image

Israëlische meesterhacker bekent miljoenenfraude

woensdag 26 augustus 2009, 09:24 door Redactie, 4 reacties

De Israëlische meesterhacker Ehud Tenenbaum, die met behulp van de Nederlandse autoriteiten gepakt werd, heeft bekend schuldig te zijn aan bankpasfraude. Volgens de Amerikaanse aanklager wist Tenenbaum, beter bekend als "The Analyzer", twee banken, een creditcardmaatschappij en betalingsverwerker te hacken. Daarbij zouden de banken 10 miljoen dollar hebben verloren. De Israëliër was vorig jaar al gearresteerd wegens de diefstal van 1,5 miljoen dollar van Canadese banken.

De zaak kwam aan het rollen toen de Secret Service een "internationale samenzwering" tegen Amerikaanse financiële instellingen onderzocht. Zo bleken de aanvallers via SQL-injectie de debit- en creditcardnummers van twee instellingen hebben gestolen en gebruikt voor het opnemen van 1 miljoen dollar. Twee maanden later werd er weer via SQL-injectie bij een bank en betalingsverwerker ingebroken. Dit keer bedroeg de schade 3 miljoen dollar.

LeaseWeb
Onderzoekers traceerden de inbraken naar de Nederlandse hostingprovider LeaseWeb. Amerikaanse autoriteiten vroegen justitie om voor een periode van 30 dagen al het verkeer van en naar de drie verdachte LeaseWeb servers te monitoren. Het verzoek werd na de periode met nog eens 30 dagen verlengd. Het afgetapte verkeer liet communicatie tussen Tenenbaum, met het e-mailadres Analyzer22@hotmail.com, en andere hackers zien. Daarin werden de inbraken bij vier Amerikaanse en andere financiële instellingen besproken.

Tenenbaum haalde eind vorig eeuw het nieuws met het hacken van het Pentagon. Toch had hij nu geen enkele stap genomen om zijn identiteit te verbergen. Zo gebruikte hij een e-mailadres met een naam waaronder hij eerder opereerde alsmede een IP-adres dat eenvoudig aan hem te koppelen was. "Hij is erg intelligent, maar ik denk dat hij die eigenwijze houding heeft van 'niemand kan mij pakken'. Daardoor maakte hij veel fouten", zegt detective Darren Hafner. De rechter doet op 19 november uitspraak. Tenenbaum kan een maximale gevangenisstraf van 15 jaar krijgen.

Reacties (4)
26-08-2009, 09:38 door spatieman
15 jaar bukken voor bubba, is wel heel weinig.
26-08-2009, 13:30 door Anoniem
"Vanity is his favourite sin" - Al Pacino in The Devil's Advocate
26-08-2009, 18:18 door mathijsk
Ik vind 15 jaar bukken toch best veel, het gaat maar om geld en dat is tegenwoordig toch virtueel.
Al met al erg stom dat hij misbruikt maakt van een beveiligingslek bij een bank, maar zelf geen moeite heeft gedaan om anoniem te blijven.
30-08-2009, 10:15 door Anoniem
Door spatieman: 15 jaar bukken voor bubba, is wel heel weinig.
Als je bedenkt dat de "white collars" die frauderen op de beurs, of die willens en wetens de kredietcrisis hebben veroorzaakt, veel minder krijgen (als ze ueberhaupt al straf krijgen), gaat de zwaarte van die straf er toch heel anders uitzien...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.