image

Ruim 90% Nederlandse e-mail is spam

dinsdag 27 oktober 2009, 16:12 door Redactie, 8 reacties

Spammers blijven het Nederlandse e-mailverkeer plagen, maar phishers mijden Nederland massaal. In oktober was zo'n 94% van al het e-mailverkeer in Nederland spam, waarmee we tot de meest gespamde landen ter wereld behoren. Een kleine stijging ten opzichte van vorige maand, toen het nog om 92% ging. Nederland zit boven het wereldwijde gemiddelde van 88%. De cijfers zijn afkomstig van filterbedrijf MessageLabs, dat ook de hoeveelheid phishing- en virusmails onderzocht. Daaruit blijkt dat Nederland voor phishers niet interessant is, aangezien slechts 1 op de 755 e-mails een phishingaanval was. Het laagste aantal van alle vermelde landen.

Toolkit
Hoewel het aantal phisingaanvallen die van de Engelse en Amerikaanse Belastingdienst afkomstig leken in oktober een piek bereikte, is phising in het algemeen in vergelijking met de volumes van begin dit jaar op de terugweg. Dit zou mogelijk komen door het kleinere aantal ‘phisingtoolkits’ waarover de criminelen nu beschikken. Phisinggolven in andere talen dan het Engels, zoals Frans en Italiaans, nemen wel weer toe.

“We merken ook dat de phisingcriminelen het nu over een heel andere boeg gooien,” zegt analist Paul Wood. “Ze experimenteren niet alleen met verscheidene talen, maar richten hun pijlen ook steeds meer op online diensten zoals webmail, naast de financiële sector. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het wijdverbreide gebruik van e-mailadressen om de authenticiteit van andere sites te garanderen, zoals sociale netwerken, e-commerce en veilingsites.”

Reacties (8)
27-10-2009, 16:40 door Anoniem
gmail rocks your socks
27-10-2009, 17:39 door Syzygy
Spammers blijven het Nederlandse e-mailverkeer plagen, maar phishers mijden Nederland massaal. In oktober was zo'n 94% van al het e-mailverkeer in Nederland spam, waarmee we tot de meest gespamde landen ter wereld behoren.

Nou gefeliciteerd iedereen met het behalen van dit fantastische resultaat.

Ik heb nooit Spam dus anderen moet dan wel enorm veel Spam krijgen om aan dit gemiddelde te komen.
27-10-2009, 17:43 door spatieman
of je leest nooit emails.
of je hebt een provider die goeie filters hebt.
of..

je liegt dat de balken krom trekken............
27-10-2009, 17:49 door Anoniem
Bij MessageLabs nemen ze alle aangeboden post aan, inclusief spam en malware. Interessant is te weten dat in die situatie rond 90% van alle aangeboden post ongewenst is. De percentages zullen sterk afhankelijk zijn van het beleid ter plaatse en mogelijk ook voor een deel aan het gedrag van gebruikers.

Misschien is het wel aardig om grofweg de resultaten van grep 'queued as' /var/log/maillog | wc -l en dat van grep 'reject' /var/log/maillog | wc -l onderling met elkaar te vergelijken in het geval van mailservers die aangeboden ongewenste post weigeren in plaats van aannemen en eventueel in quarantaine plaatsen.
27-10-2009, 17:49 door Syzygy
ik kies voor 2 ;-)
28-10-2009, 06:01 door quikfit
2 spammetjes met betrekking tot het harder\langer maken van m'n lange Jan per dag in ongewenst,so what!?
28-10-2009, 08:31 door Syzygy
Door quikfit: 2 spammetjes met betrekking tot het harder\langer maken van m'n lange Jan per dag in ongewenst,so what!?

en wellicht nog welkom ook ;-)
28-10-2009, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Misschien is het wel aardig om grofweg de resultaten van grep 'queued as' /var/log/maillog | wc -l en dat van grep 'reject' /var/log/maillog | wc -l onderling met elkaar te vergelijken in het geval van mailservers die aangeboden ongewenste post weigeren in plaats van aannemen en eventueel in quarantaine plaatsen.
Of in geval men één mailserver gebruikt: grep 'delivered to mailbox' /var/log/maillog | wc -l en grep 'reject' /var/log/maillog | wc -l
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.