image

FBTO gaat digitale bestanden "verzekeren"

maandag 7 september 2009, 10:43 door Redactie, 8 reacties

Verzekeraar FBTO is een offensief gestart om klanten zover te krijgen dat ze voor online backups gaan betalen, aangezien een USB-stick of externe harde schijf in het geval van een brand niet meer zijn te raadplegen. Uit een eigen onderzoekje dat het bedrijf voerde, zou blijken dat 1200 mensen onregelmatig backups van hun gegevens maken en een kwart dit helemaal niet doet. Het gaat dan met name om bestanden zoals e-mail en foto's die een hoge emotionele waarde hebben. Wie op externe media vertrouwt, kan bijvoorbeeld in het geval van brand of diefstal bedrogen uitkomen, aldus FBTO marketing manager Bob Stehmann. "Dit biedt dus geen echte zekerheid.” Hij pleit voor een "landelijk offensief" om consumenten bewuster over backups te maken. "Dit kan onnodig emotioneel leed voorkomen."

Het onderzoek en persbericht van FBTO zijn niet zonder reden, aangezien de verzekeraar een online backup dienst aanbiedt. Het doet dit in samenwerking met Argeweb. Bestanden worden versleuteld en in een "brandveilige bunker, op 3 verschillende servers" opgeslagen. Consumenten betalen 5 euro per maand en kunnen dan 50GB opslaan. Klanten moeten een backup programma installeren waarmee ze kunnen aangeven welke bestanden en wanneer ze die willen bewaren. Wie de verzekering beëindigt krijgt zijn bestanden niet terug. "Als u geen schade heeft gehad, kunt u niet gebruik maken van de bestaande back-up. De back-up die uw heeft gemaakt wordt na beeindiging verwijderd."

Reacties (8)
07-09-2009, 11:05 door Anoniem
"Als u geen schade heeft gehad, kunt u niet gebruik maken van de bestaande back-up."

Kan de klant niet zelf bepalen wanneer deze een restore aktie uit wil voeren ? Indien dit het geval is, vind ik deze backup dienst vrij waardeloos. Dat de backup na beeindiging van de dienst wordt verwijderd is wel logisch.
07-09-2009, 11:09 door Thijzzz
dus wanneer ik zelf mijn bestanden verklooi, heb ik geen recht op een teruggave van mijn backup...

KPN heeft backup online, kost ook 5 euro, ook een lokaal programma installeren...
Het blijft dan wel KPN, maar in dit geval klinkt het wel beter.
07-09-2009, 11:24 door Anoniem
Artikel 4 Met welke beperkingen moet u rekening houden?
4.2 Deze verzekering keert uit in natura, het maximum verzekerd bedrag per gebeurtenis vertegenwoordigt een waarde van maximaal € 250,-.


Dus als zij de data uiteindelijk toch niet kunnen restoren, krijg je maximaal 250 euro terug.
07-09-2009, 11:31 door Anoniem
Online backups beter dan bewaren op externe media??? Je moet je backup natuurlijk niet thuis bewaren, maar externe media zijn vele malen beter. Wanneer ik 2 externe harde schijven heb, die ik om en om gebruik voor een full backup en deze bij iemand anders kan neerzetten, heb ik altijd een backup bij de hand. Bovendien zijn backup en restore opties nog snel uit te voeren. Ik heb online backup van KPN getest, maar een deugdelijke backup heeft een forse doorlooptijd, je bent afhankelijk van o.a. je upload snelheid en die is meestal bedroeven. Aan het testen van een restore ben ik niet eens toegekomen, omdat de maand proeftijd eerder om was, dan dat ik tevreden was over de backup van de data.

Kortom FBTO is gewoon bezig met afpersing, mooie klus voor de AFM
07-09-2009, 11:43 door Anoniem
Ik ben banger voor misbruik dan voor brand. Of hebben ze daar bij FBTO allemaal van die reuze integere systeembeheerders? Dat zou pas wereldnieuws zijn.
07-09-2009, 12:05 door Anoniem
Helaas is de KPN oplossing niet voor de laatste Mac os x geschikt. Men ondersteund maar tot versie 10.4 en wie heeft dat nog? Ook kun je geen netwerkschijven backuppen. De foto's op de Nas die je deelt met je huisgenoten vallen hier dus buiten. De beste methode is om zelf een externe USB schijf te kopen en daar een backup op te maken. Leg die schijf vervolgens op je werk of zo. Kost je eenmalig 100 euro. Voor mijn mac is dat een timemachine backup. 1 x in de maand even mee naar huis nemen om bij te werken.


