image

Overzicht anti-privacy maatregelen Nederlandse overheid

woensdag 22 juli 2009, 15:29 door Redactie, 26 reacties

Paul Vogel vroeg zich deze week op de Nettime-nl mailinglist af in hoeverre Big Brother in Nederland werkelijkheid is. Als antwoord maakte hij een overzicht van de anti-privacy maatregelen die de regering de laatste jaren genomen heeft. "De privacy van burgers staat al enige tijd onder druk. Bedrijven als Facebook en Google weten meer van ons dan ons lief is. En de partij bij uitstek die ons hoort te beschermen blijkt zelf het voortouw te nemen tot de opzet van een controlemaatschappij. Bedrijven kun je vermijden. Bij Google kan je een opt-out doen, maar de overheid is niet te vermijden. Des te meer reden voor de overheid om behoedzaam te opereren, en te luisteren naar het CBP (iets wat de afgelopen 10 jaar niet meer gebeurd lijkt te zijn)."

2001 Invoering van de TAP-verplichting voor internet verkeer. (1,2)
2002 De politie mag preventief fouilleren. (1,2)
2005 Algemene identificatieplicht. (1)
2006 RFID in passpoort (draadloos op afstand uit te lezen). (1,2)
2006 Alle openbare aanbieders van email en internet moeten NAW gegevens van klanten dagelijks doorgeven aan het CIOT. (1)
2006 Camera toezicht zonder 'toezicht' neemt toe. (1,2,3)
2007 AIVD heeft toegang tot alle IND gegevens. (1)
2007 Anoniem reizen in het openbaar vervoer niet meer mogelijk door ov-chipkaart. (1)
2008 Invoering breed toegankelijk elektronisch kind-dossier. (1,2)
2009 Voorlopige afwijzing verplichte slimme energie-meters. (1, 2)
2009 Invoering electronisch patienten dossier. (1,2,3, 4)
2009 Bewaarplicht alle meta-informatie via de 'Europese route' met dank aan Donner, tegen de wil van de 2e kamer. (1,2,3,4)
2009 Locatie informatie GSM moet ook 6 maanden opgeslagen worden. (1)
2009 Biometrische kenmerken in paspoort (protesten VN tegen vingerafdruk in paspoort). (1,2)
2009 Uitbreiding DNA database. (1,2,3)

"Als je een kikker langzaam kookt, zal die blijven zitten tot het te laat is. Hoe lang blijven wij zitten? De gevoelstemperatuur is al gestegen van warm naar heet. Het begint een beetje eng te worden in Nederland", zo merkt Vogel op.

Wantrouwen in overheid
Karin Spaink schreef een column over het wantrouwen van de Nederlandse burger in de overheid. Guusje ter Horst liet in Vrij Nederland weten dat "Een maatschappij functioneert alleen als er een zekere mate van vertrouwen is, en die is in Nederland voor een deel weg." Ze had moeite met het wantrouwen van de bevolking, maar volgens Spaink heeft zij en het kabinet dat helemaal aan zichzelf te danken. "Ik begrijp niet dat ons kabinet de grondwet telkens met voeten treedt en het dan raar vindt dat hun wantrouwen op ons overslaat. Ik snap al helemaal niet dat leden van zo’n kabinet ons nog durven te vragen hen te vertrouwen."

"Wantrouwen is naar, dat ben ik hartgrondig met Guusje eens. En ik begrijp niet waarom de burgers van dit land zo keihard door hun eigen overheid als onbetrouwbaar worden weggezet. Waarom geen land ter wereld zoveel eigen burgers afluistert als Nederland. Waarom de regering de gegevens van al onze telefoongesprekken, mails en chats wil laten vastleggen en bewaren. Waarom wordt vastgelegd waar en wanneer we met bus of trein reizen. Waarom er tegenwoordig geen rechter-commissaris meer aan te pas komt om te beoordelen of het terecht is dat de politie onze gegevens van bank, verzekeraar of klantenkaart wil hebben."

Reacties (26)
22-07-2009, 16:21 door Anoniem
Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.

De goede kant van het 'verbergen' van informatie is een 'leugentje om bestwil'. De slechte kant is liegen of miskennen in rechtszaken en bij misdrijven.

