image

Nep-virusscanners schaden imago anti-virusbedrijven

maandag 26 oktober 2009, 13:40 door Redactie, 7 reacties

Anti-virusbedrijven zijn in een gevecht met elkaar en virusschrijvers verwikkeld, wat uiteindelijk het imago van virusscanners niet ten goede komt, zo stelt Eva Chen, de baas van virusbestrijder Trend Micro. Ze noemde de anti-virusindustrie vorig jaar nog 'klote'. "We concurreren om iets dat irrelevant is, onze detectiescores. Het ene moment heb je een detectiescore van 100%, het volgende zit je op 70%. Wat is het nut van zo'n competitie?" Virusschrijvers misbruiken deze strijd door talloze varianten te publiceren. Daardoor worden anti-virusbedrijven gedwongen om veel signature updates uit te brengen.

Deze updates werden zo groot en sloegen zo vaak vals alarm, dat veel gebruikers virusscanners hierdoor haten. Ook de prestaties lieten te wensen over, waardoor gebruikers de software uitschakelen. Twee jaar geleden werd anti-virus software nog tot de meest gehate applicatie uitgeroepen. "Ze vallen dus de hele anti-virusindustrie op deze manier aan en als we ons op detectiescores blijven richten, spelen we hen in de kaart."

Imago
Nep-virusscanners zijn de tweede manier waarop cybercriminelen de anti-virus infrastructuur aanvallen. "Ze kunnen elke applicatie vervalsen. Waarom kiezen ze voor anti-virus?" Volgens Chen verdienen ze op deze manier geld en beschadigen ze zo de reputatie en het vertrouwen in de hele anti-virus industrie. Chen schets een scenario waarbij de virusbestrijder wordt gebeld dat de nep-virusscanner wel allerlei malware vindt, die de scanner van Trend Micro miste. "En wij moeten ze dan uitleggen dat de anti-virus software een virus is. Het is een grote last voor de anti-virus industrie om ons zelf te verdedigen en ons tegen zo'n slechte reputatie te verdedigen."

Reacties (7)
26-10-2009, 13:57 door Anoniem
"Virusschrijvers misbruiken deze strijd door talloze varianten te publiceren. Daardoor worden anti-virusbedrijven gedwongen om veel signature updates uit te brengen."

Wat heeft de concurrentiestrijd tussen de bedrijven vandoen met de talloze varianten welke virusschrijvers uitbrengen ? Ik denk dat een virusschrijver toch naar hele andere zaken kijkt, en ik denk niet dat hij zich druk zal maken om deze concurrentiestrijd, of de vraag welke virusscanner beter presteert.
26-10-2009, 15:48 door U4iA
Chen schets een scenario waarbij de virusbestrijder wordt gebeld dat de nep-virusscanner wel allerlei malware vindt, die de scanner van Trend Micro miste. "En wij moeten ze dan uitleggen dat de anti-virus software een virus is. Het is een grote last voor de anti-virus industrie om ons zelf te verdedigen en ons tegen zo'n slechte reputatie te verdedigen."
Als mensen je bellen met deze vraag, dan heeft de software van Trend Micro in eerste instantie zijn werkt inderdaad niet goed gedaan, omdat de scanner de malware (lees: nepvirusscanner) in de eerste plaats al had moeten detecteren lijkt me...
26-10-2009, 15:57 door Karl Hungus
Door U4iA:
Chen schets een scenario waarbij de virusbestrijder wordt gebeld dat de nep-virusscanner wel allerlei malware vindt, die de scanner van Trend Micro miste. "En wij moeten ze dan uitleggen dat de anti-virus software een virus is. Het is een grote last voor de anti-virus industrie om ons zelf te verdedigen en ons tegen zo'n slechte reputatie te verdedigen."
Als mensen je bellen met deze vraag, dan heeft de software van Trend Micro in eerste instantie zijn werkt inderdaad niet goed gedaan, omdat de scanner de malware (lees: nepvirusscanner) in de eerste plaats al had moeten detecteren lijkt me...
De melding van 'gevonden virussen' kan ook gewoon via een webpagina of met een pop-up gepresenteerd worden aan de gebruiker. Die er dan gelijk intrapt.
26-10-2009, 16:00 door Syzygy
Nou nou, het collectieve IQ van de mensheid houdt wel iets te wensen over maar we zijn nog niet zo stom dat we de perikelen van de NEP-VIRUSSCANNERS op het conto van de LEGALE VIRUSSCANNER BEDRIJVEN zetten.

Een virusscanner is per definitie natuurlijk geen prettige aankoop.
Zie het maar als een soort Verzekering

Reden:

Het associeert connectie met iets negatiefs (Malware) (je gaat ook niet gezellig een folder lezen van je uitvaart verzekering want dat associeert met de dood.)
Daarnaast, als je het niet nodig hebt is het weggegooid geld. (als je een jaar geen schade hebt gehad dan kun je denken, had ik die verzekering wel moeten nemen)
Tevens draagt het bij aan de collectieve bangmakerij.
27-10-2009, 08:25 door Karl Hungus
maar we zijn nog niet zo stom dat we de perikelen van de NEP-VIRUSSCANNERS op het conto van de LEGALE VIRUSSCANNER BEDRIJVEN zetten
Wij misschien niet, maar sommigen ...
(je gaat ook niet gezellig een folder lezen van je uitvaart verzekering want dat associeert met de dood
haha
Zie het maar als een soort Verzekering ... Daarnaast, als je het niet nodig hebt is het weggegooid geld
Yep, zonder virusscanner zou ik even vaak besmet zijn geweest (niet dus), toch vind ik het idee van een extra vangnet wel prettig. En misschien is het ooit wel eens nuttig, ook een pro kan pech hebben: http://www.demorgen.be/dm/nl/984/bis/article/detail/1017150/2009/10/18/Artiest-van-Cirque-du-Soleil-komt-om-na-val-op-training.dhtml, en zo zijn we weer bij de uitvaartverzekering aanbeland.
27-10-2009, 09:58 door U4iA
Door Karl Hungus: De melding van 'gevonden virussen' kan ook gewoon via een webpagina of met een pop-up gepresenteerd worden aan de gebruiker. Die er dan gelijk intrapt.
Mee eens, maar er dient altijd nog een installatie plaats te vinden op het systeem, anders ben je niet geïnfecteerd naderhand. TrendMicro staat dus kennelijk een installatie van malware niet in de weg. Daarnaast zouden ze de site gewoon moeten blokken via hun software, zoals McAfee dat doet met oa. SiteAdvisor.
29-10-2009, 18:16 door prikkebeen
Nou, en ik vind dat ALLE virusscanners schade aan de reputatie van Microsoft toebrengen. Pfoe, wat spannend.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.