image

Honderden fouten bij aftappen e-mail en telefoongesprekken

maandag 10 augustus 2009, 13:01 door Redactie, 19 reacties

De Britse overheid heeft vorig jaar meer dan 500.000 verzoeken ingediend om e-mail- en telefoongegevens van burgers te bemachtigen, maar ging daarbij honderden keren in de fout, waardoor de verkeerde telefoonnummers en e-mailadressen in de gaten werden gehouden. Oorspronkelijk was de wet bedoeld voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad en terrorisme, maar het wordt inmiddels ook voor triviale zaken als afval en hondenpoep gebruikt. Pas vorige maand werd bekend dat overheidsinstanties verborgen "tracking apparaten" gebruiken om burgers mee te bespioneren.

In Groot-Brittannië wordt er elke 60 seconden een verzoek ingediend om iemand te bespioneren, ofwel 1400 keer per dag, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Wie het aantal verzoeken over de bevolking verdeelt, komt tot de schrikbarende conclusie dat de overheid 1 op de 78 volwassenen monitort. De meeste verzoeken voor het achterhalen van wie, wanneer welke websites bezoekt of wie wanneer met iemand belt, zijn afkomstig van politie en inlichtingendiensten. Toch waren er ook 123 lokale "besturen" die bij elkaar 1553 verzoeken voor het verkrijgen van verkeersgegevens hadden ingediend.

Collectieve veiligheid
De "Interception of Communications Commissioner" stelde dat er zo'n 600 fouten bij het indienen van de verzoeken was gemaakt, waaronder door inlichtingendiensten MI5 en MI6. "We zijn in een surveillance staat geslaapwandeld, zonder adequate bescherming", zegt Chris Huhne van de Liberaal-Democraten. Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het van "vitaal belang" is om de juiste balans tussen individuele privacy en collectieve veiligheid vinden.

Reacties (19)
10-08-2009, 13:58 door Anoniem
Hoe erger ze er nu misbruik van maken, hoe minder erg het bij de volgende uitbreiding lijkt.
10-08-2009, 14:03 door spatieman
alsof die 14 cameras per inwoner al niet voldoende zijn.
het is volgens mij in de UK een echt STASI NAZI SS GESTAPO regime aan het worden.

ergste is, dat komt ook hier in de deutste EU ook nog eens.
10-08-2009, 14:07 door Anoniem
damnit, en ik ben al niet zo fotogeniek :(
10-08-2009, 14:15 door Anoniem
"... maar het wordt inmiddels ook voor triviale zaken als afval en hondenpoep gebruikt."

Ik vraag mij af hoe men dit voor zaken als afval en hondenpoep gebruikt. Immers zullen de meeste mensen geen informatie online zoeken omtrent de vraag of ze hun afval op het verkeerde moment buiten kunnen zetten, en evenmin omtrent de vraag of ze hun hond buiten kunnen laten poepen. Het zijn ook geen onderwerpen om nou eens leuk telefoongesprekken over te voeren.
10-08-2009, 14:15 door Anoniem
We zijn in een surveillance staat geslaapwandeld, zonder adequate bescherming
Op het moment dat de overheid 500.000 verzoeken indient, dan heb ik niet echt de indruk dat er iemand slaapt, eerder dat die personen te nieuwsgierig zijn naar het doen en laten van een ander (waarschijnlijk hun buren).

Nu is het wachten op een tegenbeweging, waarbij de staat niets meer van de burger mag weten en registreren, behalve wat de burger aan hem kwijt wil.
Hoe noemden we dat vroeger ook al weer. Oh ja, PRIVACY.

(Zie ook een aantal boeken van Robert Heinlein die verwijzen naar de Tweede Revolutie, en het daarna gesloten Convenant [waarin privacy het belangrijkste deel van vormde] )
10-08-2009, 14:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-08-2009, 14:29 door colani
Zorgwekkende toestanden als een opsporingsmethode gebruikt wordt voor om het dagelijkse doen en laten van burgers te monitoren, hier is het nog net niet zover.
Misschien kunnen we er nog wat aan doen?
Iemand tips?
10-08-2009, 14:51 door Anoniem
"There was of course no knowing whether you were being watched at any give moment. How often, or on what system, the Though Police plugged in on any individual wire was guesswork. It was even conceivable that they watched everybody all the time. But at any they could plug in your wire whenever they wanted to. You had to live - did live, from habit that became instinct - in the assumption that every sound you made was overheard, and, except in darkness, every movement scrutinized."
10-08-2009, 15:35 door Anoniem
Uit Groot-Brittannie hoor/lees je nog regelmatig nieuws dat de overheid te ver gaat.