Wat hebben wij als mensen te verbergen: De gewone man minder maar de witteboorder des te meer, hoe hoger de plaats in de maatschappij.

De overheid is daarnaast geen objectieve organisatie: op papier is er maksimale objectiviteit maar in de praktijk is er maksimale subjectiviteit.

Zo zit de natuur in elkaar en dat zal niet snel evolueren.

Bij een 100% eerlijke overheid (die er nooit zal zijn) is geen privacy nodig maar in andere gevallen hangt het af van de ethiek van de (aard van de) mensen die de overheid uitvoeren.

John H.
22-07-2009, 16:40 door spatieman
2009: niet te vergeten EPD..
22-07-2009, 18:35 door Anoniem
"Bij een 100% eerlijke overheid (die er nooit zal zijn) is geen privacy nodig maar in andere gevallen hangt het af van de ethiek van de (aard van de) mensen die de overheid uitvoeren."

Versta je onder de mensen die de overheid uitvoeren de ambtenaren of de politici die al deze beslissingen genomen hebben.
Ambtenaren kunnen voorstellen schrijven en besluiten uitvoeren, maar het zijn uiteindelijk de politici die besloten hebben om stap voor stap de privacy van de burger met voeten te treden.

------------------------------
"There is no greater power in the universe than the need for freedom. Against that power, governments and tyrants and armies cannot stand. The Centauri learned this lesson once. We will teach it to them again. Though it take a thousand years, we will be free."-- G'Kar in The Long Twilight Struggle.
22-07-2009, 18:44 door KwukDuck
Waarom dit blijft toenemen...?
Mensen zijn alleen maar bezig met hun eigen hoofd boven water te houden, zeker in financiële crisis.

Daarnaast, de mensen die zich wel bewust zijn van wat er gaande is weten niet hoe en wat ze kunnen doen en zijn bang voor de gevolgen van hun acties.
22-07-2009, 18:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-07-2009, 18:55 door Anoniem
Door spatieman: 2009: niet te vergeten EPD..
Staat er zelfs 2 keer in, je weet waar EPD voor staat toch?
22-07-2009, 20:24 door Anoniem
Wie doet er dan een redelijk voorstel om z.s.m. van dat zooitje in Den Haag af te komen, incl. de bijbehorende ouwe-jongens-krentenbrood/vestzak-broekzak structuur en huidig kastenstelsel, natuurlijk ?!

Het klinkt misschien vreemd, zeker aangezien ik in mijn jonge jaren net zo anti-monarchie was als ieder ander rechtgeaarde punker, maar je wordt ouder en wijzer en maakt toevallig ook eens contact (buiten de schijnwerpers); om een lang verhaal kort te maken.... al die ministers pakken hun biezen naar het buitenland op het moment dat zij hun zakjes gevuld hebben... er is slechts 1 familie die dat niet zo simpel kan doen en die gegarandeerd, het beste voor hebben met 'Het Vaderland'.
Bea heeft ons ook zelf al eens gewaarschuwd met haar uitspraak; "De leugen regeert", op deze wijze kies ik dus liever voor een betrouwbaar en oprecht koningshuis, i.p.v. .... tsja...

Bea, PLS !?
22-07-2009, 20:40 door Anoniem
Ach ja,we hebben eigenlijk steeds minder privacy.
Wij burgers denken dat we alles van de overheid moeten pikken.
Eigenlijk niet althans ik.
Ik heb ook niks te verbergen,maar vind de maatregelen wel dat er te diep geworteld gaat worden in de privacy.
Wij als burgers hebben er veel te weinig zicht op wat er met onze gegevens gebeurd.
Dat moet niet kunnen.
Wat de overheid betreft, moeten ze zich beter met de economische crisis bezig gaan houden i.p.v de democratie aan te tasten met al die onzin van bewaarplichten e.t.c.
Dat is veel nuttiger dan,miljarden uit te geven voor al dat idiote gedoe.
Maar goed er zal in de toekomst door softwarebedrijven op worden geanticipeerd met software de bewaarplicht tegen te gaan,zodat al die onzin omzeild kan gaan worden.
Gelukkig zijn er genoeg slimme programeurs op deze wereld die wat er aan kunnen doen.
22-07-2009, 22:40 door Anoniem
Deze link ( Lange tekst waarschuwing !!) sluit wel mooi aan op dit onderwerp.
22-07-2009, 22:41 door Anoniem
http://www.anarchiel.com/display/nederland_is_klaar_voor_de_onderhuidse_chip

