image

iPhone-botnet nog springlevend

woensdag 25 november 2009, 12:26 door Redactie, 4 reacties

Het eerste iPhone-botnet dat sinds vorige week actief is, is nog altijd springlevend. Maandag meldde Scott McIntyre van XS4ALL dat het botnet zich in de nacht van zondag op maandag anders was gaan gedragen. De Security Officer schetste verschillende scenario's, maar hoopte dat de server waarmee de bots verbinding maakten, uit de lucht was gehaald. Dat lijkt nu inderdaad het geval te zijn geweest, maar dat betekent niet het einde van de malware.

Voordat de hostingprovider de Command & Control (C&C) server van het botnet uitschakelde, zijn alle bots naar een nieuwe botnet controller gemigreerd. Waar deze tweede C&C-server staat wil McIntyre niet tegen Security.nl zeggen. Hij laat wel weten dat de tweede controller nog niet operationeel lijkt te zijn, wat niet wegneemt dat de bots elk moment nieuwe opdrachten kunnen ontvangen.

Ondanks dat het McIntyre was die de worm ontdekte, doen nu andere mensen alsof het hun ontdekking is, waaronder het Finse anti-virusbedrijf F-Secure.

Reacties (4)
25-11-2009, 12:39 door Anoniem
"Ondanks dat het McIntyre was die de worm ontdekte, doen nu andere mensen alsof het hun ontdekking is, waaronder het Finse anti-virusbedrijf F-Secure."

F-Secure (lees Mikko) is zo niet hoor. Als ze dat gedaan hebben is het een eerlijke fout.

Lees http://www.f-secure.com/weblog/archives/00001822.html

Overigens is het bij andere anti-virus bedrijven, zoals Symantec, wel zo dat veelvuldig gestrooid wordt met termen als "discovered". Dat betekent zoveel als "ik ontdekte een supermarkt om de hoek". Betekent dus niet dat je de enige bent en ook niet de eerste.
25-11-2009, 12:56 door Syzygy
Ondanks dat het McIntyre was die de worm ontdekte, doen nu andere mensen alsof het hun ontdekking is, waaronder het Finse anti-virusbedrijf F-Secure.

Dit blijft natuurlijk altijd een dilemma. Bij wie maak je zoiets bekend zodat jij de claim van het ontdekken kunt krijgen.
Het melden bij Security.nl maakt je (met alle respect) nauwelijks Wereldbekend in Nederland laat staan dat een ander land jouw kennisgeving oppikt.

Zelf ben ik bezig geweest met een VOIP hack die de dader in staat stelt een leuk bedrag te incasseren mits je de hack voldoende uitbuit. Mij maakt het verder niet uit, uiteindelijk zal er wel eens iemand mee op komen dagen ;-)
25-11-2009, 13:39 door Anoniem

Het melden bij Security.nl maakt je (met alle respect) nauwelijks Wereldbekend in Nederland laat staan dat een ander land jouw kennisgeving oppikt.

VS, Rusland, Polen, China, Duitsland...

http://www.hardocp.com/news/2009/11/22/first_dangerous_iphone_worm_in_wild/
http://www.xakep.ru/post/50160/default.asp
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,81010,7282995,Pierwszy_skuteczny_robak_na_iPhone_a.html
http://d1.it168.com/show/28677.html
http://www.macnews.de/news/120320.html
25-11-2009, 13:56 door Anoniem
F-Secure claimt niet dat het hun ontdekking is:

quote van weblog: "Thanks to Scott at XS4ALL for all the help! "
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.