image

90% van de Nederlanders hecht veel waarde aan privacy

woensdag 17 juni 2009, 11:18 door Redactie, 8 reacties

Bijna 90% van de Nederlanders is erg gesteld op hun privacy. Liever delen ze geen medische gegevens, locatiegegevens of sociale gegevens, en al helemaal niet met hun werkgever, bank of verzekeraar. Bijna 70% van de inwoners ziet bedrijven die hun gegevens opslaan of registreren als een probleem. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de privacybeleving van Nederlanders wat ECP-EPN eerder bekend maakte.

Liever politie
De vragen die de 2500 Nederlandse deelnemers voorgeschoteld kregen, gingen met name over welke informatie ze met wie zouden delen. Zo werden er vragen gesteld over de OV-chipkaart, het EPD, kentekenregistratie door politie voor opsporingsdoeleinden, de bonuskaart, het delen van gegevens over de eigen locatie (Google Latitude) en social networksites zoals Hyves. Daaruit blijkt dat gegevens met betrekking tot de OV-chipkaart, kentekenregistratie en bonuskaart zonder zorgen met iedereen, behalve werknemers, banken en zorgverzekeraars, gedeeld worden. Een opvallend feit was daarnaast dat de gemiddelde Nederlandse burger zijn gegevens liever met politie en justitie deelt, dan met de buren.

Tegenstrijdig
Maar ook bleek er een tegenstrijdigheid in het onderzoek tussen het gebruik van een dienst en de privacybeleving. Meer dan 50% van de deelnemers deelt gegevens op sites zoals Hyves liever niet met de belastingdienst, politie of justitie, terwijl meer dan 20% van de Hyvers wel een openbaar profiel heeft. Volgens een recent Europees onderzoek (Trendbox) zijn Nederlanders wat naïef als het gaat over de bescherming van hun privé gegevens, maar de conclusie van het ECP-EPN onderzoek luidt:
"Uit het onderzoek van ECP-EPN blijkt echter dat de Nederlander wel degelijk veel waarde hecht aan privacy en met een gezonde scepsis kijkt naar de organisaties die hun gegevens in beheer hebben."

Reacties (8)
17-06-2009, 11:49 door Anoniem
En dan de eerste beste formulier invullen voor 'gratis' producten..... yeah right

TheYOSH
17-06-2009, 12:39 door wizzkizz
Beetje jammer dat het blijft bij wensen en niet omgezet wordt in daden. Vrijwel niemand laat zn stem horen en dit onderzoek bereikt de politici waarschijnlijk niet of ze hebben er geen boodschap aan.
17-06-2009, 14:51 door Anoniem
Mariëndijk Intermediair BV, thans Regres Info BV, verkoopt nog steeds banksaldi

Anno mei 2009 gaan Regres Info BV (v.h.o.d.n. Mariëndijk Intermediair BV) en Allianz Nederland door met het overtreden van de privacywet en het plegen van misdrijven. Nadat eind 2008 Dennis Esajas, Rick Verreijdt en Mariëndijk Intermediair BV door het Gerechtshof te ’s-Gravenhage zijn vrijgesproken, gaan zij onverdroten door met de handel in gegevens uit gesloten bronnen:het leveren en verkopen van banksaldi op bestelling. Luister naar hetgeen de heer M. van Leusden van Allianz Nederland vertelt aan Michel Kraay, in de wetenschap dat hij denkt een medewerker van Regres Info BV aan de telefoon te hebben. In het verleden was de heer van Leusden al namens de Zwolsche Algemeene kind aan huis bij Mariëndijk Intermediair BV. De Zwolsche Algemeene is inmiddels een onderdeel van Allianz verzekeringen.
http://www.michelkraay.nl/michel-kraay-geluidsfragmenten.php Geluidsfragment 10
17-06-2009, 14:51 door Anoniem
Open your eyes, don’t hide
In een wereld waarin van alles over iedereen in duizenden computers staat geregistreerd, is het effectief beschermen van die privé en bedrijfsgegevens een utopie. Die informatie blijft daar niet veilig staan, zolang er mensen toegang toe hebben. Niet langer is het nodig om als privé-detective, vuilnisbakken te doorzoeken of in bosjes te liggen. Wat telefoontjes naar bedrijven en overheidsinstanties volstaan om alles over een persoon of bedrijf te weten te komen. Als je maar een goed verhaal hebt om de kantoormedewerker te misleiden. Daarmee is er een groot verschil ontstaan tussen de theorie en de praktijk: slap toezicht door het College Bescherming Persoonsgegevens en willekeur vanuit Justitie in combinatie met de onbedwingbare honger naar persoonsgegevens uit gesloten bronnen.

De opdrachten tot achterhalen van informatie uit gesloten bronnen zijn afkomstig van overheden, advocaten, banken, verzekeraars, media en andere partijen. Het leidt tot een handel in informatie over burgers en bedrijven, die daar zelf onwetend over zijn. Dit informatieverkeer gebeurt nu veelal mondeling, of op papier zonder briefhoofd en komt vrijwel nooit aan het licht. Het is de grootste blinde vlek rond het begrip ´privacy´. Bij de aanpak van Justitie, toezichthouders en van alle gebelde bedrijven en instanties vallen veel kanttekeningen te plaatsen. Het laat zien dat privacy in feite allang niet meer bestaat als partijen blijven azen op de privé-gegevens van mensen waarop een geheimhoudingsplicht rust. En zolang de samenleving daar blind voor blijft zullen de opdrachtgevers altijd vrijuit gaan en de Wet Bescherming Persoonsgegevens een symboolwetgeving zijn.

De illegale handel in persoonsgegevens uit gesloten bronnen wordt nu om raadselachtige redenen genegeerd door de rechterlijke macht en de politiek. Het is tijd de werkwijze van recherche en handelsinformatiebureaus in kaart te brengen, om zo de opdrachtgevers van de informatiebranche ook ter verantwoording te roepen. Pas dan kan de maatschappelijke discussie over privacy uitgaan van de keiharde praktijk: dat het begrip al bijna niet meer bestaat.

‘Information is a substitute for capital, for labor, for time, and for space, and everyone now understands that information has a value, a value they were not previously willing to recognize or budget for’ Alvin Toffler'

http://www.michelkraay.nl/index.php
17-06-2009, 15:05 door Preddie
WBP was al een aanfluiting, en na het toelaten van het EPD is het helemaal een organisatie van lik-me-vestje
17-06-2009, 15:21 door spatieman
liever met justitie en plisie delen,.
sure, meneer, we hebben het laadje opengetrokken, en u mag nu voor het hekje verschijnen
18-06-2009, 19:24 door Anoniem
Waarde hechten is helaas niet genoeg.
Al je gegevens zijn namelijk al lang opgeslagen. Illegaal.
Nu moeten ze het alleen nog verkopen aan de burger onder het mom van:
Denk om je kinderen, terrorisme , kinderporno en andere angst instrumenten.

De EU heeft daar uiteraard geen boodschap aan.

EU security proposals are 'dangerously authoritarian'

The European Union is stepping up efforts to build an enhanced pan-European system of security and surveillance which critics have described as “dangerously authoritarian”
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/5496912/EU-security-proposals-are-dangerously-authoritarian.html
19-06-2009, 08:14 door Anoniem
Het is volgens mij geen tegenstrijdigheid maar een verschil in perceptie en 'locus of control'. Een instantie die macht over je uit kan oefenen, daar willen veel burgers niet aan. Een Hyves profiel, wat een bewuste keuze is van de persoon, wordt los gezien van machtsinstanties en wordt meer gezien als een vorm van persoonlijke expressie (vrijheid).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.