image

Politie zet man onterecht op overvallersgezocht.nl

dinsdag 8 september 2009, 11:47 door Redactie, 8 reacties

De politie en het Openbaar Ministerie hebben de privacy van een man geschonden door zijn foto en signalement onterecht op de website overvallersgezocht.nl te vermelden. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een vandaag verschenen rapport naar aanleiding van een klacht van de man. De ombudsman oordeelt dat er te veel twijfels over de zaak waren om informatie via internet te verspreiden. Een vermelding die eenvoudig is te verspreiden, maar niet of moeilijk is te verwijderen.

Twijfel
"Als de politie iemands signalement op een website plaatst, mag er geen twijfel over bestaan dat zo iemand iets strafbaars heeft gedaan." In het geval van deze man bestond wel degelijk twijfel over de strafbaarheid van zijn handelen. Bovendien hebben de politie en het Openbaar Ministerie zich volgens de ombudsman niet aan de regels gehouden die gelden voor vermelding van opsporingsberichten. Zo is het opsporingsbericht niet eerst vermeld op de officiële politiewebsite Politie.nl en ging het niet om een gepleegd delict of poging tot diefstal met geweld of bedreiging.

De minister van Justitie krijgt dan ook het advies om eventuele nadelige gevolgen voor de man ongedaan te maken, te zorgen voor een meer zorgvuldige besluitvorming rond de plaatsing van dit soort vermeldingen op internet, technische voorzieningen om verspreiding van deze opsporingsberichten via internet te voorkomen en overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens over deze kwesties.

Reacties (8)
08-09-2009, 11:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-09-2009, 11:56 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-09-2009, 12:35 door Anoniem
Het plaatje maakt 'em ook af... Weer een beetje slordig van de politie.
08-09-2009, 13:25 door Anoniem
"technische voorzieningen om verspreiding van deze opsporingsberichten via internet te voorkomen "

Leuk advies, maar hoe wil men dat dan realiseren ? Immers is de content van dit soort website zo te kopieren (wordt ook veelvuldig gedaan). Daarnaast blijft na verwijdering van websites als 'overvallergezocht' en 'depolitiezoekt' de informatie nog jarenlang vindbaar via Internet Archive / Google Cache aangezien de beheerders totaal niet stil staan bij dit soort mogelijkheden, en geen maatregelen nemen om indexing in caching services te voorkomen, i.e. met behulp van een robots.txt exclusion bestandje.
08-09-2009, 13:27 door Anoniem
Welke afdeling van de politie is met dit soort zaken bezig, is dit de afdeling 'pre-crime' van de Nationale Recherche ofzo ? Het optreden van de politie doet meer en meer denken aan de taferelen in Minority Report.....
08-09-2009, 14:07 door Anoniem
"Dus staat ie nog jaren zichtbaar op 't web, te vinden via Google's cache."

Tja het gebruik van robots.txt met de noarchive optie is kennelijk te ingewikkeld voor de politie, en het indienen van een verzoek bij Google om de gegevens te verwijderen zal ook wel teveel gevraagd zijn. Feitelijk zou de politie, zolang ze dat soort zaken niet op orde hebben, dit soort websites helemaal niet moeten gebruiken (nog afgezien van het feit dat deze persoon ten onrechte op de website stond).
08-09-2009, 14:46 door MrBil
Door Sjaan: Dus staat ie nog jaren zichtbaar op 't web, te vinden via Google's cache.
Fijn...
Met dank aan de pliesie!
09-09-2009, 16:50 door spatieman
niet te vergeten.
onschuldig of niet, hij zal altijd als schuldige in de database van de politie blijven staan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.