image

Lekke extensies achilleshiel Firefox

maandag 23 november 2009, 11:18 door Redactie, 3 reacties

De mogelijkheid om extensies en uitbreidingen te installeren is een voorname reden voor de populariteit van Firefox, maar deze uitbreidbaarheid brengt de opensource browser ook in gevaar, zo hebben onderzoekers ontdekt. Tijdens de SecurityByte & OWASP AppSec Conferentie in India demonstreerden twee security consultants het gevaar van kwetsbare Firefox extensies. Het probleem wordt vergroot doordat Mozilla geen beveiligingsmodel voor extensies heeft en Firefox alle code van extensies vertrouwt. Er zijn daarnaast geen "grenzen" tussen extensies, waardoor die stilletjes de werking van een andere extensie kunnen aanpassen.

De lekke extensies bevinden zich niet op een specifiek bepaald platform en kunnen een aanvaller volledige controle over het systeem geven. Ondanks het ontbreken van een beveiligingsmodel, vinden de onderzoekers toch dat mensen de zwakste schakel in de keten zijn. Veel add-on ontwikkelaars beschouwen het ontwikkelen als hobby en zijn zich mogelijk niet bewust hoe gevaarlijk een kwetsbare extensie is.

Controle
Mozilla laat extensies wel controleren, maar deze testers hoeven niet veel van webapplicatie security te weten en volgen alleen de richtlijnen voor kwaadaardige extensies. Daardoor weten lekke extensies eenvoudig door de controle heen te glippen. De onderzoekers onthulden tijdens de conferentie verschillende zero-day lekken in drie extensies die bij elkaar 30 miljoen downloads hebben. Het gaat om Sage 1.4.3, InfoRSS 1.1.4.2 en Yoono 6.1.1, maar de afgelopen maanden hebben de onderzoekers ook nog in vijf andere extensies lekken aangetroffen.

Wie met een kwetsbare extensie een kwaadaardige website bezoekt, laat aanvallers willekeurige code uploaden en uitvoeren, bijvoorbeeld Reverse VNC, waarmee volledige controle over het systeem mogelijk is. Hieronder een interview met één van de onderzoekers.

Reacties (3)
23-11-2009, 16:56 door spatieman
infoRSS zuigt..
dus boeie..
23-11-2009, 20:45 door Anoniem
Ik vind dat extensies buiten de verantwoordelijkheid vallen van de Moz Foundation. Iemand die ze installeert, die weet toch dat ie ze installeert op eigen verantwoordelijkheid, of mag dat ook al niet meer verwacht worden van de consument? Vrijheid is blijheid, maar ook gevaarlijkheid, moet je maar denken. Wanneer ik zonder handen wil fietsen op mijn Mozilla-fiets, dan is dat mijn vrijheid, blijheid en verantwoordelijkheid, den ik toch.
25-11-2009, 18:56 door Anoniem
Tja... Als je je auto pimpt is dat ook je eigen verantwoording. Dus zijn is met die extensies van Firefox ook gewoon zo.
eigen risico dus.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.