Privacy - Wat niemand over je mag weten

Nederlandse Privacy Waakhond is een schoothondje

04-09-2009, 15:17 door Anoniem, 16 reacties
Naar aanleiding van "Zwitsers 'nee' tegen Google Street View" en de actieve houding van de zwitserse privacy waakhond zou het nederlandse college bescherming persoonsgegevens ( CBP ) veel actiever en proactiever moeten waken over de privacy van de Nederlandse burgers. De streetview discussie is zover ik weet niet gevoerd in Nederland.

Zo krijgt men vaak genoeg informatie over privacy problemen in bepaalde branches maar omdat deze waakhond geen tanden heeft is het standaard antwoord "u moet er zelf met de betreffende branch uitkomen". Als je dan doorzet komen er branche specifieke afspraken en richtlijnen. Als je dan nog verder doorzet is het antwoord we kunnen u niet helpen we hebben het te druk en geen mandaat zoals de AFM dat wel heeft.

Wat gaat hier fout? Moet het CBP actiever de peilstok in bedrijven en branches steken. Moet men veel actiever, zoals de provider xs4all dat doet voorlichting geven?

Wat is het nut van een CBP als ze niets kunnen doen.
Reacties (16)
04-09-2009, 16:38 door Anoniem
Sowieso is het nederlandse privacy beleid ... zo het europese privacy beleid een farse..

Zo leveren wij informatie uit aan de Amerikanen voordat je daarheen op reis mag gaan. Je mag je afvragen of dit omgekeerd ook gedaan word?

Privacy en informatiebeveiliging bij reisbureau's, werving & selectie bureau's, psychologische test bureau's, emigratiebureau's staan niet op de agenda. Maar al te vaak kan je door een ingewikkelde techniek die "dumpster diving" wordt genoemd achter informatie komen waar mensen op vakantie gaan, CV's, etc etc etc Zeker voor inbrekers is dit een handige techniek als je wilt weten wanneer iemand niet thuis is.

Kortom een complete green-field voor CBP. Zullen ze dit oppakken...neen ik vrees van niet.
04-09-2009, 16:40 door Anoniem
het spotje van de providor xs4all is inderdaad een eerste poging die mensen wijst op hun privacy op internet.

Goed actie trouwens....je zou verwachten dat CBP dit zou doen. helaas gemiste kans
05-09-2009, 11:57 door Anoniem
Google wordt al sterk bekritiseerd doordat men van ze vind,dat ze teveel informatievergaren over het gedrag van de mensen op het internet.
Ook ik vind dat niet prettig van Google,en heb ook gezorgd dat ze geen informatie van mij kunnen vergaren van mijn internetgedrag.
Daar heb ik een plugin van geinstalleerd in firefox,waarmee ik bijvoorbeeld googleanaliytics kan blokkeren en dergelijke sites van google.
Wel kan ik google op,en gebruik maken om als zoekmachine te gebruiken,maar informatie over mij kunnen ze niet meer vergaren.
06-09-2009, 15:10 door Anoniem
Achja, de bestuurders van het CBP zijn politiek benoemd. Denk je dat de directie van het CBP nog andere leuke baantjes krijgen wanneer men te kritisch wordt ? ;)
07-09-2009, 11:22 door rob
Door Anoniem: Daar heb ik een plugin van geinstalleerd in firefox,waarmee ik bijvoorbeeld googleanaliytics kan blokkeren en dergelijke sites van google.

Welke plugin ?
07-09-2009, 12:08 door Anoniem
noscript of ghostery denk?
07-09-2009, 12:21 door RichieB
Het CBP heeft sowieso geen macht. Zo gaf het CBP een negatief advies over het opnemen van de vingerafdrukken van alle Nederlanders in een centrale database. En toch wordt die database vanaf 21 september ingevoerd.
07-09-2009, 17:41 door Anoniem
Kortom het nederlandse privacy beleid, de CBP en degene die er werken kunnen we niet serieus nemen.

Het zijn "geparkeerde" ambtenaren en bevriende beroepspolitici.
09-09-2009, 09:20 door Anoniem
gisteren overleg gehad met een jurist en er is een uitspraak geweest enige tijd geleden..

In de huidige digitale samenleving kan je niet meer verwachten dat mensen annoniem zijn en dat privacy gewaarborgd kan worden..

uh......waarom is er dan een CBP?
10-09-2009, 20:06 door Thasaidon
Door Anoniem: Maar al te vaak kan je door een ingewikkelde techniek die "dumpster diving" wordt genoemd achter informatie komen waar mensen op vakantie gaan, CV's, etc etc etc
Ik wil niet lullig doen hoor, maar "dumpster diving" is gewoon wat het woord zegt... "container/afvalbak duiken".
Of te wel, gewoon in het afval van anderen snuffelen en kijken of er nog "bruikbare" informatie tussen zit.
(je hebt het boek van "Kevin Mitnick - The art of deception" niet goed gelezen denk ik ;-)

Maar inderdaad de Nederlandse privacy is een lachertje. De overheid en mensen die maar genoeg betalen weten alles van je. Neem nou de Airmiles, daarmee weten ze precies wat je waneer en in welke hoeveelheid aanschaft. Ja zogenaamd "anoniem", NOT!
Of om nog een voorbeeld te noemen, het centrale patiënten dossier, dat systeem is ook zo lek als een mandje, en als er maar genoeg geld geboden word, zal de informatie ook daar vanzelf uit rollen naar diegene die voor de informatie willen betalen.