Robert
07-09-2009, 13:47 door Anoniem
Door Anoniem: "Als u geen schade heeft gehad, kunt u niet gebruik maken van de bestaande back-up."

Kan de klant niet zelf bepalen wanneer deze een restore aktie uit wil voeren ? Indien dit het geval is, vind ik deze backup dienst vrij waardeloos. Dat de backup na beeindiging van de dienst wordt verwijderd is wel logisch.
Door Thijzzz: dus wanneer ik zelf mijn bestanden verklooi, heb ik geen recht op een teruggave van mijn backup...

Per ongeluk deleten van bestanden wordt gedekt, zie de FAQ. Zelf verminken van bestanden noemen ze niet, maar daar kom je waarschijnlijk makkelijk genoeg mee weg.

Deze vind ik wel leuk:


Wat is een encryptiesleutel?
Antwoord:
De encryptiesleutel is een wachtwoord dat u toegang geeft tot uw verzekerde bestanden. Zonder deze sleutel is het niet mogelijk deze bestanden te herstellen. Deze sleutel wordt maar eenmalig verstrekt. U dient deze dus goed te bewaren.

Als je huis is afgebrand heb je dus alleen iets aan de backup als je de tegenwoordigheid van geest hebt gehad om zelf een backup buitenshuis van je encryptiesleutel te regelen.

Ze zeggen, voor zover ik zie, helemaal niets over welke platforms ondersteund worden. De 50 GB kan niet uitgebreid worden. Een backup van 100 foto's duurt ongeveer een uur. Terughalen van oudere versies van bestanden wordt niet genoemd.

Ik val duidelijk niet onder hun doelgroep, met mijn Linux-systemen, meer dan 30000 RAW images en een totale hoeveelheid data die de 250GB al ruim overstijgt. Ik houd het toch maarbij mijn huidige oplossing van -- jawel! -- externe harde schijven. Ik maak backups naar meerdere schijven, een ligt thuis, een bij vrienden, een woont in de tas die ik altijd bij me heb, versleuteld. Er moet heel wat tegelijk misgaan wil ik het niet kunnen herstellen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat niemand geholpen is met wat FTBO biedt, maar ik vraag me af of er geen betere oplossingen beschikbaar zijn dan die van hun. Ik denk sowieso dat je niet blij bent als je ontdekt dat een volledige restore via internet, alle data ineens, een doorlooptijd van dagen blijkt te hebben. Dergelijke oplossingen zijn pas schaalbaar als je je gegevens per koerier op schijf thuisbezorgd kan krijgen.
11-09-2009, 13:37 door Anoniem
@ Anoniem:
Het betreft hier een verzekering van je digitale inboedel (zoals digitale foto's, maar ook andere bestanden). Dit houdt in dat het geen gewone back-up is en dat er dus voorwaarden gelden voor het terugkrijgen van jouw digitale bestanden. In dit geval als er sprake is van schade, maar zoals hierboven al gemeld is, valt naast brand en diefstal ook het per ongeluk zelf verwijderen van bestanden onder de noemer schade.

@ Thijzzz:
KPN biedt inderdaad een algemene back-up aan voor bestanden. Een verschil is dat bij KPN maar één pc in huis gebruik kan maken van de back-up service. Dit in tegenstelling tot de verzekering die FBTO aanbiedt. Hierbij kunnen meerdere pc's in één huishouding gebruik maken van de Digitale Inboedel.

@ Anoniem:
De FBTO Digitale Inboedel ondersteunt naast Windows ook Mac Os X Workstation.


Bedankt voor al jullie reacties. Op deze manier kunnen we onze verzekering verder ontwikkelen.

Esther Nederpel
FBTO Internetmarketeer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.