image

Bodyscannerfabrikant besteedt miljoenen aan lobbyen

dinsdag 23 november 2010, 11:32 door Redactie, 7 reacties

De bedrijven die bodyscanners aan Amerikaanse vliegvelden leveren, hebben de afgelopen vijf jaar tientallen miljoenen dollars aan lobbyen uitgegeven om het congres en overheidsinstanties te beïnvloeden. Dat blijkt uit cijfers van het Center for Responsive Politics. L-3 Communications, dat ook bodyscanners aan Schiphol levert, gaf in de eerste negen maanden van dit jaar 4,3 miljoen dollar uit om beleidsmakers te beïnvloeden. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 2,1 miljoen dollar in 2005. L-3 Communications heeft inmiddels voor 40 miljoen dollar aan bodyscanners aan Amerikaanse vliegvelden verkocht. De lobbykosten van het bedrijf kwamen zowel in 2008 als 2009 ruim boven de vijf miljoen dollar uit.

Ook Rapiscan Systems zag de uitgaven aan lobbyen stijgen. Ging het in 2005 nog om 80.000 dollar, inmiddels staat de teller al op ruim 270.000 dollar. Het bedrijf kwam onder vuur te liggen omdat het Michael Chertoff inhuurde, de voormalige minister van Homeland Security. Chertoff is altijd een groot voorstander van de bodyscanner geweest. De Amerikaanse overheid heeft al ruim 40 miljoen dollar aan Rapiscan betaald voor het plaatsen van bodyscanners.

Onlangs liet een Amerikaanse professor nog weten dat de kans om kanker door een bodyscanner te krijgen net zo groot is als het opblazen van een vliegtuig door een terrorist.

Reacties (7)
23-11-2010, 11:42 door Anoniem
Ja, omkopen mag niet... dus moet je wat om zoiets er door te drukken...
23-11-2010, 12:43 door Anoniem
L-3 Communications, dat ook bodyscanners aan Schiphol levert, gaf in de eerste negen maanden van dit jaar 4,3 miljoen dollar uit om beleidsmakers te beïnvloeden. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 2,1 miljoen dollar in 2005. L-3 Communications heeft inmiddels voor 40 miljoen dollar aan bodyscanners aan Amerikaanse vliegvelden verkocht. De lobbykosten van het bedrijf kwamen zowel in 2008 als 2009 ruim boven de vijf miljoen dollar uit.
Dat is al 4,3+5+5+?+?+2,1 miljoen= meer dan 16,4 miljoen aan lobbykosten.. kosten die scanners zo weinig om te ontwikkelen en produceren, of maken ze dik verlies op de Amerikaanse markt?
23-11-2010, 13:11 door Anoniem
wat wij omkopen noemen krijgt daar de term "lobbyen".
23-11-2010, 13:15 door Anoniem
Dat is al 4,3+5+5+?+?+2,1 miljoen= meer dan 16,4 miljoen aan lobbykosten.. kosten die scanners zo weinig om te ontwikkelen en produceren, of maken ze dik verlies op de Amerikaanse markt?

Die dingen kosten sowieso erg veel geld. Maar je vergeet de bijkomende kosten die door de jaren heen lopen, zoals support- en onderhoudscontracten etc. Dat zijn kosten die jaren nadat de scanners gezet zijn blijven doorlopen, en dus ook blijven opbrengen.
23-11-2010, 15:19 door Anoniem
En in de wereld van geld en macht zou het mij helemaal niet verbazen dat dergelijke bedrijven samen met de zogenaamde veiligheidsdiensten het terrorisme flink aanmoedigen en zelfs betalen!
24-11-2010, 11:34 door capricornus
Stel nu dat ik - als enige volger van het Ware Geloof in Odin - van mening ben dat het Hedonistische Nederland eens moet gewaarschuwd worden. Ik zoek op internet naar een Huis-Tuin-en-Keuken-recept-voor-een-bom. Die ik in plastiek kwartliter-flesjes rond mijn lijf bind. Waar zou ik mij dan kunnen opblazen en veel mensen meenemen in mijn Vermeende Zaligheid? Een XL van AH? Een perron in de spits? Ik zou Schiphol kiezen, en liefst daar waar heel veel mensen aan het wachten en drummen zijn om het Voorrecht te genieten een scatterscan te mogen ondergaan. Op hun blote voeten nog wel. Dáár, in het midden van de massa: BOEM !! Dát waar de massa zo bang van was, krijgen ze meteen onverwacht, gratis en voor niets: een gratis one-way-ticket naar het hiernamaals.
Dus moeten we in Schiphol een pre-zone uitvinden, maar moet die pre-zone dan ook niet een pre-pre-zone hebben? Waar eindigt de veiligheid en waar begint het absurde?
25-11-2010, 11:25 door Anoniem
Door capricornus: Stel nu dat ik - als enige volger van het Ware Geloof in Odin - van mening ben dat het Hedonistische Nederland eens moet gewaarschuwd worden. Ik zoek op internet naar een Huis-Tuin-en-Keuken-recept-voor-een-bom. Die ik in plastiek kwartliter-flesjes rond mijn lijf bind. Waar zou ik mij dan kunnen opblazen en veel mensen meenemen in mijn Vermeende Zaligheid? Een XL van AH? Een perron in de spits? Ik zou Schiphol kiezen, en liefst daar waar heel veel mensen aan het wachten en drummen zijn om het Voorrecht te genieten een scatterscan te mogen ondergaan. Op hun blote voeten nog wel. Dáár, in het midden van de massa: BOEM !! Dát waar de massa zo bang van was, krijgen ze meteen onverwacht, gratis en voor niets: een gratis one-way-ticket naar het hiernamaals.
Dus moeten we in Schiphol een pre-zone uitvinden, maar moet die pre-zone dan ook niet een pre-pre-zone hebben? Waar eindigt de veiligheid en waar begint het absurde?

Waarom perse in de hal van Schiphol? Waarom niet tussen de wachtenden in de rij voor de Efteling, of in de IKEA op zaterdagmiddag of koopzondag? Of in de hal van het Centraal in Amsterdam? Of bij Pinkpop? Of een van die hoge kantoortorens binnenlopen? Ach, wat een wereld aan mogelijkheden voor de zonen en dochters van Odin...

En als je toch perse een vliegtuig wil laten neerstorten is het simpeler om te wachten tot er eentje neervalt door een technisch makement en dan een "hahaha! Lang leve Odin!" briefje te sturen. Succes verzekerd want de meeste doden in vliegtuigen vallen nog altijd door technische problemen, slecht onderhoud en fouten van piloten. Dat ze daar nou niks op kunnen verzinnen zeg... je zou bijna zeggen dat ze zelf hun plaats in het Walhalla veilig willen stellen.

Maar alle gekheid op een stokje, een samenleving is er nu eenmaal op gebaseerd dat je elkaar kan vertrouwen omdat we geen van allen dood willen. Als dat uitgangspunt niet meer opgaat is er geen samenleving mogelijk. Je kunt nooit genoeg controle uitoefenen om een moorddadige actie van een kwaadwillende levensmoede persoon te voorkomen. Wel kun je een sfeer van angst en wantrouwen creëren zodat de samenleving precies de vorm krijgt die de terrorist beoogde. Wat dat betreft doen de huidige regeringen het heel erg goed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.