Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Linux (Linpus Lite) veilig?

04-07-2009, 16:04 door Anoniem, 6 reacties
Ik heb sinds kort een Acer netbook met als OS Linux Linpus Lite. Dit is een Fedora based distro maar volledig uitgekleed.
Nu ben ik niet zo thuis in het Linux gebeuren maar na een beetje testen met het systeem wilde ik er toch een scanner, firewall en spyware-scanner op zetten.
Ten eerste is het erg lastig (voor mij in ieder geval) om goede software te vinden vooral omdat ik nog weinig met Linux gewerkt heb.
Nu kom ik op internet de meest tegenstrijdige verhalen tegen over Linux en beveiliging. Ik lees heel veel dat Linux geen firewall nodig heeft en ook geen scanners omdat Linux anders is opgebouwd en daardoor niet de zwakke punten heeft die
Windows wel heeft. En uit andere verhalen blijkt dat het aan te raden is om Linux net zo te beveiligen als Windows systemen.
Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik dit moet zien? Kan Linux zonder beveiliging en wat betekend het nu concreet dat Linux anders is opgebouwd?
Reacties (6)
06-07-2009, 16:58 door Anoniem
Linux is op zich heel veilig, je hebt namelijk meerdere gebruikers. Die allemaal andere dingen doen. Je hebt een "root" gebruiker (in windows termen de administrator) Die eigenlijk alle gevoelige taken doet zoals het installeren en verwijderen van programma's. Je heb bij Linux dan ook een gewone gebruiker die eigenlijk alleen maar dingen kan gebruiken. Als je het systeem dus gewoon gebruikt en je komt iets tegen dat gevaarlijk is kan het eigenlijk niets omdat het geen toegang heeft tot het hele systeem.

Dan zijn er ook zo goed als geen virussen voor Linux want het is gewoon niet interessant om er virussen voor te maken.( dit heeft te maken met de grote van het markt aandeel van Linux op de consumenten markt.) Er zijn wel anti virus programma's voor Linux Zoals "ClamAV". Deze virus scanners zijn vooral gemaakt om te zorgen dat virussen die ongevaarlijk zijn voor Linux maar zich verspreiden via bijvoorbeeld mail niet verder worden verspreid. Een virus scanner is dus niet nodig maar het is wel zo netjes om te controleren of je geen virus stuurt aan je vrienden die Windows gebruiken. ( want die zijn helaas voor hen wat gevoeliger voor virussen)

Een Firewall is wel aan te raden voor het geval als je je op een onveilig netwerk bevind. meestal word hier voor "iptables" gebruikt

Hoe Linpus werkt zou ik niet weten. Misschien is het wel interessant om http://www.canonical.com/projects/ubuntu/unr te bekijken.

Groet
07-07-2009, 12:00 door Anoniem
OP, Ik heb een kleine tijd gewerkt met Linpus Lite op de AAO, en kan zeggen dat het altijd even handig is om zelf software te installeren op dit systeem.

Je kunt via de terminal yum aanspreken, maar het gebruik van yum (waarmee je fedora packages kunt installeren) zal er voor zorgen dat linpus "kapot gaat". Linpus Lite (zoals jij het op dit moment kent) is een door acer compleet getweakte versie, en is niet helemaal bedoeld om al te veel mee te doen buiten de software gebruiken die er standaard op zit (naar mijn mening).
Ik heb zelf een prettige ervaring met Kuki Linux (http://www.kuki.me/)
Ik kan je eigenlijk alleen aanraden op een andere distributie over te stappen als je iets wilt leren over linux en kan je hierbij ("lekker makkelijk" kukilinux aanraden, dit is een speciaal getweakte ubuntu distributie voor de AAO)

Je vraag over linux/windows beveiliging is een beetje een lastige (vooral omdat de meningen hier nogal over verdeeld zijn en het nogal gevoelig ligt bij veel mensen).

Je kunt er in principe vanuitgaan (denk ik) dat je voor "normaal" gebruik niet echt een virusscanner nodig hebt als je een linuxmachine draait.
Linux is niet per sé een veiliger systeem dan windows (de veiligheid van een systeem ligt in de administrator, niet in het OS).
Maar (waarschijnlijk) omdat windows een veel meer gebruikt platform is voor desktop PCs is er veel meer (bijna alleen maar) spyware/virussen/andere crap voor windows in het wild te vinden.

Dit houd in dat je als linuxgebruiker niet snel last zult hebben hiervan. (het is mogelijk, maar veel minder waarschijnlijk).

Het gebruik van een firewall kan natuurlijk altijd (IPtables bijvoorbeeld) maar ik stel voor dat je hier eerst informatie over opzoekt voor je hier mee begint.
08-07-2009, 20:23 door Anoniem
je kan met Linux ook avast antivirus gebruiken,ze hebben een speciale versie voor Linux gemaakt.
Echter deze is wel alleen in 32 bit verkijgbaar.
Een nadeel is wel dat je je moet registreren,waarna je een persoonlijke activatiecode krijgt.
Het programma is geheel gratis.
09-07-2009, 15:00 door Rene V
Een goede en simpele firewall voor Linux is "Firestarter". Ontzettend gemakkelijk te configureren (heeft ook een GUI).
Ik weet niet of deze firewall in de repositories van Fedora based linux distro's voorkomt, ik weet wel dat het vanaf de repositories te downloaden en installeren valt van Debian based distro's (Ubuntu bijv.) of Mandriva based distro's (PCLinuxOs bijv.)
Om te beginnen met Linux zullen Ubuntu (of een van de distro's gebaseerd op Ubuntu, zoals Kubuntu, Xubuntu etc ec) of PCLinuxOs goede distro's zijn omdat deze zeer gebruikersvriendelijk zijn. Mandriva of OpenSuSe zijn ook leuke distro's om mee te beginnen. Deze distro's hebben ook vaak LiveCD's zodat je eerst een beetje kunt oriënteren voordat je daadwerkelijk gaat installeren.
Ik weet niet wat je allemaal met je netbook wilt gaan doen, maar ook een goede optie is PC-BSD, dat gebaseerd is op FreeBSD en die zeg maar wat gebruikersvriendelijker is gemaakt voor mensen die de overstap van windows naar BSD willen maken. Het installeren van software lijkt erg op dat zoals het in Windows ook gaat. Verder is BSD natuurlijk een behoorlijk veilig OS en het ziet er nog eens mooi uit ook.

http://www.pcbsd.org

LOL!! security.nl heeft het zo gemaakt dat je bij het klikken op een link gewoon weer bij security.nl uitkomt. Bravo!! /golfclap
Ik heb dan de bbcode ook maar even gelaten voor wat het is. :)
09-07-2009, 23:15 door Redactie
Beste René, het probleem is inmiddels verholpen :)
10-07-2009, 19:31 door Rene V
Door Redactie: Beste René, het probleem is inmiddels verholpen :)

Ah top! :-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.