image

Iraanse firewall draait op volle toeren

maandag 3 augustus 2009, 13:06 door Redactie, 4 reacties

Sinds het uitbreken van de protesten in Iran zijn er veertig dagen verstreken en heeft het regime de firewall inmiddels op volle toeren draaien. Voor de verkiezingen van 12 juni deed Iran gemiddeld 5 Gbps aan dataverkeer. Op 13 juni sloten de Iraanse machthebbers de toegang voor de bevolking tot het internet af, om het vervolgens mondjesmaat toe te laten. Inmiddels had men een filter ingeschakeld en werd het verkeer naar alle waarschijnlijkheid gemonitord, aldus Craig Labovitz van Arbor Networks. Een aantal weken was de afname van het dataverkeer met 30% of meer zichtbaar, maar sinds vorige week zit men weer op het niveau van 5 Gbps.

"Veranderingen in het verkeer van de afgelopen dagen suggereren het gebruik van een strengere filtering, nu de overheid zijn fysieke en virtuele controle over de burgers consolideert, in voorbereiding op de komende rechtszaken en het einde van de traditionele 40 dagen van rouw wegens het overlijden van Neda." De jonge Iraanse werd bij de protesten doodgeschoten en werd het beeld van de verzetsbeweging.

Twitter
"Veel van ons in de netwerkindustrie denken dat het internet de wereld ten goede kan veranderen. En meestal hebben we gelijk, maar in dit geval had het internet in Iran nooit een hoge penetratiegraad", gaat Labovitz verder. Slechts een aantal huishoudens heeft een inbelverbinding, daarnaast gebruiken de meeste Iraniërs geen Twitter. "Het kan nog jaren duren voordat democratische hervormingen en de Iraanse overheid ongecensureerde internettoegang toestaan. Maar zoals we in de IT zeggen, informatie wil vrij zijn, en ik denk ook de mensen van Iran."

Reacties (4)
03-08-2009, 13:20 door Anoniem
"...daarnaast gebruiken de meeste Iraniërs geen Twitter."

Ik zal wel oldskool zijn (aangezien ik niks doe met Twitter), maar wat is het verband precies?
03-08-2009, 13:58 door SirDice
Door Anoniem: "...daarnaast gebruiken de meeste Iraniërs geen Twitter."

Ik zal wel oldskool zijn (aangezien ik niks doe met Twitter), maar wat is het verband precies?
Veel van de (onafhankelijke) berichtgeving over wat er in Iran gebeurde werd via Twitter gedaan.
03-08-2009, 15:16 door Anoniem
Door SirDice:
Veel van de (onafhankelijke) berichtgeving over wat er in Iran gebeurde werd via Twitter gedaan.

Het is maar de vraag hoe onafhankelijk deze berichtgeving is. Ten eerste is het de vraag of het echt Iraniërs in Iran zijn die berichten plaatsen op Twitter, ten tweede is de correctheid van de berichten natuurlijk nauwelijks te verifiëren. Maar goed, beter dat dan niets, maar laten we de berichten op Twitter nou vooral niet als onafhankelijke berichtgeving gaan labelen.
03-08-2009, 16:05 door spatieman
stel je voor dat het volk ooit de waarheid ondekken doet..
dat islam echt vrede is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.