image

Revu voor rechter wegens hacken staatssecretaris

woensdag 28 oktober 2009, 13:04 door Redactie, 7 reacties

Revu-verslaggever Nick Kivits en hoofdredacteur Altan Erdogan moeten zich op 10 november voor de Haagse politierechter verantwoorden wegens het hacken van de mailbox van Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. In het "landsbelang" infecteerde het magazine samen met een nog altijd onbekende hacker vele duizenden Hyves-gebruikers. De besmette computers werden vervolgens als botnet gebruikt voor het brute-forcen van het e-mailaccount van De Vries. Die deed aangifte van computervredebreuk. In april van dit jaar werd Erdogan al door de politie in Amsterdam Zuidoost gehoord, maar mocht na zijn verhoor weer vertrekken.

Trojaans paard
De hacker die het blad had inhuurde, wist dat het zou opvallen als men de aanvallen vanaf één IP-adres zou uitvoeren. Daarom ontwikkelde hij een Trojaans paard dat hij via een anoniem profiel op sociale netwerksite Hyves verspreidde. Het spelletje dat de slachtoffers downloadden, vroeg na drie keer spelen om hun e-mailadres en wachtwoord. Via de gegevens werd op het e-mailaccount van de slachtoffers ingelogd en stuurde het programma een e-mail met een link naar het "spelletje" naar alle contacten in het adresboek.

Uiteindelijk werd de software door 14.000 mensen gedownload. "Zo krijg je steeds meer gebruikers van wie de computers helpen met de hackactie. Het wordt veel gedaan door mensen die spam verzenden. Als je aan de juiste mensen mailadressen verkoopt, kun je zo’n 30 cent per mailadres vangen", aldus de beveiliger die de actie opzette.

Maatschappelijk belang
De Revu krijgt hulp van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Wij begrijpen niet waarom justitie hier een zaak van maakt. De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld, geen misbruik gemaakt van het wachtwoord en De Vries is gewaarschuwd. Dat is het werk van journalisten. Daarvoor zouden ze niet voor de rechter moeten verschijnen", zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning tegenover Villamedia. Het magazine kwam vandaag met het bericht over de aanstaande rechtszaak.

Reacties (7)
28-10-2009, 13:15 door Syzygy
De volgende stap:

Journalisten blazen in de nacht van zaterdag op zondag de benedenverdieping van de Bijenkorf in Rotterdam op.
Er winkelen geen mensen om die tijd en we laten alleen maar even zien hoe kwetsbaar de Bijenkorf is voor terroristische aanvallen, aldus de journalisten.
Wij begrijpen niet waarom justitie hier een zaak van maakt. De journalisten hebben een maatschappelijk probleem aan de orde gesteld,
28-10-2009, 13:30 door Anoniem
Revu heeft mogelijk geen misbruik gemaakt van het wachtwoord van De Vries en hem gewaarschuwd, maar wel misbruik gemaakt van Hyves en de computers van 14.000 mensen om aan dat wachtwoord te komen.
28-10-2009, 14:01 door Anoniem
Straf voor het besmetten van 14.000 computers. Straf voor het inbreken op een groot aantal mailboxen en het valselijk gebruiken van de identiteit van de mailbox owner voor het plegen van criminele handelingen, straf voor deelneming aan een criminele organisatie. En indien ze de identiteit van de hacker niet prijsgeven, gijzeling tot ze dit wel doen. Beroep op verschoningsrecht is hier niet toelaatbaar, hier is bewust en uitdrukkelijk crimineel gehandeld. Schadeloosstelling van alle slachtoffers tot een bedrag 2x de hoogte van de geleden financiele schade.

De betreffende hacker heeft alle gegevens gegarandeerd ook en mogelijk nog voor andere zaken misbruikt.

Er zijn grenzen aan wat je als journalist kunt en mag doen.
28-10-2009, 14:15 door Anoniem
Thomas Bruning en de redactie van Revu zijn dus van mening dat journalisten het recht hebben de wet te overtreden, op verzoek te laten overtreden en anderen slachtoffer te maken van onbedoelde overtreding als willen uitproberen of iets mogelijk een maatschappelijk probleem is. Dat gaat mij veel en veel te ver. Het begint zelfs al bij het punt dat een journalist uit hoort te gaan van feiten. Zelf nieuws maken is al fout. Nog fouter is als je als journalist een situatie gaat creeeren in de hoop dat er later over te kunnen zeggen dat het al dan niet nieuwswaarde heeft. En om dan de wet te overtreden, overtreding te verzoeken en anderen moedwillig misbruikt de wet ongevraagd te overtreden vind ik meer dan verwerpelijk. Wat mij betreft krijgen deze journalisten de maximale straf die staat op deze overtredingen en gaat Thomas Bruning van de NVJ de deur uit bij die organisatie.
28-10-2009, 19:01 door Anoniem
alles is wel gezegd denk ik.....
28-10-2009, 22:38 door Arnoud Engelfriet
Volgens mij is de Hoge Raad hier toch herhaaldelijk duidelijk zat in geweest: een journalist mag geen wetten overtreden om nieuws te maken. En dat is precies wat hier is gebeurd. Dus nee, de NVJ gaat dit niet halen.
29-10-2009, 04:43 door Anoniem
Hacken is een strafbaar feit en door het inhuren van Revu door de maker van het Trojaans Paard zijn ze medeplichtig aan het verspreiden van het Trojaans Paard en het illegaal verkrijgen van beveiligingspaswoorden om hun doel te bereiken. IK vind dat ze hiervoor moeten bloeden bij Revu. Hierdoor komt letterlijk betrouwbare informatie op straat te liggen zoals bankgegevens (inlogcodes)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.