Cybercriminelen die drive-by exploits op websites plaatsen om bezoekers met malware te infecteren, gebruiken zelf massaal Firefox en Opera om te voorkomen dat ze besmet raken. 46% van de exploitkit-beheerders die beveiligingsbedrijf Purewire onderzocht, gebruikt Mozilla's browser. Opera, dat bij eindgebruikers allesbehalve populair is, is met 26% zeer geliefd bij cybercriminelen. "Ik denk dat dit komt omdat ze bekend zijn met het dreigingslandschap", zegt Paul Royal. "Daardoor zijn ze voorzichtig met het gebruik van mainstream browsers. Ze weten dat de browser niet door andere hackers wordt aangevallen."
Royal onderzocht 15 websites en 51 exploitkit-beheerders die de LuckySploit en UniquePack exploitkits gebruiken om bezoekers via allerlei exploits te besmetten. De programma's maken misbruik van onder andere lekken in Adobe Flash en Reader, Internet Explorer en Apple's QuickTime. De exploitkits controleren het "referrer field" van elke bezoeker om te zien welke exploit het best werkt. Door JavaScript aan het referrer field toe te voegen, wist Royal te achterhalen welke browser, IP-adressen en besturingssysteem de exploitkit-beheerders gebruiken. Zodra de beheerders de logs bekeken, bezocht hun browser stiekem een website van Royal.
Justitie
Verder ontdekte de onderzoeker dat de meeste exploitkit-beheerders in een ander land leven dan waar ze hun website hosten. Van de 15 websites waren er twee in hetzelfde land gehost, wat in beide gevallen Letland was. Aanvallers proberen tenminste "één land" afstand te houden. De Verenigde Staten en Rusland waren de twee meest voorkomende landen. Nederland, China en Letland komen op de tweede plek, met twee websites elk. Royal wil de informatie mogelijk ook gebruiken om de aanvallers zelf aan te pakken. "Als we hun IP-adres weten, kunnen we dat aan justitie overhandigen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Hij zegt echt een hele hoop, maar er zijn een tweetal punten die ik er uit wil halen: 1. Je telefoon staat pas echt uit als de ...
Als werkgever in een gebied waar met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt, zie ik mezelf verplicht om 2factor authenticatie ...
Nederland is vandaag een nieuwe internetprovider rijker die zegt zich te zullen inzetten voor privacy, veiligheid en vrijheid. ...
CTF/Challenge Developer
Wil jij ook werken bij het leukste securitybedrijf van Nederland en je coding skills in te zetten voor het ontwikkelen van de nieuwste security challenges voor onze klanten en evenementen zoals bijvoorbeeld #CTC2019 en #ECSC2019?
Wanneer het over cyberaanvallen gaat worden vaak termen als geavanceerd of geraffineerd gebruikt, maar in de praktijk blijkt ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.