image

Voorlopig geen virusscanner voor iPhone

woensdag 25 november 2009, 17:29 door Redactie, 4 reacties

Voorlopig zal er geen virusscanner voor Apple's iPhone verschijnen, aangezien alleen gejailbreakte telefoons kwetsbaar voor wormen zijn. Daardoor ziet Apple ook niet de noodzaak in om anti-virus software voor de iPhone mogelijk te maken, zegt Mikko Hyppönen van het Finse F-Secure. Anti-virusbedrijven hebben de hulp van Apple nodig om software voor het platform te ontwikkelen. Afgelopen maandag kwam "Cupertino" nog met een reactie op de recente wormuitbraak. "De worm treft alleen een specifieke groep iPhone-gebruikers die hun iPhones hebben gejailbreakt en gehackt met ongeautoriseerde software", aldus woordvoerster Natalie Harrison. Zoals we eerder hebben gezegd, jailbreaken de meeste klanten hun iPhones niet en voor een goede reden. Deze hacks zijn niet alleen in strijd met de garantie, ze zorgen er ook voor dat de iPhone instabiel wordt en niet betrouwbaar werkt."

Toestemming
Ook beveiliger Intego verwacht dat gejailbreakte iPhones vaker zullen worden aangevallen. "Ze zijn een eenvoudig doelwit en werkende code is wijd verkrijgbaar. Denk dus goed na voordat je je iPhone jailbreakt en neem de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals het wijzigen van je root-wachtwoord", zegt Peter James.

Volgens hem staat Apple niet toe dat applicaties in de achtergrond van de iPhone draaien, wat de werking van virusscanners ernstig belemmert. "Om effectief te zijn, moet anti-malware continu draaien. Hetzelfde geldt voor firewall software." Toch zijn er processen die wel in de achtergrond draaien, zoals DNS en de klok. Het kan dus wel. Aan de andere kant draait de iPhone een gestripte versie van Mac OS X en is de rekenkracht van de processor beperkt.

Marktaandeel
Uit recent onderzoek blijkt dat de iPhone in de VS een marktaandeel van 55% heeft. "We weten maar al te goed het risico is om alles op één paard te zetten. Een groot deel van de reden waarom we zoveel last van malware-aanvallen hebben, is vanwege de dominantie van het Windows platform, wat hackers één doel geeft om zich op te richten", laat Graham Cluley van Sophos weten. Hij noemt het dan ook een slechte situatie als één mobiel besturingssysteem de dominante marktleider zou worden. "Het lijkt nog niet dat we dit punt bereikt hebben."

Reacties (4)
25-11-2009, 22:54 door vinylat45
Voorlopig zal er geen virusscanner voor Apple's iPhone verschijnen, aangezien alleen gejailbreakte telefoons kwetsbaar voor wormen zijn. Daardoor ziet Apple ook niet de noodzaak in om anti-virus software voor de iPhone mogelijk te maken, zegt Mikko Hyppönen van het Finse F-Secure.

Duh...!
26-11-2009, 00:08 door Anoniem
ik zou hier graag iets insulting neer zetten voor mac users en vooral die overhyped iphone users die zichzelf zo geweldig vinden.

Maar ze zijn het niet waard ze lijden al zat door achterhaalde hardware te kopen voor 3x de marktwaarde :').

Als ze zo goed zijn, hebben ze nu ook geen AV nodig.
26-11-2009, 08:30 door Walter
Apple zal de noodzaak hiervan voorlopig ook niet willen zien. Ik krijg bij de firma Apple een beetje het gevoel dat ik 9-10 jaar geleden bij microsoft had. Slecht omgaan met updates, lekken ontkennen, slecht reageren op kwetsbaarheden, kwetsbaarheden ontkennen enzovoorts.
Niet dat ik Microsoft nu goed wil praten, maar die hebben sindsdien een behoorlijke sprong gemaakt.

De arrogantie waarmee Apple nu een hoop dingen af blijft doen spreekt mij erg tegen. Ik heb er een tijd over nagedacht een Apple te kopen, maar hun arrogantie en de manier waarop ze volhouden dat hun product superieur is en (bijvoorbeeld) geen virusscanner nodig heeft, spreekt mij zo erg tegen dat ik dat voorlopig niet ga doen.

Om even te reageren op het laatste deel van dit artikel, 55% marktaandeel is al aardig wat en dus behoorlijk interessant. gejailbreakte iPhones zijn wat makkelijker te kraken dan niet gejailbreakte, maar het zal niet lang duren voordat een 'normale' iPhone ook gekraakt wordt. En dán is Apple te laat.
26-11-2009, 17:40 door spatieman
Voorlopig zal er geen virusscanner voor Apple's iPhone verschijnen, aangezien alleen gejailbreakte telefoons kwetsbaar voor wormen zijn
----
klinkt als:
Voorlopig zal er geen virusscanner voor Microsoft windows verschijnen, aangezien alleen illigale versies kwetsbaar voor wormen zijn.
----
de rest.
bedenk het je maar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.