image

Politie wil cameratoezicht op snelweg uitbreiden

zondag 9 augustus 2009, 09:27 door Redactie, 14 reacties

Als het aan de regiopolitie IJsselland ligt, worden volgend jaar ook de kentekens van alle voertuigen op snelwegen bij Groningen, Nijkerk en Deventer geregistreerd. Op dit moment scant de politie al alle nummerborden op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle. Een omstreden systeem, aangezien een juridisch kader ontbreekt. Eind 2007 werd de permanente monitoring van de A28 aangekondigd. Een jaar later liet de politie weten dat het ook cameratoezicht op de snelwegen in Groningen en Drenthe wilde invoeren, om zo "mobiel banditisme" aan te pakken. De kentekens die de politie via de A28 verzamelt worden zeven dagen bewaard en vergeleken met bekende kentekens van auto’s van verdachten.

Begin januari van dit jaar oordeelde het College Beschermings Persoonsgegevens (CBP) dat politie gescande kentekens niet zomaar mag bewaren. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Ijsselland laat tegenover de Volkskrant weten dat een bewaartermijn nodig is om bepaalde gegevens na een gepleegd misdrijf na te kunnen natrekken. Ook zou de bewaartermijn van zeven dagen niet in strijd met de richtlijn van het CBP zijn. "Niemand kan bij de gegevens komen, omdat het volledig is geautomatiseerd. Als we auto’s zoeken in een bepaalde tijdspanne, gebeurt dat met toestemming van justitie. We zijn zorgvuldig; het systeem is in balans."

Big brother
Halverwege juli kwam het CBP met de definitieve richtlijn voor het gebruik van Automatische nummerplaatherkenning, waarin het benadrukt dat het systeem alleen voor het al opsporen van verdachte voertuigen gebruikt mag worden. Verder stelt het: "De overheid is, vaak met de beste bedoelingen, geneigd om steeds meer gegevens over burgers te verzamelen, te gebruiken en uit te wisselen. Het risico bestaat dat deze gegevensstromen leiden tot disproportionele monitoring van burgers, zeker omdat de informatie- en communicatietechnologie (ICT) steeds verdergaande mogelijkheden biedt om gegevens te analyseren, te combineren en te verrijken. Dit kan leiden tot oordelen over burgers die niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming zijn met de werkelijkheid."

Reacties (14)
09-08-2009, 10:37 door spatieman
zoals ik de vorige keer ook al schreef.
in drente wordt een overval gepleegt.
jij moet toevallig voor het werk in drente zijn.
gezien het een kenteken is die normaal niet in drente rond rijd, ben je dus met voorbedachterade al de lul.
09-08-2009, 11:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-08-2009, 11:34 door Van Hoorne
En dan maar roepen: ze mogen alles van mij weten want ik heb niks te verbergen. Het begint nou toch wel echt eng te worden. De politie maakt zelf wel uit welke wetten ze gebruiken. De wet op de privacy? Daar hebben de dienders geen boodschap aan. Oud vrouwtje in elkaar geramd? Hebben we effe geen boodschap aan, dus kom hier geen aangifte doen, we hebben het te druk met kentekens controleren.
09-08-2009, 16:19 door KwukDuck
Guilty until proven innocent!

Of was het andersom? onee, dat was 10 jaar geleden...
09-08-2009, 18:01 door mathijsk
Tja ik houd absoluut niet van dit soort zaken.
Ik vind de kentekenscanners voor de reistijdmetingen al een inbreuk op mijn privacy, aangezien dat systeem ook misbruikt kan worden. Dat ze het over die scanners daar publiekelijk toegeven staat daar los van, wie zegt dat de data van al die andere systemen die hetzelfde doen niet voor hetzelfde gebruikt wordt en het daar enkel een juridische testcase is?
09-08-2009, 21:16 door Ina Ninck
Gewoon een plastic zak van de Karwei ofzo over je kentekenplaat klemmen.
Wie bewijst dat die er niet onderweg is opgewaaid? Het sterft van het zwerfvuil
langs de weg.
09-08-2009, 21:58 door Anoniem
Door spatieman: zoals ik de vorige keer ook al schreef.
in drente wordt een overval gepleegt.
jij moet toevallig voor het werk in drente zijn.
gezien het een kenteken is die normaal niet in drente rond rijd, ben je dus met voorbedachterade al de lul.

artikel 27 Sv.
degene te wiens aanzien uit feiten of omstandigheden een redelijk vermoeden van schuld aan eenig strafbaar feit voortvloeit.