Moet ik wel de link erbij zetten natuurlijk
23-07-2009, 01:00 door Anoniem
Het burgerservicenummer is er ook nog zo een, vroeger voor je belasting en sociale zaken, tegenwordig vraagt ziggo er zelfs om als je een dienst afneemt... Door dit algemeen te laten gebruiken door overheid/financiele instellingen e.d. wordt het zoeken in grote hoeveelheiden data erg makkelijk
23-07-2009, 08:03 door _Peterr
Meer lijstjes en alternatieve nieuwsberichten.
http://www.schade-rapport.nl/
http://www.volksopstand.net/
http://www.zaplog.nl/
http://www.ditkannietwaarzijn.info/
http://www.platformburgerrechten.nl/
http://www.vrijbit.nl/
23-07-2009, 08:05 door Anoniem
ik zie hier 15 mooie punten voor een verkiezings programma.
Wie aan al deze punten iets positiefs(privacy bevorderend) wil doen heeft mijn stem
23-07-2009, 08:25 door Anoniem
Als we WWII niet gewonnen hadden zou Nederland er ook zo uit zien. 1 verschil met nu we lullen geen duits.
23-07-2009, 09:03 door Anoniem
2003: landelijke invoering kliklijn
2003?: rotterdamse huisdoorzoekingen met vernietigende evaluatie (lees vooral het introductiemailtje bovenaanin de pdf even; http://www.ombudsman.rotterdam.nl/publicaties/Eindrapport%20Baas%20in%20eigen%20Huis.pdf )
2009: de Haagse Pand Brigade, drijfjacht naar criminelen

rekeningrijden lijkt ook een niet onder te houden ballonnetje.


(het zou leuk zijn als de lijst in het originele bericht blijft worden bijgehouden. De relevantie ervan is niet beperkt tot een dag, maar tot het terug is gedraaid.
23-07-2009, 09:08 door Anoniem
..en betekent een brein dat wint tegen piratebay geen noodzaak tot landelijk internet filter om zoiets te kunnen realiseren?
23-07-2009, 09:09 door Anoniem
Aanvullend nog een paar:

- Amsterdam rijdt met kenteken scanners rond om te controleren of je betaald hebt voor parkeren, deze gegevens worden opgeslagen in een centrale database.
- De belasting dienst mag beslag leggen op je vermogen zonder tussenkomst van een rechter.
- Overheidsinstanties mogen dataminen in alle private databases (bonuskaart, airmiles, verzekeringen, etc, etc, etc, etc). Hier is ook een wet voor, echter heb ik hem nog niet gevonden. Deze wordt ook gememoreerd in de brief aan de VN door het NJCM: http://www.njcm.nl/site/press_releases/show/25
- De bibliotheken houden bij wat je leent en die database is beschikbaar voor opsporingsinstanties.
- 2009-2014 Ontwikkeling van GPS gebaseerd systeem voor rekeningrijden - consequentie is het permanent weten waar je voertuig zich bevind op de wereld. Tweede consequentie is dat het CJIB direct bonnetjes kan uitschrijven voor elk moment dat je te snel rijdt.
- Verplichte huiszoekingen zonder huiszoekingsbevel. Voorbeeld op Vrijbit in Den Haag door de Haagse Pand Brigade (alleen al deze naam heeft iets verkeerds).
- In de loop van 2009/2010 een verdere aanscherping van de Wet Identificatieplicht met nog meer verplichtingen voor de burger en machtsmiddelen voor de overheid.
- Dataretentie, binnenkort zijn alle providers (internet/telefonie) in NL verplicht om al je internet, telefonie verkeersstromen vast te leggen en over te dragen aan de overheid. En dat voor 1 jaar telecom en internet gegevens.
- Doorzenden van allerlei privacy gevoelige informatie naar andere landen (vooral USA): passasiersgegevens, bank transacties.
- In de psychiatrische zorg is er al een verplicht EPD. In dit EPD moeten (nadruk op moeten) zorgverleners hun handelingen en consultverslagen rapporteren. Doen zij dit niet, dan ontvangen zij geen uitbetaling voor de verrichte zorghandelingen.
- Wet rondom registratie van delinquenten. Actieve registratie en database vorming van zeer veel persoonlijke kenmerken. Deze registratie vind al plaats voor veroordeling, dus op het moment dat je verdachte bent en nog niet schuldig bevonden door een rechter. vb. Deze registratie kan al plaats vinden wanneer je wordt aangehouden omdat je je niet kan of wilt legitimeren.
- Her registratie bij de banken enkele jaren geleden. Hier was ook een wettelijke grondslag voor.