Alles draait tenslotte om geld in deze verloederde maatschappij.
10-09-2009, 23:13 door Anoniem
Nu heb je bij airmiles en het EPD nog de keuze om je hier aan te onttrekken.

Maar wat met de ov-chipkaart waar je (bijna) niet meer anoniem kan reizen.
Het CPB heeft hier zonder discussie een deal gesloten met de NS onder het mom van "wetenschappelijk onderzoek dat het belangrijk is voor klanttevredenheid en winst om mensen van informatie te voorzien".
En het 'gerechtvaardigd belang' om een database met persoonsgegevens te exploiteren om mensen (die toch al met de trein gaan) uit de auto en in de trein te krijgen. Maar de mensen in de auto daar kirjgen ze toch geen gegevens van dus dit laatste argument is een heel discutabel argument.

Tenslotte heeft het CPB ook een uitspraak gedaan over de centrale database van biometrische kenmerken dis door de staat wordt opgebouwd. Een zeer negatief advies waarbij de hele opslag van deze gegevens (centraal en decentraal) werd afgeraden.
De staat heeft dit naast zich neergelegd zodat mensen die binnenkort hun biometrische kenmerken voor zich willen houden, buiten de maatschappij worden geplaatst omdat je je niet meer kan identificeren (dus geen bankrekening, niet meer stemmen, niet meer werken of naar school, etc.)

Dan rijst de vraag: wat heb je aan een CPB als de privacy er niet beter van wordt. Het is natuurlijk ook raar, een staatbureau dat advies aan zijn eigen opdrachtgever moet geven.
21-09-2009, 12:20 door Anoniem
"Het College Privacy Beschermingsgegevens heeft veel bezwaren tegen de invoering van het biometrisch paspoort en de opslag van de gegevens in een centrale database. Het college vreest dat de privacy van aanvragers van paspoorten wordt misbruikt. "


En nu...waarom enkel bezwaren en waarom kunnen ze niet actief iets doen om het tegen te houden?
25-10-2009, 19:37 door Anoniem
Ik ben blij dat we een CBP hebben maar ze is inderdaad tandeloos. Jacob Kohnstam is een veel te lieve man met zijn zachte stemmetje. Ik erger me aan hem. Ongertwijfeld is hij intelligent en heeft dossierkennis aangaande privacy zaken.

Maar ik wil meer activisme. Ik wil een CPB wat hardere uitspraken doet, meer de pers opzoekt, minder politieke taal bezigt en in helder Nederlands bezwaren formuleert zodat de apathische kaasschapen die we soms Nederlander noemen snappen waar het over gaat.

De tijd voor burger verzet is al aangebroken. Activisme is het enige dat nog helpt. Lekker polderen met ministeries zoals het CBP doet, dat is allemaal al te laat.

Er is een geindoctrineerde sfeer in Nederland die bepaald dat activisme slecht is. Dat alles met praten opgelost moet worden. Eindeloos zeveren.

Daarom rolde iedereen over elkaar heen toen Greenpeace wat stenen in zee dumpte. Je mag alles doen in NL behalve iemand in zijn broodwinning aanpakken. Greenpeace is een actie groep. Die voeren acties. Maar dat mag al niet meer. En wat ook niet mag is iets doen dat een 'gevaar' oplevert.

In die zin is onze democratie dood. Mensen zijn gehersenspoeld met het idee dat alleen praten mag en eena ctivist, zoals die van de ALF, dat zijn misdadigers of terroristen!

N u kun je eindeloos praten over welke methoden nog activistisch zijn en welke crimineel. Maar sommige mensen, ongeacht de methoden die ze hanteren, DOEN tenminste iets. Ik heb daarom respect voor mensen die door de tralies van hun cel kunnen kijken en zichzelf in gevaar brengen of risico nemen om iets te veranderen in de samenleving.

De vraag is wie door de tralies kijkt. De activist die soms te ver gaat of de gemiddelde Nederlander, die in een gouden kooi leeft.

Heh. Ik zou columns moeten gaan schrijven hier.
22-11-2009, 21:39 door Anoniem
hoe kan ik mijn huis uit streetview krijgen. Ze hebben met die auto over de schutting en direct in mijn huis foto's zitten maken.

Google is een ernstig privacy probleem aan het worden en ik ben benieuwd wat de CBP gaat doen. (zal wel weer niets zijn)
22-11-2009, 21:49 door Anoniem
google streetview is een ideaal stuk gereedschap voor inbrekers om de buurt te verkennen. Zeker omdat ze over schuttingen heen foto's maken.

Google is daarmee aansprakelijk voor eventuele schade bij een inbraak.
23-11-2009, 09:00 door Anoniem
Hier heb je een kleine (engelse) tutorial om een aanvraag te doen om een bepaalde foto te verwijderen.

http://www.googletutor.com/2008/06/02/asking-google-to-remove-your-home-from-maps-street-view/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.