image

Zakelijke virusscanners vreten geheugen

dinsdag 6 oktober 2009, 15:37 door Redactie, 16 reacties

Zakelijke virusscanners kunnen systemen ernstig belasten, zo blijkt uit intern onderzoek van anti-virusbedrijf Sunbelt Software. In het eigen onderzoek kwam de virusbestrijder niet geheel onverwachts als beste uit de bus, toch geeft het een beeld dat anti-virus software zowel geheugen als CPU vreet. Tijdens een handmatige scan blijkt dat Webroot meer dan 70% van de CPU in beslag neemt, terwijl Sophos dicht tegen de 60% zit. Symantec en Trend Micro gebruiken ongeveer de helft van de aanwezige rekenkracht. Alleen McAfee en Sunbelt blijven onder de 30%.

McAfee presteert slechter als het gaat om geheugenverbruik, de scanner gebruikt meer dan 130MB voor het scannen. Symantec weet het systeem met 120MB ook zwaar te belasten. De overige scanners verbruiken tussen de 50MB en 80MB. De test werd uitgevoerd op een 2,8GHz Intel processor met 1GB geheugen.

Herkansing
Een soortgelijke test werd in september van dit jaar herhaald, dit keer met alleen Symantec en McAfee. Ook was het niet Sunbelt dat de test uitvoerde, maar Tolly Enterprises betaalde om dit te doen. Tijdens een volledige systeemscan gebruiken Symantec en McAfee respectievelijk 397MB en 363MB, waarbij McAfee tijdens de piek 470MB in beslag neemt. De software van Sunbelt zelf blijft steeds rond de 245MB zitten. Tijdens de scan gebruiken alle drie de scanners gemiddeld ongeveer de helft van de processor, maar tijdens pieken is de belasting ruim 90%.

Het laatste onderdeel keek naar de de snelheid van de scanners. Voor het scannen van een 18GB harde schijf heeft McAfee bijna een half uur nodig, terwijl Symantec na 20 minuten klaar is. Sunbelt heeft de scan na 8 minuten al afgerond. Deze gesponsorde test, waarbij McAfee en Symantec niet om input werd gevraagd, vond plaats op een 2,6Ghz Intel Celeron processor met 512MB geheugen.

Reacties (16)
06-10-2009, 15:40 door MrBil
8 jaar geleden veroorzaakte elke AV overbelasting.
06-10-2009, 15:46 door Anoniem
Dit is geen MS bash, want I love MS
Maar die MS free security thing vreet gewoon 80 MB
06-10-2009, 15:47 door Anoniem
Wat heeft de vraag of een virusscanner "zakelijk" is te maken met performance ? Het enige verschil in een zakelijke omgeving is m.i. dat je om bandbreedte te besparen definitie files van een lokale server afhaalt, en dat je ervoor zorgt dat gebruikers zelf beperkte rechten hebben om de opties te wijzigen / de virusscanner uit te schakelen. Voor wat betreft performance tijdens de scan maakt het niets uit of de software al dan niet in een zakelijke omgeving wordt gebruikt.

Als ik uitga van de redenaties in dit artikel, dan zou Symantec een 'zakelijk' produkt leveren, en Mcafee niet, terwijl beiden in het bedrijfsleven veel worden gebruikt ? Typisch weer een onzin artikel van een vendor die zijn eigen produkt de hemel in wil prijzen, en daarbij zich niet druk maakt om de klinkklare onzin die ze verkondigen.
06-10-2009, 16:17 door Anoniem
Lekkere test is dat. Een machine met maar 512mb gebruiken zodat McAfee continu aan het swappen gaat. Meeste kantoor PC's hebben minstens 2gb aan werkgeheugen. Willen ze de snelheidstest goed uitvoeren dan moeten ze er voor zorgen dat er voldoende geheugen beschikbaar is voor alle scanners.
R-
06-10-2009, 16:18 door Anoniem
Kunnen dit soort subjectieve non-berichten voortaan niet geplaatst worden in de Wij van WC-Eend sectie?
06-10-2009, 16:31 door Anoniem
Een virusscanner moet per definitie eerst beschermen, daarna zullen we zien tegen welke kost dit gaat, niet omgekeerd.
Je bent geen goede omdat je snel bent, je bent wel goed als je snel efficient en juist scant. Maar daar staat hier niets over.
06-10-2009, 16:46 door SirDice
Het laatste onderdeel keek naar de de snelheid van de scanners. Voor het scannen van een 18GB harde schijf heeft McAfee bijna een half uur nodig, terwijl Symantec na 20 minuten klaar is. Sunbelt heeft de scan na 8 minuten al afgerond.
Acht minuten om een hele schijf te scannen? Wat kan mij het boeien hoelang zo'n scan duurt. Het gaat er om dat het grondig gebeurd en met 8 minuten vermoed ik dat dat niet het geval is.
06-10-2009, 16:47 door Skizmo
NOD32 neemt bij mij 10mb in gebruik ... w00t :)
06-10-2009, 16:49 door Skizmo
Door SirDice:
Het laatste onderdeel keek naar de de snelheid van de scanners. Voor het scannen van een 18GB harde schijf heeft McAfee bijna een half uur nodig, terwijl Symantec na 20 minuten klaar is. Sunbelt heeft de scan na 8 minuten al afgerond.
Acht minuten om een hele schijf te scannen? Wat kan mij het boeien hoelang zo'n scan duurt. Het gaat er om dat het grondig gebeurd en met 8 minuten vermoed ik dat dat niet het geval is.
Zolang je niet gewerkt heb aan het maken van de scanner blijft het een vermoeden.. en dat is hetzelfde als een aanname. .en je weet wat ze zeggen over een aanname.
06-10-2009, 17:24 door prikkebeen
Door Anoniem: Lekkere test is dat. Een machine met maar 512mb gebruiken zodat McAfee continu aan het swappen gaat. Meeste kantoor PC's hebben minstens 2gb aan werkgeheugen. Willen ze de snelheidstest goed uitvoeren dan moeten ze er voor zorgen dat er voldoende geheugen beschikbaar is voor alle scanners.
R-

