image

Terreurbestrijder helpt bedrijven met beveiligen

donderdag 8 oktober 2009, 14:15 door Redactie, 3 reacties

Vandaag start een campagne van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) om het beveiligingsbewustzijn van medewerkers bij bedrijven en instellingen te vergroten. Security awareness zou nog een onontgonnen terrein zijn en dat wil de nationale terreurbestrijder met een gratis workshop genaamd ‘Zeker van je Zaak’ veranderen. De campagne is vooral gericht op bedrijven die op het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding (ATb) zijn aangesloten en CBRN-instellingen (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair).

Afwijkend
"Techniek of beveiligingsmaatregelen kunnen nooit de rol van de human factor overnemen in het herkennen van bijvoorbeeld voorbereidingshandelingen van terroristen of criminelen, maar slechts ondersteuning bieden", zo stelt NCTb Erik Akerboom. Het investeren in kennis en vaardigheid om afwijkend of verdacht gedrag te onderkennen en er vervolgens op te handelen wordt dan ook als zeer zinvol beschouwd, aldus Akkerboom die zes maanden geleden de rol van Tjibbe Joustra overnam.

"De NCTb ziet dat er op het gebied van beveiliging nog veel winst te boeken is wanneer bedrijven en instellingen hun medewerkers actiever betrekken door betere voorlichting, betere inbedding van de beveiliging in de gehele organisatie en door het versterken van security awareness." De Rijksvoorlichtingsdienst doet de komende maanden onderzoek naar de eerste effecten van de campagne.

Reacties (3)
08-10-2009, 14:24 door Anoniem
Misschien dat het NCTB ook eens kan kijken naar de overgevoeligheid voor vermeende dreigingen. Tien jaar geleden bracht men een gevonden tas in de trein nog naar de gevonden voorwerpen; vandaag de dag breekt er paniek uit, en durven zelfs agenten niet te kijken wat er in de tas zit. De trein en/of het station worden ontruimd, en de explosieve opruimingsdienst wordt erbij gehaald om de tas van een scholier met wat boeken en een lunchpakketje te komen verwijderen.
08-10-2009, 15:56 door prikkebeen
Security awareness zou nog een onontgonnen terrein zijn

Sja, in zijn algemeenheid is er nog wel e.e.a. te leren.

Op onderstaande link een sappig verhaaltje over een internet fraudeur die in een Engelse gevangenis hielp een camera beveiligingssyteem te installeren en het gevangenis personeel uitsloot van het systeem. Het is wel in Engeland, maar toch.

http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2009/09/27/conputer-meltdown-115875-21703149/

Nog een: http://www.telegraph.co.u...s-document-is-leaked.html

Het handboek voor het lekken van geheime zaken naar o.a. de pers is, surprise, gelekt.
Goed plan om in eigen huis te beginnen dus.

Men ziet overal apen en beren en onder het mom van terrorisme wordt onze privacy finaal gesloopt en volgens mij is dat het enige doel wat ze voor ogen hebben.
Het hele circus is totaal doorgeschoten en wel de verkeerde kant op.
08-10-2009, 19:21 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien dat het NCTB ook eens kan kijken naar de overgevoeligheid voor vermeende dreigingen. Tien jaar geleden bracht men een gevonden tas in de trein nog naar de gevonden voorwerpen; vandaag de dag breekt er paniek uit, en durven zelfs agenten niet te kijken wat er in de tas zit. De trein en/of het station worden ontruimd, en de explosieve opruimingsdienst wordt erbij gehaald om de tas van een scholier met wat boeken en een lunchpakketje te komen verwijderen.
Gelukkig, wanneer het achteraf een tas van een scholier met wat boeken en een lunchpakket blijkt te zijn. Maar hoe vaak komt dit nu eigenlijk voor, dat gebieden worden ontruimd en de EOD erbij gehaald?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.