image

McDonald's start test met DNA-verf

dinsdag 27 oktober 2009, 16:31 door Redactie, 14 reacties

Om winkelovervallen tegen te gaan besproeit een Rotterdamse McDonald overvallers voortaan met DNA-verf, zodat ze makkelijker door de politie zijn op te pakken. De Politie Rotterdam-Rijnmond startte vorig jaar in een drietal winkelgebieden een test met de verf, die ervoor zorgde dat winkels met minder criminaliteit te maken kregen. Het systeem wordt nu toegepast door individuele ondernemers en collectieven en McDonald’s is er daar één van.

“In het McDonald’s restaurant aan de Coolsingel in Rotterdam wordt met waarschuwingsborden gewezen op de aanwezigheid van de spray. Dat zal potentiële overvallers afschrikken. Het uiteindelijke doel is dat onze gasten en ons personeel zich veilig voelt. En mocht er toch iets gebeuren dan kan de inzet van de DNA-spray bijdragen aan het opsporen van de dader", zegt Ben Franken, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland.

Onzichtbaar
Het SelectaDNA spraysysteem bestaat uit een unit die gekoppeld is aan het overvalalarm. Wanneer het overvalalarm in werking wordt gesteld en de dader binnen bereik van de unit komt, wordt de unit geactiveerd, die daarop een unieke spray verspreidt. De dader komt met deze onzichtbare DNA-spray in contact en draagt daardoor sporen met zich mee. Die zijn met het blote oog niet zichtbaar en blijven minimaal drie tot vier dagen zitten. Ze worden zichtbaar zodra er licht van speciale UV-lampen op valt. Politieauto’s van de Politie Rotterdam-Rijnmond zijn uitgerust met deze lampen.

De verf is inmiddels ook voor consumenten te gebruiken. "Het idee is dat ik dit ik mijn spullen hiermee verf als bewijs dat ik de eigenaar ben. Ik denk dat het een beter idee is dat ik het op jouw waardevolle spullen verf en dan de politie bel", zo liet Bruce Schneier alweer vier jaar geleden weten.

Reacties (14)
27-10-2009, 16:41 door Anoniem
en hoe weet dit geweldige systeem dat de DADER binnen het bereik van zo'n unit is?
27-10-2009, 16:50 door Anoniem
waarom heet het dnaverf... het laat geen dna sporen van de verdachte achter of iets dergelijks
27-10-2009, 17:41 door Syzygy
Volgens mij is besproeien met HF (Waterstof Fluoride) beter, je hoeft dan alleen maar bij het ziekenhuis te gaan wachten tot de daders op komen dagen.
27-10-2009, 17:44 door spatieman
to het een keer verkeerd gaat.
en teveel daders worden getagged..
27-10-2009, 18:13 door SirDice
Wanneer het overvalalarm in werking wordt gesteld en de dader binnen bereik van de unit komt, wordt de unit geactiveerd, die daarop een unieke spray verspreidt.
Hoe weet die unit dat het de dader is en niet een omstander die verschrikt opzij springt?
27-10-2009, 18:24 door Anoniem
Snap zelf ook niet helemaal hoe je alleen de dader kan sprayen in een drukke winkel?
27-10-2009, 18:55 door Syzygy
Door SirDice:
Wanneer het overvalalarm in werking wordt gesteld en de dader binnen bereik van de unit komt, wordt de unit geactiveerd, die daarop een unieke spray verspreidt.
Hoe weet die unit dat het de dader is en niet een omstander die verschrikt opzij springt?

Waarschijnlijk 1 grote DNA Bom, beter iedereen maar onder die troep dan de dader laten vluchten.
28-10-2009, 08:33 door Anoniem
Weer een fantastisch voorbeeld van hoe de media (hier het alom gerespecteerde security.nl :-)) ) eender wat schrijven zonder er ook maar even over na te denken.
DNA-verf! Stel je eens even de vraag wat DNA is (de genetische bouwsteen van alle levende wezens), hoe we dat in "verf" zouden moeten implementeren, en hoe we het detecteren (een peperduur en tijdrovend DNA-onderzoek).

Het heeft dus niks met DNA te maken, er is hoogstens een analogie. De "verf" waarover sprake is, heet Smartwater en bevat een unieke signatuur (onder de vorm van de scheikundige samenstelling die men kan variëren ) die op eenvoudige wijze kan worden zichtbaar gemaakt.
zie http://www.smartwater.com/getdoc/7e949a87-ba1b-4271-b1fb-ddf686751da9/Detailed-Product-Description.aspx
28-10-2009, 09:49 door Anoniem
Godallemachtig wat een oud nieuws zeg! Dat was een jaar geleden al bekend en heeft in alle kranten gestaan. Slaap maar lekker door.
28-10-2009, 10:02 door Anoniem
Een van de meest belachelijke dingen die ik ooit gehoord heb om een dader op te sporen.
Zoals reeds genoemd dat het voor kan komen dat iemand anders onder de spray komt te zitten. En zoals in het verhaal staat zijn politie auto's hiermee uitgerust, kortom als ik dus elke vorm van autowegen ontloop dan zullen ze mij dus nooit vinden....d

Ook vraag ik me af of dit wel een geldig "bewijsmateriaal" is. Ik zeg dat het nog geen maand duurt voordat deze methode misbruikt gaat worden i.p.v. gebruikt.
28-10-2009, 16:12 door Anoniem
Wat ik gelezen heb staat op www.selectadna.nl .

Daar zie ik dat het juridisch klopt. Dat het OM het accepteert als aanvullend bewijs.

Dat er echt synthetisch DNA wordt gebruikt, analyseerbaar door Verilabs (NFI geaccrediteerd lab)

Het systeem reageert op activatie en daarna op beweging in de omgeving. Het sprayt dus een ieder die het pand verlaat na een overval gedurende een bepaalde termijn.

Omdat het een aanvulling is in de feiten en omstandigheden (art 27 Strafvordering) is alleen het aantreffen van de markering onvoldoende voor een aanhouding. Daarom is het geen probleem als omstanders ook het spoor meekrijgen.

De combinatie van het DNA spoor + getuigenverklaringen of antecendenten leidden tot verder onderzoek.
28-10-2009, 19:52 door Thasaidon
En waarom moet dat "onzichtbare" verf zijn?
Is het niet veel makkelijker om een enorme knal kleur te dumpen over de overvaller?
Fluoriserend geel of oranje?

Dan weet gelijk de hele winkelstraat wie de dader is, en zo kan deze niet de anonimiteit in vluchten.
Tevens heeft de politie dan ook niet van die dure lampen nodig om de dader te kunnen "zien".

Blijft alleen wel het probleem van hoe het systeem de dader identificeert voordat het zijn verf dumpt.
28-10-2009, 22:50 door Anoniem
Gelukkig hebben we de euroknallers nog...
29-10-2009, 09:49 door Anoniem
Als je hier zichtbare verf voor zou gebruiken zou het risico op escalatie aanzienlijk groter zijn. Geen personeelslid die dat ding activeert als er zoiets gebeurt.

Bovendien kan een overvaller het niet proberen te verwijderen als hij het zelf niet ziet zitten.......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.