En nog veel, veel meer. Overigens houdt het CIOT ook alle telecom gegevens bij, van ieder nummer (mobiel, vast of Voip) moeten de NAW gegevens bekend zijn.
23-07-2009, 09:54 door Anoniem
De vele ip-netwerk camera's boven de snelweg geven ook een aardig plaatje.
De camera's geven een dusdanig scherp beeld dat ze je neusharen kunnen tellen.

Vergeten we ook niet de trajectcontroles en de vele ANPR-camera's bij gemeente grenzen of in de stad ...

De kilometerbeprijzing is in opbouw, winstgevende tenders.(Siemens, Nokia, Sagem e.v.a.)

Een verdubbeling in kosten staat je als burger te wachten net als bij de OV-volgchip.

Als we dit nu niet een HALT toeroepen dan zijn onze kinderen voor eeuwig verloren.

Aan vrijheid hangt straks als we niet opletten een behoorlijk prijskaartje, niet alleen financieel maar ook op het privacy vlak !


Er is al rij-analyse software, handig voor de overheden die meekijken en automatisch gaan innen.

(Bijv:Om de twee uur rusten als je op de weg zit, zoniet ... automatisch een boete.)

Ook is Nederland een Pilot land, daarna zal de rest van Europa spoedig volgen.


Rust zacht maar ontwaak op tijd
23-07-2009, 10:30 door Anoniem

Rust zacht maar ontwaak op tijd
Dat hebben we dus niet gedaan, maar wie weet valt de schade nog gedeeltelijk terug te draaien.
(al zijn de belangen van economische autoriteiten daar met bijna absolute waarschijnlijkheid veel groot voor.)
23-07-2009, 23:20 door Anoniem
tsja.. waarom.. lees het volgende maar eens:

http://www.openbaring.org/lucid.html
24-07-2009, 01:16 door Anoniem
Ik kocht vorige week een bril bij Eye Wish Groeneveld en volgens hen betaalde m'n verzekering mee. Of ik even m'n polisnummer en Burgerservicenummer wilde geven. Ik: BSN? waar is dat voor? EWG: dan kan de verzekeraar checken of u het echt bent en wij de korting terecht geven... Ik had noch polisnummer noch BSN bij me. Zegt de verkoper ''oh geen probleem, momentje'''. Hij pakt de telefoon, belt het hoofdkantoor ''ja hoi met X, ik heb hier een meneer A, die woont aan de B te C, ja ik wacht even''. Binnen een minuut had hij m'n polisnummer en m'n Burgerservicenummer. Ik maak me geen enkele illusie meer...
24-07-2009, 21:52 door Anoniem
EEN MUST READ !


Hieronder volgt een samenvatting van Texe Marss boek: 'PROJECT L.U.C.I.D-The Beast 666 Universal Human Control System' verschenen in 1996. Voor de geciteerde bijbelteksten is gebruik gemaakt van de NBG- vertaling uit 1951. De oorspronkelijke Engelse teksten zijn uit de King James Version uit 1611 (KJV1611). (Vertaalde) tekst en afbeeldingen met toestemming overgenomen van "Power of Prophecy"

Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie -- een totalitaire politiestaat -- is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen.


