image

Ongeanonimiseerde 112-meldingen op Internet gelekt

woensdag 17 juni 2009, 11:22 door Redactie, 6 reacties

Door een storing in twee communicatiesystemen zijn de privé gegevens van patiënten die gebruik maakte van de ambulancedienst in Giessen op het internet beland. Zo was er te lezen waarom mensen uit Midden- en West Brabant de ambulance ingeschakeld hadden, compleet met woongegevens.
C2000 wordt door alarmcentrales gebruikt om via een tekstbericht incidenten aan de hulpdiensten door te spelen: normaliter wordt alleen het adres en het soort incident gemeld, maar in dit geval was er bijvoorbeeld te zien dat een vrouw uit Woudrichem een zelfmoordpoging had gedaan en welke pillen ze daarvoor had gebruikt. Daarnaast zijn er websites die de doorgaans geanonimiseerde berichten tussen hulpdiensten publiceren, maar door de storing werden de ongecensureerde berichten dus ook op die websites verspreid. Zo stonden er de afgelopen dagen zeker vijftien namen en leeftijden op het internet met gevoelige gegevens zoals hartritmestoornissen, zwangerschapsproblemen of luchtweg- en plasproblemen.

Menselijke fout
Jochems, directeur van de ambulancedienst baalt van de kwestie: "“In een klein gebied is de bereikbaarheid van het c2000 systeem niet goed. Daar schakelen we over op het meer open p2000. Door een menselijke fout zijn daar ook privé-gegevens op beland. Dat lek hebben we nu gedicht", aldus hij. "En er komt in het betreffende gebied een extra zendmast te staan, zodat het afgeschermde c2000 ook daar werkt. En als onze mensen tot die tijd onbereikbaar zijn in dat gebied, dan bellen we vanaf nu gewoon. De mensen om wie het hier is gegaan, krijgen van ons excuses", zegt de directeur tenslotte.

Reacties (6)
17-06-2009, 12:17 door Preddie
en die gekke stopdasgasten in de politiek maar denken dat ze verstand hebben van dit soort dingen. in de afgelopen 6 maanden zijn er al te veel gegevens bij de overheid gelekt dat het wachten is totdat het gehele EPD op het internet staat.
17-06-2009, 13:00 door Anoniem
Volgens mij worden C2000 (porto's) en P2000 (pagers) in het artikel door elkaar gehaald. Buiten dat, wat een gedoe. Toen we nog geen C2000 hadden (pre-2004) ging alles analoog door de lucht. De enige reden dat het nu op _internet_ is gelekt komt doordat er websites zijn die P2000 ontvangen en rechtstreeks op internet plaatsen. Ter info: alle berichten die via P2000 verstuurd worden zijn in het hele land te ontvangen, niet alleen in de regio waarvoor ze bedoeld zijn.
17-06-2009, 13:01 door Anoniem
Dus als je aangifte hebt gedaan tegen een gevaarlijke crimineel met 112, dan kan die crimineel op internet even nazoeken wie hem heeft verlinkt. Erg veilig gevoel zou ik daar van krijgen.
17-06-2009, 13:40 door Anoniem
Dus als je aangifte hebt gedaan tegen een gevaarlijke crimineel met 112, dan kan die crimineel op internet even nazoeken wie hem heeft verlinkt. Erg veilig gevoel zou ik daar van krijgen.
Daar heb je geen C/P2000 voor nodig: jouw gegevens staan netjes boven het procesverbaal dat hij krijgt. En jij krijgt zijn gegevens boven de jouwe. Mede daarom is Meld Misdaad Anoniem opgericht.
17-06-2009, 16:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-06-2009, 21:51 door [Account Verwijderd]
Door Predjuh: en die gekke stopdasgasten in de politiek maar denken dat ze verstand hebben van dit soort dingen. in de afgelopen 6 maanden zijn er al te veel gegevens bij de overheid gelekt dat het wachten is totdat het gehele EPD op het internet staat.

Niet zo zeuren. Tot niet zo lang geleden ging alles gewoon open door de lucht, maar ws zat jij toen nog in de luiers. Er is een heleboel verbeterd de laatste jaren wat dit specifieke onderwerp betreft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.