image

Actie tegen gerichte advertenties en opslag surfgedrag

dinsdag 8 september 2009, 12:48 door Redactie, 3 reacties

Verschillende Amerikaanse burgerrechtenbewegingen zijn een actie tegen gerichte advertenties en opslag van het surfgedrag begonnen. De coalitie, bestaande uit tien organisaties, heeft het congres gevraagd om wetgeving in te voeren die de privacy van consumenten moet beschermen. Veel adverteerders monitoren het surfgedrag van gebruikers om zo gerichte advertenties aan te kunnen bieden. "Het monitoren van alles wat mensen online doen is een schending van de privacy. Online analyse van het surfgedrag is nog veel erger als consumenten niet eens weten wie de informatie verzamelt, dat het gebeurt of hoe de informatie wordt gebruikt", zo stelt de coalitie.

In bijna alle gevallen wordt consumenten nooit om hun toestemming gevraagd en hebben ze geen controle over de verzamelde informatie en het gebruik ervan. Vaak ook nog eens door derde partijen met wie ze geen relatie hebben. Het gaat dan om partijen als Omniture, Double Click en AdBrite, die online activiteiten over tal van websites met offline gegevens kunnen combineren. Zodoende ontstaan er gedetailleerde profielen, die interessant voor adverteerders zijn. Nu meer mensen het internet voor financiële, gezondheids en andere diensten gebruiken, belandt zo zeer persoonlijke informatie bij dit soort bedrijven. Een ander gevaar volgens de coalitie is dat de verzamelde informatie ook bij de overheid terechtkomt. Door commerciële tracking van online activiteiten te beperken, wordt zodoende ook deze dreiging ondervangen.

Zelfregulatie
Volgens de coalitie is zelfregulering door advertentiebedrijven niet voldoende en moet er wetgeving komen om consumenten te beschermen. Die moet ervoor zorgen dat vertrouwelijke informatie niet wordt verzameld of gebruikt voor het volgen en gericht benaderen van gebruikers, dat websites en netwerken geen data kunnen verzamelen of gebruiken voor meer dan 24 uur zonder dat de consument hiervoor toestemming geeft en dat de gegevens niet te gebruiken zijn voor het beïnvloeden van iemands krediet, baan of verzekering.

Reacties (3)
08-09-2009, 13:17 door Anoniem
"Verschillende Amerikaanse burgerrechtenbewegingen zijn een actie tegen gerichte advertenties en opslag van het surfgedrag begonnen. De coalitie, bestaande uit tien organisaties, heeft het congres gevraagd om wetgeving in te voeren die de privacy van consumenten moet beschermen."

Klinkt leuk, maar wil men dan ook dat bedrijven als Google niet langer doorgaan met het aanbieden van search engines, zonder dat je als consument daar financieel iets voor hoeft te betalen ?

"Online analyse van het surfgedrag is nog veel erger als consumenten niet eens weten wie de informatie verzamelt, dat het gebeurt of hoe de informatie wordt gebruikt", zo stelt de coalitie. "

Dergelijke informatie kan je gewoon terugvinden in de privacy policy en gebruikersvoorwaarden van bijvoorbeeld Google.
08-09-2009, 14:04 door Anoniem
'In bijna alle gevallen wordt consumenten nooit om hun toestemming gevraagd en hebben ze geen controle over de verzamelde informatie en het gebruik ervan. Vaak ook nog eens door derde partijen met wie ze geen relatie hebben. Het gaat dan om partijen als Omniture, Double Click en AdBrite, die online activiteiten over tal van websites met offline gegevens kunnen combineren. Zodoende ontstaan er gedetailleerde profielen, die interessant voor adverteerders zijn."

Je hebt geen controle over de verzamelde informatie en het gebruik ervan maar je kan ze wel blokkeren met addons als NoScript en Ghostery voor FireFox of de nieuwe InPrivate Filtering van IE8, ook kan je een aangepaste HOSTS file gebruiken met de domeinen van deze privacyschendende partijen. Bij mijn familie thuis is ook alles geblokkeerd :)
08-09-2009, 18:06 door Anoniem
Ach,ja het is al jaren zo met spyware en de hele bliksemse boel wat je gedrag in de gaten houtd met internet,het moet gewoon net als Spam internationaal verboden worden dit soort praktijken toe te passen.
Het enige wat je tegen de rotzooi van spy,malware en weet ik veel wat te doen,is goede beveiligingsprogramma´s installeren.
Dan heb je er geen last van.
Maar goed geen enkel programma is waterdicht,dus je bent altijd wel wat kwetsbaar,wat je ook doet.
Dat geldt voor ieder besturingssysteem of programma.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.