Redelijk is hier het kernwoord....
Er rijden dagelijks honderden mensen "toevallig" in drenthe. Die zijn echt niet gelijk allemaal verdacht.
10-08-2009, 06:37 door Anoniem
"Als het aan de regiopolitie IJsselland ligt, worden volgend jaar ook de kentekens van alle voertuigen op snelwegen bij Groningen, Nijkerk en Deventer geregistreerd. Op dit moment scant de politie al alle nummerborden op de autowegen A28 en A50 bij Zwolle."

Heeft de politie al eens overwogen hoe het nou zit met de proportionaliteit en subsidiariteit van dit soort opsporingsmiddelen ?

"Er rijden dagelijks honderden mensen "toevallig" in drenthe. Die zijn echt niet gelijk allemaal verdacht. "

Fout, je bent tegenwoordig als burger per defnitie (potentieel) verdacht. Zie de bewaarplicht, de identificatieplicht, en de overige stroom van nieuwe bevoegdheden welke bedoeld zijn om onder meer (nog) niet verdachte burgers te onderzoeken. De politici en de politieorganisatie hebben helemaal geen boodschap aan het argument dat iemand niet verdacht is.
10-08-2009, 08:49 door HooGLaNDeR
Er is sowieso een heel groot verschil tussen verdacht en verdachtE.
Je kunt wellicht verdacht zijn, als je door Drenthe heen rijdt, maar dat maakt je nog geen verdachte...
10-08-2009, 09:08 door Anoniem
"Gewoon een plastic zak van de Karwei ofzo over je kentekenplaat klemmen. Wie bewijst dat die er niet onderweg is opgewaaid? Het sterft van het zwerfvuil langs de weg."

Indien je de politie tegenkomt, dan ben je strafbaar. Het is in juridische zin jouw verantwoording dat je kentekenplaat duidelijk zichtbaar is.

"Je kunt wellicht verdacht zijn, als je door Drenthe heen rijdt, maar dat maakt je nog geen verdachte..."

Je kunt potentieel verdacht zijn, als je door Drenthe heen rijdt, en dat maakt je tot potentiele verdachte. Verder bestaat het verschil wat jij aangeeft totaal niet. Indien jij verdacht wordt, dan maakt jou dat tot verdachte, want dan ben je onderwerp van verdenking.
10-08-2009, 10:07 door Anoniem
"Er rijden dagelijks honderden mensen "toevallig" in drenthe. Die zijn echt niet gelijk allemaal verdacht. "

Tegelijkertijd kom je door de registratie wel in beeld als potentiele verdachte, en het is de vraag of je dat erg wenselijk vind, want dan sta je toch plotseling op een lijst met mensen die potentieel verdacht worden van een misdrijf waar je helemaal niets mee te maken hebt. En soms worden er verkeerde conclusies getrokken, waardoor niet de dader, maar een onschuldig persoon vast komt te zitten (juridische dwalingen).
10-08-2009, 19:19 door Anoniem
Indien je de politie tegenkomt, dan ben je strafbaar. Het is in juridische zin jouw verantwoording dat je kentekenplaat duidelijk zichtbaar is.
///

Dus als iemand anders een lijk in mijn kofferbak legt, ben ik verantwoordelijk, maar daarvoor hoef ik toch geen verantwoording af te leggen?
11-08-2009, 11:01 door Anoniem
"Niemand kan bij de gegevens komen, omdat het volledig is geautomatiseerd."
En dat zou dan meteen betekenen dat het veilig is?
Gelukkig zijn er tienduizenden voorbeelden uit het heden en verleden die het tegendeel bewijzen.
Zoals onkraakbare OV chips en vele vele anderen.
En binnen een paar jaar wordt dit systeem gekoppeld aan het EPD omdat de verzekeraar wil weten of de zieke werknemer niet stiekum uit zijn bed is geslopen en lekker in de buurt van de veluwe rondrijd :-)
En dat alles kopelen ze weer aan de DNA databank om te zien of ze je DNA daar dan ook op kunnen pikken. :-)

En langzaam maar zeker links men mer en meer aan elkaar zodat we straks een mooi luilekkerland hebben gebouwd waaruit de cyberdieven al die gegevens kunnen jatten.
Los van elkaar lijken deze systemen niet zoveel inbreuk te maken, maar we weten beter......
11-08-2009, 11:10 door Anoniem
"Dus als iemand anders een lijk in mijn kofferbak legt, ben ik verantwoordelijk, maar daarvoor hoef ik toch geen verantwoording af te leggen?"

Rare vraag. Wettelijk gezien ben jij verplicht om, wanneer je je met je auto op de openbare weg begeeft, er zorg voor te dragen dat je kentekenplaten goed zichtbaar zijn. Wat dat met een lijk in je kofferbak te maken heeft ontgaat mij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.