image

Zorgverzekeraar verliest 1,5 miljoen patiëntendossiers

vrijdag 20 november 2009, 10:34 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse zorgverzekeraar Health Net is zes maanden geleden de patiëntendossiers van 1,5 miljoen klanten verloren, iets wat het nu pas bekendmaakt. De gegevens stonden op een onversleutelde harde schijf die een half jaar geleden kwijtraakte. Het ging om social security nummers, gezondheidsinformatie en medische dossiers van anderhalf miljoen voormalige en huidige patiënten uit verschillende Amerikaanse staten. Volgens de verzekeraar was de data gecomprimeerd, maar niet versleuteld. Daarnaast zou er een speciaal programma vereist zijn om de informatie, die als afbeeldingen is opgeslagen, in te lezen.

Er is inmiddels een onderzoek ingesteld waarom Health Net nu pas het verlies van de schijf bekendmaakt. "Het onbegrijpelijke getreuzel van Health Net toont een schokkende minachting voor de financiële zekerheid van patiënten, alsmede het verlies van zeer gevoelige en vertrouwelijke persoonlijke gezondheidsinformatie", zegt procureur-generaal Richard Blumenthal.

Reacties (5)
20-11-2009, 10:39 door Syzygy
Mij benieuwen hoe lang het duurt eer dat dit soort berichten uit eigen land komen.
20-11-2009, 10:47 door Anoniem
Door Syzygy: Mij benieuwen hoe lang het duurt eer dat dit soort berichten uit eigen land komen.

Voorlopig is het nog niet verplicht om dit te melden, in Nederland. En om te melden dat data weg is, moet je het weglekken eerst opgemerkt hebben (je merkt sneller dat het echt weg is, dan dat iemand er een kopietje van heeft getrokken...). Dus het zal nog wel even duren voor we dit soort berichten in Nederland horen. Wat niet wil zeggen dat het ondertussen niet gebeurt...
Vraag me trouwens wel af wat het helpt als je het eerder hoort, dat je gegevens uitgelekt zijn. Moet je daar dan zelf achteraan gaan, kijken waar ze gebleven zijn en gaan vragen of men ze ajb wil wissen of zo?!

Ik voorzie dat als het gemeld is, de kous weer af is - je weet het nu toch, als betrokkene, dus wat zeur je verder...

Geen idee wat je er zelf aan zou kunnen doen, achteraf. Het is bijzonder moeilijk om dingen die niet meer geheim zijn, alsnog geheim te maken.
20-11-2009, 11:59 door Anoniem
Soms valt het niet meer te ontkennen
20-11-2009, 12:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-11-2009, 13:14 door eMilt
Eeeh...
Volgens de verzekeraar was de data gecomprimeerd, maar niet versleuteld. Daarnaast zou er een speciaal programma vereist zijn om de informatie, die als afbeeldingen is opgeslagen, in te lezen.
Erg slecht vertaald: "image format" heeft in dit verband niks met afbeeldingen te maken maar slaat natuurlijk op de bestanden die de backup software maakt welke in het Engels ook images heten.

Overigens dat je "speciale" software nodig hebt maakt het natuurlijk niet minder erg. Die software is ongetwijfeld gewoon in de vrije handel te verkrijgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.