LEES SNEL VERDER VOORDAT BIG BROTHER HET OFFLINE HAALT:http://www.openbaring.org/lucid.html
25-07-2009, 22:39 door Anoniem
Niet te vergeten: Iedereen moest zich in 2001 (?) identificeren bij de bank, ook al was je al jaren klant. Heb het zelf niet gedaan en in 2008 is toen mijn bankrekening geblokkeerd! en werd pas vrijgegeven nadat ik mijn identificatie heb laten zien en kopieren!
27-07-2009, 00:14 door Anoniem
Met betrekking tot de gezondheidszorg komt het er op neer dat het recht op geheimhouding van patienten en de plicht tot geheimhouding door zorgverleners in feite niet meer bestaat. Zowel de staat en al dan niet zelfstandige bestuursorganen zoals: VWS, NZa als CVZ, CAK, CIK en de verzekeraars krijgen uitgebreide informatie over diagnose en behandeling. Zogenaamd anoniem is uitgebreide informatie die gestuurd moet worden naar een centrale database van de staat, zogenaamd beheerd door een TTP, maar in feite een door VWS gecontracteerd ICT bedrijf. Het burgerservicenummer dat aan iedere patient gekoppeld is en dat iedere zorgverlener moet koppelen aan het medisch dossier wat via het Landelijk Schakelpunt bekeken kan worden door een ieder die inlogt. Niemand kan verhinderen dat zijn gegevens aangesloten worden op het Landelijk Schakelpunt, alleen kun je dan later de pasgeregistreerde aan het kruis nagelen. Na weer veel formulieren ingevuld te hebben. Meekijken door al die automatiseerders en vele anderen kun je niet.

Zorgverleners worden op straffe van boetes, gevangenisstraf of broodroof gedwongen diagnoses en behandelgegevens aan verzekeraars te verstrekken en die informatie ook te verstrekken aan DIS-DBC-onderhoud. Ze zijn ook verplicht de Nederlandse zorgautoriteit alles wat die willen te verstrekken, ook medische dossiers.
J,S. van der Zee
28-07-2009, 19:13 door Anoniem
slimme op afstand meetbare meters
(maar als de lijst niet wordt geupdate is het een loos bericht dat de schijn wekt dat het probleem minder groot is dan het werkelijk is, dus bij deze nogmaals het verzoek de lijst te updaten.)
16-11-2009, 08:43 door Anoniem
Welkom in de kudde van eu-burgers.

Ik wil rustig het volgende stellen: we worden gebrandmerkt als een kudde vee. Dit heet de westerse samenleving die vrijheid en tollerantie heet, echter wel binnen een vastgesteld en afgemeten kader. Neem alle punten door de jaren heen eens samen. Dan kan men al snel een correlatie vinden tussen de onderlinge veranderingen. Zoals daar zijn Biometrisch paspoort, IP-Cams, ov-chipkaart, EPD en kilometerheffing. En zo komt er vast nog veel meer. Dit om u beter van dienst te zijn? Is dat echter zo de kwaliteit in zowel onderwijs en zorg is de afgelopen 15 jaar gedaald tot een triest niveau. Geinvesteerd is er dan ook in de verkeerde dingen en paranoia werd geboren.

Harde cijfers liegen er helaas niet om kijk maar eens naar de tapcijfers op telefonie en dataverkeer. Dan komen we al snel tot de conclusie meten is weten. Maar wie meet nu de overheid? Weinig tot niemand. Hier en daar een hacker en journalist die zijn best doet om de waarheid te achterhalen. Waar we eigenlijk allemaal recht op zouden hebben. Maar betaal uw rekening stel u vraag. Waar, dat kan niemand u vertellen. Dit is de huidige samenleving waarin ik onderhand ook wel denk hoe ver kunnen en moeten we nog willen gaan. Bescherming voor elke burger is een toegevoegde waarde. Maar we kunnen ook doorslaan in een manier van informatie verzameling waar de privacy wel in het gedrang komt.

En dit mag wel eens duidelijk ter discussie worden gesteld. Want deze maatschappij heeft wel recht op haar antwoorden en laat niet alles de doofpot ingaan. Laat echter wel 1 ding duidelijk zijn deze pot is een bodemloze. Er zit immidels meer in dan elk gemiddeld mens weet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.