Dat niet alleen. Een Celeron heeft doorgaans maar 256KB cache en dat maakt het een echte low budget pc. Het is eigenlijk een 'kreupele' Pentium.

De 8 minuten scan zal wel niet in gecomprimeerde archieven gescanned hebben, iets wat ik in dit hele verhaal mis.
Een handmatige scan is wel de enige manier om er achter te komen, met actuele definities, of je malware op je pc hebt dat langs de virusscanner geglipt is met de op het moment actuele definities.
06-10-2009, 18:32 door Anoniem
Smartscan van Trendmicro, dat scheelt.
06-10-2009, 18:53 door Anoniem
Ik heb nog andere probleem, hoeveel geheugen beschik jij thuis. Ik werk dus mett een low budget en kan beter overstappen op Windows XP Starter Edition. Met maxiaam geheugen dat ik te besteden heb is 512 mb. Maar omdat ik virtual pc gebruikt kom ik in geheugen nood! Toch werkt Virtual pc geweldig met Windows XP met 256 mb en Windows defender geweldig.
06-10-2009, 23:10 door Anoniem
Dat niet alleen. Een Celeron heeft doorgaans maar 256KB cache en dat maakt het een echte low budget pc. Het is eigenlijk een 'kreupele' Pentium

Man ik vind t niet eens een kreupele pentium te noemen waard, eerder een wannabee pentium.
Soort van buurtwacht die echt denkt dat tie de baantjer is
06-10-2009, 23:15 door bernd
Door Anoniem: Lekkere test is dat. Een machine met maar 512mb gebruiken zodat McAfee continu aan het swappen gaat. Meeste kantoor PC's hebben minstens 2gb aan werkgeheugen. Willen ze de snelheidstest goed uitvoeren dan moeten ze er voor zorgen dat er voldoende geheugen beschikbaar is voor alle scanners.
R-
nieuwe machines wel, maar de meesten moeten 3 of 4 jaar meegaan voor ze vervangen wordt. de oudere machines hebben echt geen 2 Gb, maar meer iets van 512 MB geheugen.

wat ik vooral mis in het artikel is een link naar de bron met een beschrijving van de test setup. daarnaast zegt de tijd die een scanner nodig heeft over een harddisk mij niets. Sterker nog, bij nader inzien mag dit enkele uren duren, omdat dat aangeeft dat de prioriteit van de scan laag genoeg is dat de gebruiker er geen last van zou moeten hebben.

gebruikte rekenkracht dito. 80% cpu belasting is prima, zolang het maar vrijgegeven wordt als de rekenkracht weer nodig is.
07-10-2009, 12:53 door spatieman
iedere virusscanner maakt van een P4 een P3 machine..
09-10-2009, 10:27 door Anoniem
Door spatieman: iedere virusscanner maakt van een P4 een P3 machine..
Mijn virusscanner heeft nog nooit een processor gewijzigd hoor.

Op een serieuzere noot: wanneer bedrijven aandacht besteden aan deze eigenschap in eigen documentatie (want dat is het) dan is het meestal een issue. Onafhankelijk is dan nodig om te kijken wie de beste er in is voordat we oordelen vellen, een eigen test is dan natuurlijk onbetrouwbare info naar de klant. Ik heb ook nog nooit van Sunbelt gehoord, ik ben eerlijk gezegd niet super thuis in business producten maar eerder consumenten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.