Over de Nederlandse overheid lees je dat VEEL minder vaak en dan zijn het vaak geïsoleerde gevallen, waarin iets niet goed is gegaan in voorbereiding op een aanklacht plus dan het tap-verhaal tussen de AIVD en journalisten.

Maar dan nog, moeten wij ons niet afvragen of het verschil wel écht ZO groot is met de Britse overheid?
Zijn wij wel wakker genoeg, of zijn wij zelf inmiddels in een surveillance staat geslaapwandeld?
10-08-2009, 15:43 door Anoniem
ipv hier te posten.
Zet eens iets op been om de mensen ervan bewust te maken en stel acties op als samenkomsten op plekken waar het toe doet?
10-08-2009, 16:52 door Anoniem
Door Peter V: Kijk, daar hebben we het oneigenlijk gebruik van de namen SS, NAZI en GESTAPO weer.

Wou jij het risico nemen en maar afwachten, misschien nog een weddenschapje sluiten hoeveel TIENTALLEN miljoenen er nu weer over de klink gejaagd gaan worden, Peter ?!

From Hitler to Pinochet and beyond, history shows there are certain steps that any would-be dictator must take to destroy constitutional freedoms. And George Bush and his administration seem to be taking them all.
* Naomi Wolf, April 24 2007 (http://www.guardian.co.uk/world/2007/apr/24/usa.comment)

Door Anoniem: ipv hier te posten.
Zet eens iets op been om de mensen ervan bewust te maken en stel acties op als samenkomsten op plekken waar het toe doet?

Hé ja, als Heineken en Marco Borstrok gratis meedoen, maak je misschien wel een kans dat er wat mensen komen opdagen ...
Het gemiddelde bewustzijn van een slachtvarken ligt m.i. nog hoger dan mijn medemens... die hebben namelijk 'the X-Factor' ... (zucht, snif...)
10-08-2009, 16:54 door Anoniem
Door spatieman: alsof die 14 cameras per inwoner al niet voldoende zijn.
het is volgens mij in de UK een echt STASI NAZI SS GESTAPO regime aan het worden.

ergste is, dat komt ook hier in de deutste EU ook nog eens.

Volgens mij was er laats nog een bericht van Nederland met rond de 6000 taps per dag, dat is 4x zo veel, maak je maar niet zo'n zorgen over onze buren aan de andere kant van het water...
10-08-2009, 17:01 door Anoniem
Het zijn gewoon stasi praktijken,die ze in de Eu willen gaan doen,zo moet de regering zien dat ze gelijk fout zijn en de bewaarplichtwet van tafel schoppen,het kan nu nog.
Wat er in Engeland nu al gebeurd dat kan gewoon zo niet,en dat gevaar bestaat dus in de rest van de Eu ook,als ze daadwerkelijk een bewaarplicht in gaan stellen,het is gewoon een gevaar voor de burger,de meerderheid van de burgers zijn eerlijke mensen dus de goedwillende zijn altijd de dupe van de verkeerde.
10-08-2009, 20:01 door Anoniem
alsof dit niet in nederland gebeurd....
11-08-2009, 08:59 door Van Hoorne
Door spatieman: alsof die 14 cameras per inwoner al niet voldoende zijn.
het is volgens mij in de UK een echt STASI NAZI SS GESTAPO regime aan het worden.

ergste is, dat komt ook hier in de deutste EU ook nog eens.
Wat is dat? De deutste EU? Je kan al geen twee woorden zonder fouten schrijven, maar nou ben je echt onbegrijpelijk geworden.
11-08-2009, 09:14 door Anoniem
Heb altijd gedacht dat in een democratie het volk de overheid in de gaten moest houden, helaas is het ondertussen andersom.
11-08-2009, 09:20 door carolined
Het gaat natuurlijk om de macht...
Wil je die behouden, dan moet je weten wat er gaande is nietwaar. :-)
12-08-2009, 15:48 door Anoniem
Wacht maar tot ze erachter komen dat al die techniek ook tegen ze gebruikt kan worden. Grin...
02-09-2009, 13:23 door Anoniem
@ PeterV :

"Kijk, daar hebben we het oneigenlijk gebruik van de namen SS, NAZI en GESTAPO weer."

Waarom mag je de surveillance maatregelen welke de afgelopen jaren zijn getroffen in onder meer ons land, en waarmee de overheid meer en meer informatie verzamelt over (niet-verdachte) burgers niet vergelijken met de praktijken van diensten als de Stasi ? Immers is die vergelijking best te rechtvaardigen - al is het wel de vraag wat de overheid doet met de vergaarde informatie over burgers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.