederland gebruiken als het gaat om aftap en communicatie software.
Ook ligt er een groot risico in de software die wij in Nederland gebruiken bij internet en communicatie GSM providers.
Veel buienlandse software bedrijven sluizen hun inlichtingen officieren op deze wijze Nederland binnen, als monteurs of personeel. Het is erger dan dat wij ons kunnen voorstellen.

De zwaluw uit het Zuiden is geland.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.